Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξαφνική ένταση Ρωσίας – Ιαπωνίας για τις Κουρίλες Νήσους, ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα από το Τόκιο

Ξαφνική ένταση Ρωσίας – Ιαπωνίας για τις Κουρίλες Νήσους, ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα από το Τόκιο
Επίθεση στη Ρωσία για παράνομη κατοχή νησιών εξαπέλυσε η Ιαπωνία

Νέα ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία με αφορμή τις  Κουρίλες Νήσους.
Η Ρωσία κατέλαβε το νότιο τμήμα των Κουρίλων Νήσων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο
, καθώς και την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών Hideki Uyama κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο Κοινοβούλιο.«Τα βόρεια εδάφη (το ιαπωνικό όνομα για τις νότιες Κουρίλες) είναι κατεχόμενα από τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, καθώς και τη συνεχιζόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος.

Σκληρή γλώσσα

Οι ιαπωνικές αρχές δεν χρησιμοποιούσαν τον όρο «κατοχή» τα τελευταία χρόνια, αντίθετα προτιμούν να λένε ότι «αυτά τα νησιά καλύπτονται από την ιαπωνική κυριαρχία».
Η Μόσχα και το Τόκιο συμμετέχουν σε συνομιλίες για την ανάπτυξη της συνθήκης ειρήνης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τα μέσα του 20ού αιώνα.
Η κυριαρχία των Νοτίων Κουρίλων Νήσων παραμένει το κύριο εμπόδιο.
Μετά τον πόλεμο, ολόκληρο το αρχιπέλαγος έγινε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά η Ιαπωνία αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών Iturup, Kunashir, Shikotan και μιας ομάδας μικρότερων ακατοίκητων νησιών, όπως αναφέρει το Tass.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επανειλημμένα ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών είναι εδραιωμένη στα διεθνή έγγραφα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης