Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα... «λιώσουν» οι Ισπανοί το καλοκαίρι: Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στη χρήση κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια

Θα... «λιώσουν» οι Ισπανοί το καλοκαίρι: Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στη χρήση κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια
Η Ισπανία εξέδωσε διάταγμα για τον περιορισμό της χρήσης του κλιματισμού σε δημόσια κτίρια προς εξοικονόμηση ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Η Ισπανία εξέδωσε διάταγμα αυτή την εβδομάδα που περιορίζει τη χρήση κλιματιστικών σε δημόσια κτίρια ως μέρος μιας στρατηγικής για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Η ίδια η Ισπανία δεν εξαρτάται από το αέριο από τη Ρωσία, αλλά η κυβέρνησή της εργάζεται για να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα μόνο μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος αντιμετώπισης της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και μείωσης των λογαριασμών», είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου της REPowerEU «για ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και γρήγορη προώθηση της πράσινης μετάβασης.»

Τι προβλέπει το διάταγμα για μείωση της κατανάλωσης και των λογαριασμών από τη χρήση κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - όταν οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν σε περισσότερους από 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) - ο κλιματισμός στα δημόσια κτίρια θα πρέπει να ρυθμίζεται σε όχι χαμηλότερη από 27 βαθμούς Κελσίου (80,6 F), σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισμένο διάταγμα της κυβέρνησης για την ενεργειακή απόδοση.
Το χειμώνα, τα γραφεία και τα κτίρια όπου εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θερμαίνονται πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου (66 F).
Τα όρια στη χρήση των μέτρων κλιματισμού αναμένεται να ισχύουν «όποτε είναι τεχνικά δυνατό», σύμφωνα με το διάταγμα της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο περιορισμός του κλιματισμού το ένα από τα 9 μέτρα

Η μείωση του θερμοστάτη και η χρήση λιγότερου κλιματισμού είναι ένα από τα εννέα μέτρα που περιέγραψαν τον Απρίλιο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία, λένε, θα εξοικονομήσουν χρήματα των νοικοκυριών της ΕΕ, θα μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα , υποστηρίζουν την Ουκρανία και βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Τα άλλα μέτρα περιλαμβάνουν:
- οδήγηση με χαμηλότερες ταχύτητες σε αυτοκινητόδρομους,
- εργασία από το σπίτι,
- χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και,
- προτίμηση στα τρένα έναντι των πτήσεων μικρών αποστάσεων.

Η μείωση του θερμοστάτη στο σπίτι κατά μόλις 1 βαθμό Κελσίου θα εξοικονομούσε περίπου το 7% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση.
Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού κατά 1 βαθμό Κελσίου θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά σχεδόν 10%, σημείωσαν η IEA και η EC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης