Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη απασχόλησης παρατηρείται σε Ισπανία - Ιταλία μεν, αλλά... σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Έκρηξη απασχόλησης παρατηρείται σε Ισπανία - Ιταλία μεν, αλλά... σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου
Μια δεύτερη ματιά στα στοιχεία απασχόλησης των δύο χωρών, δείχνει ότι τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με προσοχή

Έκρηξη απασχόλησης παρατηρείται στη Μαδρίτη και τη Ρώμη και μάλιστα υπό τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκοσμίως διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού, ωστόσο δεν είναι και τόσο... ωραίο όσο ακούγεται το νέο, αφού πρόκειται κυρίως για θέσεις εργασίας χαμηλά αμειβόμενες και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Αμφότερες οι δύο χώρες επλήγησαν από μια ιδιαίτερα σοβαρή οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Στην Ισπανία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 12% το 2020, ενώ στην Ιταλία το μείον ήταν περίπου 9%.
Παρόλο που και οι δύο οικονομίες ανέκαμψαν πέρυσι, απέχουν ακόμη πολύ από το να φθάσουν τα προ της κρίσης επίπεδα.
Μια δεύτερη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με προσοχή: Στην Ιταλία, για παράδειγμα, περισσότερα από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται σήμερα σε προσωρινές θέσεις εργασίας - ένα ακόμη νέο ρεκόρ.
Από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο Istat έχει καταμετρήσει 535.000 νέους εργαζόμενους.

Το 97% αυτών έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.


Ο αριθμός των χαμηλόμισθων αυξήθηκε κατά 400.000 κατά τη διάρκεια της κορονο-κρίσης σε περίπου τρία εκατομμύρια Ιταλούς.
Ο ορισμός περιλαμβάνει τους εργένηδες που κερδίζουν λιγότερα από 11.500 ευρώ ετησίως ή τις οικογένειες με δύο παιδιά που έχουν εισόδημα νοικοκυριού μικρότερο από 26.000 ευρώ.
Ο Andrea Garnero, οικονομολόγος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λέει: "Σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας, όπου υπάρχει έλλειψη αγαθών και πρώτων υλών, δεν είναι τόσο απίθανο οι εταιρείες να βασίζονται σε προσωρινές συμβάσεις".
Επιπλέον, λέει, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου περιορίζονται σε τρία έτη.
Ωστόσο, είναι μόνο υπό όρους αισιόδοξος.
Διότι υπάρχει και μια εξήγηση για το ποσοστό ρεκόρ απασχόλησης: "Δεν πρόκειται για εξαιρετικές επιδόσεις της αγοράς εργασίας, αλλά κυρίως λόγω δημογραφικών στοιχείων".
Πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκαν περισσότερα άτομα από ό,τι εντάχθηκαν νέοι εργαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό.

Η βάση του εργατικού δυναμικού έχει έτσι συρρικνωθεί κατά 600.000 μέσα σε τρία χρόνια.

Συνολικά, ο Garnero βλέπει την αδυναμία της ιταλικής οικονομίας στο γεγονός ότι αποτελείται σε "μεγάλο βαθμό από υπηρεσίες με χαμηλή προστιθέμενη αξία", ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός ή η γεωργία.
Ταυτόχρονα, πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, επειδή οι εργαζόμενοι είναι πολύ ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.
Το γεγονός ότι η αγορά εργασίας στην Ισπανία κατέρρευσε πολύ λιγότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις οφείλεται κυρίως στον γενναιόδωρο κανόνα για τους εργαζόμενους βραχείας απασχόλησης.
Οι εργαζόμενοι βραχυχρόνιας απασχόλησης δεν υπολογίζονταν στις στατιστικές ανεργίας και οι επιχειρήσεις μπορούσαν εύκολα να τους επαναφέρουν κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης αντί να αναζητούν νέους εργαζόμενους στην αγορά.
Ο κανόνας έληξε στα τέλη Μαρτίου - χωρίς να έχει "αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς εργασίας", εξήγησε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων José Luis Escrivá.

Ισπανία: Νέες θέσεις εργασίας κυρίως στη διοίκηση

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των νέων θέσεων εργασίας προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση. Στα δύο χρόνια της πανδημίας, χρειάστηκαν περισσότεροι υπάλληλοι, ιδίως στον τομέα της υγείας και στα σχολεία.
Το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας έπεσε κάτω από το επίπεδο του 2019 πέρυσι. Ωστόσο, με ποσοστό 13,7% επί του παρόντος, είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο Juan Carlos Martínez Lázaro από το IE Business School της Μαδρίτης θεωρεί ότι μέρος της εξήγησης για το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη υστερεί σε σχέση με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας οφείλεται στην εκκρεμή ακόμη ανάκαμψη του τουρισμού.
Αυτό αντιστοιχούσε στο δώδεκα τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας πριν από την πανδημία.
Τα αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας είναι επίσης θετικά: από τον Φεβρουάριο, το ποσοστό των προσωρινών θέσεων εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά.

Η μεταρρύθμιση, η οποία έκανε πολύ πιο δύσκολες τις προσωρινές συμβάσεις, αποτελούσε μέρος των όρων που είχε συμφωνήσει η Μαδρίτη με την ΕΕ για την εκταμίευση νέων χρημάτων βοήθειας από το ευρωπαϊκό ταμείο ανοικοδόμησης.

Οι προσωρινές θέσεις εργασίας αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του συνόλου των συμβάσεων στην Ισπανία μέχρι σήμερα.
Τον Απρίλιο - τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο η μεταρρύθμιση τέθηκε πλήρως σε ισχύ - οι συμβάσεις αορίστου χρόνου υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μειώθηκε κατά 37%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης