Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο σενάριο για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Η ΕΕ ικανοποιεί Orban (Ουγγαρία) και πλήττει Έλληνες εφοπλιστές

Νέο σενάριο για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο - Η ΕΕ ικανοποιεί Orban (Ουγγαρία) και πλήττει Έλληνες εφοπλιστές

Η ΕΕ εξετάζει το σενάριο από τις κυρώσεις να εξαιρεθούν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Druzhba και να απαγορευτούν οι μεταφορές μέσω θαλάσσης

Σχετικά Άρθρα
Σε μια προσπάθεια να επιδείξει ενότητα και να επιτευχθεί -επιτέλους- συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, η ΕΕ ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ουγγαρίας όσον αφορά το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής (30-31 Μαΐου 2022) που θα εξαιρεί τις παραδόσεις πετρελαίου μέσω αγωγού.
«Κάποιοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλίνουν προς μια συμφωνία που θα μπορούσε να απαγορεύει τις παραδόσεις πετρελαίου μέσω θαλάσσας και να εξαιρεί προσωρινά τις παραδόσεις μέσω ενός βασικού αγωγού για να προσφέρει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, καθώς το μπλοκ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν ένα σχέδιο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εξαιρέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις αποστολές πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba από την ευρύτερη απαγόρευση των παραδόσεων πετρελαίου στο μπλοκ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα» μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συμβιβασμός αυτός θα δώσει χρόνο στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Viktor Orban, να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον σταδιακό τερματισμό των προμηθειών στη χώρα του, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πλήγμα για τους Έλληνες εφοπλιστές

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι είχαν ασκήσει πιέσεις για να εξαιρεθεί η ναυτιλία από το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ειδικότερα, στις αρχές Μαΐου το Bloomberg μετέδιδε -επικαλούμενο σχετικές πληροφορίες- ότι η ΕΕ σκοπεύει να καταργήσει την προτεινόμενη απαγόρευση των πλοίων ιδιοκτησίας της ΕΕ, που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες.
Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των κρατών μελών που ώθησαν στο να αφαιρεθεί η διάταξη για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες - από το έκτο πακέτο κυρώσεων απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G7.
Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι Έλληνες εφοπλιστές εξαιρούνται από το embargo.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο δημοσίευμα της Die Welt, το ρωσικό πετρέλαιο συνέχιζε και έφτανε στα ευρωπαϊκά λιμάνια και μάλιστα με τάνκερ που έχουν ελληνική σημαία.
Επικαλούμενη κι άλλα δυτικά ΜΜΕ, η Die Welt αναφέρει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους και Αμερικάνους εφοπλιστές, βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, καθώς οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης