Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Boris Johnson ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζόμενους στη Ντάουνινγκ Στριτ για το partygate - Αποκλείει παραίτηση

Ο Boris Johnson ζήτησε συγγνώμη από τους εργαζόμενους στη Ντάουνινγκ Στριτ για το partygate - Αποκλείει παραίτηση
Το partygate έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία του Johnson

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τους φύλακες και το προσωπικό καθαριότητας της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τα πάρτι που διοργάνωνε εν μέσω της καραντίνας, στην οποία αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων η έλλειψη σεβασμού απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους.
Παρά τα επιβαρυντικά για τον Johnson συμπεράσματα της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τις παραβιάσεις του λοκντάουν, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός απέρριψε την πιθανότητα να παραιτηθεί. Αν και δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη όσων συνέβησαν», θεωρεί ότι είναι καθήκον του να «συνεχίσει» τη δουλειά του.
Στην έκθεσή της η Σου Γκρέι αναφέρει ότι τα συνεργεία καθαρισμού της Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάζονταν να καθαρίζουν με σφουγγάρι το χυμένο κόκκινο κρασί, ότι τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες στα πάρτι έκανε εμετό και ότι υπήρξε μια συμπλοκή δύο προσώπων κατά τη διάρκεια μιας γιορτής, τον Ιούνιο του 2020, στην οποία ορισμένοι «κατανάλωσαν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ».
Η Σου Γκρέι κάνει επίσης λόγο για «πολυάριθμα παραδείγματα έλλειψης σεβασμού και κακομεταχείρισης» των εργαζομένων στην καθαριότητα και την ασφάλεια, εκ μέρους των συμμετεχόντων στα πάρτι.
Ο Johnson «ζήτησε συγγνώμη από ορισμένα μέλη του προσωπικού χθες, συζήτησε το θέμα με άλλους σήμερα το πρωί. Ήταν κατάπληκτος από αυτήν τη συμπεριφορά», είπε σήμερα ο εκπρόσωπός του. Όπως εξήγησε, τροποποιήθηκαν ήδη οι κανόνες και απαγορεύεται πλέον η κατανάλωση αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ, εκτός εάν πρόκειται για δεξιώσεις με ξένους προσκεκλημένους.
Το partygate έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία του Johnson: τρεις στους πέντε Βρετανούς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov. Το σκάνδαλο εγείρει επίσης ερωτήματα για το έργο της αστυνομίας του Λονδίνου, αφού στο πλαίσιο της έρευνάς της για το θέμα έκοψε 126 πρόστιμα, αλλά μόνο ένα από αυτά αφορά τον ίδιο τον Τζόνσον. «Δεν διστάσαμε να κόψουμε πρόστιμα όπου θεωρούσαμε ότι οφείλαμε να το κάνουμε», είπε σήμερα ο Επίτροπος της αστυνομίας Στίβεν Χάους, υπογραμμίζοντας ότι ο Τζόνσον δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης.
«Δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Κάνω τη δουλειά μου χωρίς φόβο και χωρίς χάρες, όπως την κάνει η μητροπολιτική αστυνομία», πρόσθεσε.
Λόγω του σκανδάλου, 19 Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ζητήσει δημοσίως την παραίτηση του Johnson, όμως οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή ηγεσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Johnson συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με Συντηρητικούς βουλευτές. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τους είπε ότι ένας από τους διασημότερους προκατόχους του στο αξίωμα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, που είναι γνωστό ότι έπινε πολύ, δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αν η Ντάουνινγκ Στριτ απαγόρευε πλήρως το αλκοόλ εκείνη την εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης