Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου κοντά στην Εύβοια - Εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη ζήτησε η Τεχεράνη

Εμπλοκή: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικό φορτίο πετρελαίου κοντά στην Εύβοια - Εξηγήσεις από τον Έλληνα πρέσβη ζήτησε η Τεχεράνη
Η εξέλιξη έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, μολονότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters.
Ειδικότερα, οι αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 ρωσικά μέλη πληρώματος, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω κυρώσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, το πλοίο αφέθηκε αργότερα ελεύθερο λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις στους ιδιοκτήτες του.
Το τάνκερ, που μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου και φέρει ιρανική σημαία από την 1η Μαΐου, παραμένει κοντά στα ελληνικά ύδατα από τότε.
Προηγουμένως ήταν όμως υπό ρωσική σημαία.
Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη 26/5 ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».
«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η εξέλιξη έρχεται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη κυρώσεις σε αυτό που περιέγραψαν ως δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, μολονότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Η Τεχεράνη ζήτησε εξηγήσεις από τον Ελληνα πρέσβη

Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από χωριστή δυτική πηγή που γνωρίζει το θέμα, η οποία πρόσθεσε ότι το φορτίο μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy με σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Dynacom.
Πηγή της Dynacom επιβεβαίωσε ότι ”μια μεταφορά του πετρελαίου βρισκόταν σε εξέλιξη από το σκάφος στην Ice Energy της Dynacom, η οποία στη συνέχεια θα πλεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Το Ice Energy την Πέμπτη ανέφερε τη θέση του ως αγκυροβολημένο κοντά στην Εύβοια, όπως έδειξαν στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Eikon.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και βρισκόταν ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις» της κυβέρνησης του Ιράν.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.
Η ομάδα United Against Nuclear Iran (UANI), η οποία παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.
Πριν από αυτό το φορτίο, το Pegas μετέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου το 2021, με περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν στην Κίνα, σύμφωνα με την ανάλυση της UANI.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης