Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε νέα, ολομέτωπη τουρκική επίθεση για την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας - Τι ανακοίνωσε ο Erdogan

Ξεκίνησε νέα, ολομέτωπη τουρκική επίθεση για την εξόντωση των Κούρδων της Συρίας - Τι ανακοίνωσε ο Erdogan
Σήμερα τμήματα του τουρκικού στρατού έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και έχουν εισέλθει σε ορισμένες περιοχές της Συρίας...

Tην εκκίνηση νέας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στη Συρία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, όπου συγκεντρώνονται οι δυνάμεις των κουρδικών ένοπλων ομάδων, φέρεται να παρατηρείται έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται πως σε δήλωσή του, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Erdogan είχε πει: «Σύντομα αρχίζουμε να κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ελλείποντα μέρη του έργου που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών σε βάθος 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων μας.
Είναι το κέντρο συχνών επιθέσεων, παρενόχλησης και παγίδων κατά της χώρας μας και των ασφαλών ζωνών μας.
Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στην κορυφή της επιχειρησιακής μας προτεραιότητας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι δυνάμεις πληροφοριών και ασφαλείας μας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους», είπε.

Έχουν διέλθει… τα σύνορα

Σήμερα τμήματα του τουρκικού στρατού έχουν ήδη περάσει τα σύνορα και έχουν εισέλθει σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.
Παρατηρήθηκαν αυτοκινητοπομπές με οπλισμό και στρατιώτες.
Ένα στρατιωτικό κομβόι καταγράφηκε κοντά στο χωριό Ελ Σαλαμέ.
Ο τουρκικός στρατός κατοχής και οι μισθοφόροι του από τρομοκρατικές οργανώσεις, επιτέθηκαν με βαρύ πυροβολικό και ρουκέτες σε πολλά χωριά στη βορειοδυτική περιοχή του Κυβερνείου της Αλ Χασάκα.
Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός και οι τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με αυτόν, βομβάρδισαν χθες το απόγευμα με βαρύ πυροβολικό τα σπίτια και τις περιουσίες πολιτών κοντά στα χωριά Dada Abdel και Al Nuwaihat, βόρεια της πόλης Αμπού Ρασίν στη βόρεια περιοχή που οδήγησε σε υλικές απώλειες σε δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα.
Ο εκπρόσωπος του YPG, Nuri Mahmoud, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα έλαβε πολύ σοβαρά τις απειλές του Erdogan: «Ο διεθνής συνασπισμός, η Αμερική και η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε αυτήν την περιοχή.
Η παρουσία τους στις περιοχές μας πρέπει να έχει νόημα, δηλαδή να αποτρέπει τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον του λαού μας».
Η εφημερίδα Yeni Safak ανέφερε ότι ο πιο κρίσιμος στόχος της τελευταίας επιχείρησης θα είναι το Tal Rifaat, το οποίο είπε ότι οι Κούρδοι μαχητές χρησιμοποιούσαν ως βάση για να εξαπολύσουν επιθέσεις στις περιοχές Afrin, Azaz και Jarablus που ελέγχονται από την Τουρκία και τους Σύρους μαχητές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Η αναλύτρια της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Συρία, Darin Khalifa, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Erdogan μιλούσε για επιχείρηση στο Tal Rifaat ή πιο ανατολικά, αλλά τόνισε τον ρόλο της πόλης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η κυρίως κουρδική πόλη Kompani μπορεί να είναι ένας άλλος πιθανός στόχος.
Η ήττα του YPG από τους μαχητές του ISIS εκεί το 2015 βοήθησε να αντιστραφεί το ρεύμα εναντίον της οργάνωσης.
«Το Kompani αντιπροσωπεύει την αξία μιας παγκόσμιας νίκης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος του YPG.
Ο Mahmoud υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις μας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούν» την περιοχή.
Ωστόσο, ο Khalifa υποβάθμισε τις προοπτικές η Τουρκία να βάλει στο στόχαστρο το Kompani.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να κολλήσουμε στο Kompani», είπε, δείχνοντας τις σημαντικές δημογραφικές αλλαγές και την αντίδραση σε περίπτωση φυγής του κουρδικού πληθυσμού. 

State Department: Υπονομεύετε τη σταθερότητα

Υπενθυμίζεται πως το State Department είχε ταχθεί κατά μιας νέας τουρκικής εισβολής…
Οποιαδήποτε νέα επίθεση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει περαιτέρω τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο την εκστρατεία κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του State Department Νed Price αναφερόμενος στην εξαγγελία του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Erdogan, ο Price ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία και ότι περιμένει πως η Τουρκία – σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – θα τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση "ζώνης ασφαλείας" στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης