Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Macron με Erdogan για το τουρκικό veto σε Φινλανδία, Σουηδία

Επικοινωνία Macron με Erdogan για το τουρκικό veto σε Φινλανδία, Σουηδία
Η Τουρκία έχει ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για να άρει το veto για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Rejep Tayip Erdogan θα έχει σήμερα Πέμπτη 26/5 ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron με κύριο αντικείμενο το veto που απειλεί να βάλει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στη Δύση, η οποία παρόλο αυτά και σε μια προσπάθεια να μην οξύνει τους τόνους, επισημαίνει πως είναι κατανοητές οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις που διατυπώνει η Άγκυρα.
Όπως αναφέρεται η επικοινωνία είναι προγραμματισμένη για τις 12:30 σήμερα το πρωί.

Όχι από την Άγκυρα

Η Τουρκία πάντως επιμένει στην άρνηση της να επιτρέψει την είσοδο των δύο αυτών σκανδιναβικών κρατών.
Στην Άγκυρα βρέθηκαν χθες Τετάρτη 25/5 αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας προκειμένου να συζητήσουν τις επιφυλάξεις της Τουρκίας, με την τουρκική πλευρά να επισημαίνει πως εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική αυτή θέση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να εγκαταλείψουν την χρόνια ουδετερότητα τους και να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, θεωρήθηκε ως μια ακόμα «νίκη» της Δύσης κατά του πολέμου που διεξάγει στην Ουκρανία ο Putin.
Άλλωστε η Τουρκία είναι το μόνο κράτος από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ που είναι κατά της ένταξης των δύο αυτών κρατών.

Πυρά

Η κυβέρνηση Erdogan κατηγορεί τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία (ιδίως την τελευταία) ότι φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές κούρδους αντάρτες του PKK, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, η Τουρκία αξιώνει από τα δύο αυτά κράτη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Πάντως και παρά τη σκληρή στάση της Άγκυρας, η βασική πεποίθηση που επικρατεί στην Δύση είναι ότι μετά από αυτό το «ανατολίτικο παζάρι» στο τέλος η Τουρκία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην ένταξη των δύο αυτών κρατών στο ΝΑΤΟ.
Άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται πως θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις αμερικανο – τουρκικές σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα αρχίζουν και πάλι να αναθερμαίνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης