Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Άνοδος επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επίπεδο - Σήμα για διαδοχικές αυξήσεις 0,5% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2022

Fed: Άνοδος επιτοκίων πάνω από το ουδέτερο επίπεδο - Σήμα για διαδοχικές αυξήσεις 0,5% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2022
Επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων δείχνουν τα πρακτικά της Federal Reserves από τη συνάντηση των μελών της FOMC στις 4-5 Μαΐου

Διαδοχικές αυξήσεις 0,5% στο βασικό επιτόκιο αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των Αμερικανών υπεύθυνων χάραξης πολιτικής κατά τη συνεδρίαση της FOMC στις 4-5 Μαΐου, οπότε αποφασίστηκε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης…
Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve νωρίτερα αυτό το μήνα τόνισαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και πιθανώς περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές για την αντιμετώπιση του διογκούμενου προβλήματος του πληθωρισμού.
Μάλιστα, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν αρκέστηκαν σε αυτό, αλλά ανέφεραν πως παρόμοιες αυξήσεις θα ήταν απαραίτητες στις επόμενες πολλές συναντήσεις
Σημείωσαν δε ότι η πολιτική μπορεί να πρέπει να περάσει από το «ουδέτερο» επίπεδο, όπου δεν είναι ούτε υποστηρικτική ούτε περιορίζει την ανάπτυξη, σε ένα στάδιο που πιθανόν θα διαταράξει την οικονομική ζωή.
«Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλες για τις επόμενες δύο συναντήσεις», αναφέρουν τα πρακτικά.
Επιπλέον, μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ανέφεραν ότι «μια περιοριστική πολιτική μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με τις εξελισσόμενες οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους».
Υπενθυμίζεται πως, πέρα από τα επιτόκια, στη συνεδρίαση της 3ης-4ης Μαΐου, η FOMC ενέκρινε κατέθεσε σχέδιο, που θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούνιο, για τη μείωση του ισολογισμού της, ο οποίος επί του παρόντος ανέρχεται σε 9 τρισεκ. δολ. και συνίσταται σε ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των 50 μονάδων βάσεων, αξίζει να ειπωθεί ότι ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 22 χρόνια και είναι απόρροια του πληθωρισμού που έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα…  

Τι «βλέπει» η αγορά…

Επί του παρόντος, πάντως, η αγορά προεξοφλεί επιτοκιακές αυξήσεις που σωρευτικά για το 2022 θα φτάσουν στο εύρος 2,5%-2,75% - επιτόκιο που με το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο».
Ωστόσο, τα πρακτικά της Fed δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ξεπεράσει αυτό το όριο.
«Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», αναφέρεται στην περίληψη της συνάντησης.
«Για τον σκοπό αυτό συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μεταβάλει την τρέχουσα ουδέτερη στάση της, τόσο μέσω αυξήσεων στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων όσο και μέσω μειώσεων στο μέγεθος του ισολογισμού της Federal Reserve» προστίθεται.
Όσον αφορά το ζήτημα του ισολογισμού, το σχέδιο είναι να επιτραπεί σε ένα ανώτατο επίπεδο εσόδων κάθε μήνα, που θα φτάσουν τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων και 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στεγαστικά δάνεια.
Τα πρακτικά υποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η οριστική πώληση του MBS, κατόπιν προγενέστερης ειδοποίησης.

Έκδηλη ανησυχία

Τα πρακτικά αναφέρουν τη λέξη «πληθωρισμός» 60 φορές, με τα μέλη να εκφράζουν ανησυχία για την άνοδο των τιμών.
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdown που σχετίζονται με τον Covid στην Κίνα θα επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις...
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απευθυνθεί απευθείας στο αμερικανικό κοινό για να τονίσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ την περασμένη εβδομάδα είπε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ότι θα χρειαστούν «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στον στόχο του 2% της Fed προτού σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων.
Στο μεταξύ, μαζί με την αποφασιστικότητά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό ήρθαν και οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια τόσο στην αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου όσο και στην αγορά εμπορευμάτων.
Συγκεκριμένα, τα πρακτικά προειδοποιούσαν για «τις πρακτικές συναλλαγών και διαχείρισης κινδύνου ορισμένων βασικών συμμετεχόντων στις αγορές εμπορευμάτων [που] δεν ήταν πλήρως ορατές στις ρυθμιστικές αρχές».
Τα θέματα διαχείρισης κινδύνου «θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά ζητήματα ρευστότητας για μεγάλες τράπεζες, χρηματιστές-brokers και τους πελάτες τους».
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέμειναν προσηλωμένοι στην αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης