Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Κίνδυνος διόρθωσης στις τιμές των κατοικιών όταν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων

ΕΚΤ: Κίνδυνος διόρθωσης στις τιμές των κατοικιών όταν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων
Mια απότομη αύξηση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει «αντιστροφή» στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη, οι οποίες, κατά ΕΚΤ, είναι 15% υπερτιμημένες

Για κίνδυνο διόρθωσης των τιμών των κατοικιών καθώς θα αρχίζει η αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα πλήξει περισσότερο τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η αλλαγή του κλίματος στις αγορές κατοικιών της Ευρωζώνης είναι ένας από τους κύριους κινδύνους που εντοπίζει η εξαμηνιαία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, η οποία προειδοποιεί επίσης ότι η πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας για περισσότερες εταιρείες λόγω χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερου πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Με την εκτίμηση ότι οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού μπορούν να πέσουν περαιτέρω αν η οικονομική ανάπτυξη συνεχίσει να αποδυναμώνεται ή ο πληθωρισμός αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, η ΕΚΤ τονίζει ότι μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει «αντιστροφή» στις τιμές των κατοικιών στην ευρωζώνη, οι οποίες υπολογίζει ότι είναι 15% υπερτιμημένες.
Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον προσεχή Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια και οι αγορές αναμένουν άνοδο 25 μονάδων βάσης φέτος, κάτι που όπως είπε «θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων με μεγαλύτερο ρίσκο, όπως οι μετοχές».
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ήδη αυξηθεί από την αρχή του έτους. Ο σύνθετος δείκτης της ΕΚΤ για το κόστος δανεισμού για αγορές κατοικιών αυξήθηκε από το χαμηλό του 1,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 1,47% τον Μάρτιο.
Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν 10% στην Ευρωζώνη πέρυσι, ο ταχύτερος ρυθμός εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι μπορεί να υποχωρήσουν μεταξύ 0,83% και 1,17 % για κάθε αύξηση 0,1% στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης