Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Θα υπάρξει αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη λόγω Ουκρανίας - Το δωρεάν δημοσιονομικό ταξίδι πρέπει να τελειώσει

tags :
Eurogroup: Θα υπάρξει αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη λόγω Ουκρανίας - Το δωρεάν δημοσιονομικό ταξίδι πρέπει να τελειώσει
Την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής ουδετερότητας προέταξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Pascal Donohoe

Τις μακροοικονομικές εξελίξεις με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής κλήθηκαν να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, έκανε λόγο για σαφή αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη λόγω των τρεχουσών δυσμενών εξελίξεων σε γεωπολιτικό –και όχι μόνο— επίπεδο, «κάτι το οποίο δικαιολογεί την επέκταση της ρήτρας διαφυγής για άλλον έναν χρόνο».
Ωστόσο, όπως είπε, οι πολιτικές, σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι πια υποστηρικτικές, αλλά επιβάλλονται στοχευμένες λύσεις και δράσεις ώστε το αποτέλεσμα, δημοσιονομικά, να είναι ουδέτερο.
Τον Ιούλιο θα υπάρξει μια δήλωση του Eurogroup αναφορικά με τη δημοσιονομική στάση για την επόμενη χρονιά, γνωστοποίησε.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επί των οικονομικών επίτροπoς Paolo Gentiloni σημείωσε ότι οι οικονομίες απέχουν πολύ από την κανονικότητα.
Τα κράτη μέλη πρέπει να συνδυάσουν επενδύσεις με έλεγχο στις δαπάνες -  «ειδικά οι χώρες με υψηλό χρέος».
Αυτό σημαίνει ότι από τα οριζόντια μέτρα θα πρέπει να περάσουν οι χώρες σε στοχευμένες δράσεις για στήριξη των αδύναμων απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Ο Επίτροπος Οικονομίας αναφερόμενος στο τι ακριβώς θα ισχύει το 2023 εξήγησε ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με «πιο περιορισμένη και στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη».
Η ρήτρα παραμένει σταθερή αλλά το περιβάλλον αλλάζει. 
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που δημιουργεί αντιξοότητες, αλλά και τα νέα κύματα της Covid-19 στην Κίνα που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανάπτυξη, αλλά και οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.
Αναφορικά με το στέλεχος που θα αντικαταστήσει τον Klaus Regling ως επικεφαλής του ESM υπάρχουν τρεις υποψήφιοι και στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στις 16 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του οργανισμού.
Οι υπουργοί συζήτησαν και το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση της 3ης Μαΐου και τις εργασίες της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου έκτοτε.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Επίσης, σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει «ισχυρές αντοχές και διαθέτει ισχυρή δυναμική» κάνοντας αναφορά στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:
«Συζητάμε σήμερα και αύριο στο Eurogroup και το Ecofin εν μέσω νέων κρίσεων, νέων ευρωπαϊκών προκλήσεων, εξωγενών προκλήσεων, το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες πλήττονται σημαντικά, από την υγειονομική κρίση, από την ενεργειακή κρίση και κατά συνέπεια από έναν πολύ υψηλό πληθωρισμό.
Πλήττεται και η ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία όμως επιδεικνύει ισχυρές αντοχές και διαθέτει μεγάλη δυναμική, κάτι που καταδεικνύεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σήμερα συζητάμε, καθώς και στην 14η έκθεση ενισχυμένη εποπτείας.
Αυτές οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το 2022, θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων το 2022 και το 2023 έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές της και συνεχίζει να συρρικνώνει την ανεργία. Σ' αυτό το περιβάλλον, σ' αυτό το πλαίσιο δρομολογείται το καλοκαίρι και η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Αυτή η εξέλιξη μαζί με την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, που οφείλονται στην ενδεδειγμένη οικονομική πολιτική από την παρούσα κυβέρνηση την τελευταία τριετία, αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Επιστρέφει έπειτα από πολλές διαδοχικές κρίσεις, με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης