Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν επίσημα δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ζητούν επίσημα δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας
Πρόκειται για τις χώρες της Βαλτικής και τη Σλοβακία
Σχετικά Άρθρα
Η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Εσθονία θα ζητήσουν αύριο 24/5, τη δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχει παγώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.
Αυτό θα γίνει  με κοινή επιστολή των τεσσάρων χωρών προς το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης, το Ecofin, αναφέρει το Reuters.
Στις 3 Μαΐου, η Ουκρανία υπολόγισε το ποσό των χρημάτων που απαιτούνται για την ανοικοδόμησή της από την καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία σε περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά με τον πόλεμο να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, το ποσό είναι πιθανό να έχει αυξηθεί απότομα, αναφέρει η επιστολή.
«Ένα σημαντικό μέρος των δαπανών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τα θύματα της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, πρέπει να καλυφθεί από τη Ρωσία», δηλώνουν οι τέσσερις χώρες  στην επιστολή, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ την Τρίτη.
Η επιστολή, την οποία είδε το Reuters, καλεί επίσης το μπλοκ των 27 ευρωπαϊκών εθνών να ξεκινήσει την προετοιμασία νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Εν τέλει, εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν θα πρέπει να παραμείνουν καθόλου οικονομικοί δεσμοί μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας – διασφαλίζοντας ότι κανένας από τους οικονομικούς πόρους, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας δεν συνεισφέρει στη ρωσική πολεμική μηχανή», αναφέρει.
Οι τέσσερις χώρες σημειώνουν ακόμη ότι η ΕΕ και οι ομοϊδεάτες χώρες έχουν ήδη δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες και περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών κεντρικών τραπεζών.
«Πρέπει τώρα να εντοπίσουμε νομικούς τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τη χρήση αυτών των πόρων ως πηγή χρηματοδότησης – τόσο για το κόστος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουκρανίας να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα όσο και για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας. Η δήμευση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ή η περιουσία κρατικών επιχειρήσεων, έχει άμεση σχέση και αποτέλεσμα από αυτή την άποψη».
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών και οντοτήτων αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι μπορούσε να ελέγξει εάν ήταν δυνατή η κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς νόμους, αλλά δεν ανέφερε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.
«Η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων διαφέρει από την κατάσχεσή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής

Christian Wigan.
«Στα περισσότερα κράτη μέλη, αυτό δεν είναι δυνατό και απαιτείται ποινική καταδίκη για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, από νομική άποψη, οι ιδιωτικές οντότητες και τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δεν είναι τα ίδια», είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα πρόταση για την αναθεώρηση και ενίσχυση των ισχυόντων κανόνων της ΕΕ σχετικά με δήμευση περιουσιακών στοιχείων.
«Αν δεν βρεθεί νόμιμος τρόπος κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων ατόμων η οντοτήτων που συνδέονται με τη Ρωσία, οι δεσμευμένοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις για παροχή δανεισμού και να αποδεσμευτούν μόνο όταν η Ρωσία αποζημιώσει την Ουκρανία για όλες τις ζημιές που της προκάλεσε», δηλώνουν στην επιστολή τους οι τέσσερις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης