Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρο ρεκόρ με πάνω από 100 εκατομμύρια ξεριζωμένους παγκοσμίως

Μαύρο ρεκόρ με πάνω από 100 εκατομμύρια ξεριζωμένους παγκοσμίως
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλε στον ασύλληπτο αυτό αριθμό
Σχετικά Άρθρα

Το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ξεπέρασαν σε παγκόσμια κλίμακα οι ξεριζωμένοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω ένοπλων συρράξεων, βίας, διωγμών και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το μαύρο ρεκόρ είχε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων είναι τρομακτικός, πηγή ανησυχίας και τροφή για σκέψη.
Είναι ρεκόρ που δεν έπρεπε να καταρριφθεί ποτέ», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi.
«Πρέπει να αποτελέσει σήμα συναγερμού που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε τέλος στους διωγμούς και να αγωνιστούμε έναντι των βαθύτερων αιτίων που αναγκάζουν αθώους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές της UNHCR. Στα τέλη του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ξεριζωθεί σε όλο τον κόσμο έφθασε τα 90 εκατομμύρια, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεινόμενων πολέμων σε χώρες όπως Αιθιοπία, Μπουρκίνα Φάσο, Μιανμάρ, Νιγηρία, Αφγανιστάν, ΛΔ Κονγκό.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έσπρωξε δεκάδες εκατομμύρια στην ανάγκη να φύγουν από τα σπίτια τους.
Η Ευρώπη είχε να γνωρίσει τόσο μεγάλη ροή προσφύγων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκτιμάται ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να μένουν πίσω
Ο ΟΗΕ λογαριάζει πως ίσως να φθάσουν τα 8,3 εκατομμύρια ως τα τέλη του 2022.
Στην Ουκρανία, εκτιμάται πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι άλλα 8 εκατομμύρια.

Πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τα 100 εκατομμύρια ξεριζωμένοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόλις 13 χώρες στον πλανήτη έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από τον αριθμό αυτόν, θυμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, για να δώσει καλύτερη ιδέα για το εύρος του φαινομένου.
«Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των ανθρώπων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική
Η ευσπλαχνία είναι ακόμα ζωντανή, ωστόσο είναι απαραίτητη παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις υπόλοιπες κρίσεις του κόσμου», επισήμανε ο Grandi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης