Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: SOS και σύσταση του ECDC για την έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού

Ευλογιά των πιθήκων: SOS και σύσταση του ECDC για την έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού
Για το εμβόλιο της ευλογιάς δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιάύ
Σχετικά Άρθρα

Σε σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προετοιμάσουν στρατηγικές για πιθανά προγράμματα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων νέων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, εν μέσω ενδείξεων ευρείας μετάδοσης της νόσου στην κοινότητα αναμένεται να προχωρήσει ο οργανισμός μολυσματικών ασθενειών της ΕΕ..
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 22 Μάιου 2022, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα 23 Μαϊου 2022.

Ανοσία στην ευλογιά

Στα προγράμματα εμβολιασμού θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.
Το 1980 κηρύχθηκε η εξάλειψη της νόσους, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων εξαιτίας των φόβω για πιθανή ανάκαμψη της νόσου.

Αμφιβολίες – «Δεν είναι εύκολη απόφαση»

Το ECDC σημείωσε στο σημείωμά του το οποίο αποκάλυψαν οι Financial Times ότι -σε αυτό το στάδιο- δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο με βάση τα εξατομικευμάνα ιατρικά δεδομένα.

Δεν είναι εγκακριμένο για χρήση

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ από την δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο προς χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.
Η προσέγγιση, γνωστή ως προφύλαξη μετά την έκθεση, συνιστάται επειδή η ασθένεια εξαπλώνεται σε άτομα χωρίς γνωστές επαφές με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πληγείσα περιοχή.
 
Κρούσματα σε 12 χώρες

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές δίνουν μάχη το τελευταίο διάστημα ώστε να κατανοήσουν επαρκώς το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό.
Μέχρι το Σάββατο 21 Μάιου, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί.
Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή.

Ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές ερωτικές επαφές.
Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.
Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών.
Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να αποκλείσουν τη μετάδοση με αερολύματα ή την εξέλιξη του ιού σε πιο εύκολα μεταδοτικό στέλεχος.

Η δήλωση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σαββατοκύριακο (21/22-5) ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση «συμβαίνει σε άτομα σε στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικά».
Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στην υποοικογένεια της Δυτικής Αφρικής.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-05-22_232310.png
Η διάρκεια της επώασης

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σχετικοί θάνατοι.
Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν επίσης εξάνθημα, το οποίο συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
Η επώαση μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών.
Επέκταση της επιτήρησης
«Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», πρόσθεσε ο Οργανισμός.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι το ξέσπασμα «είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν».
Μιλώντας από τη Νότια Κορέα, όπου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία εντοπισμού ενός κατάλληλου εμβολίου για την αντιμετώπιση του ιού.

vacc.JPG
vacc_b.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης