Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας βλέπει την Ινδία να κυριαρχεί στον κόσμο, όχι την Κίνα

Handelsblatt: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας βλέπει την Ινδία να κυριαρχεί στον κόσμο, όχι την Κίνα
Ποιος είναι ο νέος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας που είναι μισητός στους ακτιβιστές του κλίματος, αλλά σεβαστός στο χρηματιστήριο

Σε πρόσφατη ομιλία του στην οικονομική μητρόπολη της Βομβάης, ο επιχειρηματίας ο Gautam Adani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας αυτή τη στιγμή, μίλησε για τις τεράστιες δυνατότητες της πατρίδας του, της Ινδίας,προέβλεψε το τέλος της φτώχειας σε αυτήν και μια άνευ προηγουμένου άνοδο σε μια από τις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, αν όχι την ηγέτιδα, σχολιάζει η Handelsblatt.
"Καμία άλλη χώρα δεν θα αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο η Ινδία τις επόμενες τρεις δεκαετίες", δήλωσε.
Πουθενά αλλού στον κόσμο, είπε, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη μεσαία τάξη όσο στην αναδυόμενη χώρα, η οποία έχει ήδη πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων.
Ανάμεσα στις προτάσεις του, ο Adani κάνει μεγάλες παύσεις για να δώσει στο κοινό αρκετό χώρο για χειροκρότημα.
Ο άνδρας με το χαρακτηριστικό σκούρο μουστάκι και την προσεγμένη πλευρική χωρίστρα απολαμβάνει το ρόλο του ως ο κύριος οραματιστής και οικονομικός υποστηρικτής της υποηπείρου.

Το ξεκίνημα

Ο γιος ενός εμπόρου κλωστοϋφαντουργίας μπορεί να υπογραμμίσει τη θέση ότι η Ινδία είναι η νέα χώρα των απεριόριστων ευκαιριών με τη δική του βιογραφία: Ως φοιτητής που εγκατέλειψε το κολέγιο, έγινε πολυεκατομμυριούχος.
Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχει δεκαπλασιάσει την περιουσία του σε 112 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λίγο πριν από τα 60ά γενέθλιά του τον Ιούνιο, ο Adani έχει πλέον αναδειχθεί στον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία - και μάχεται με τον θρύλο των αμερικανικών επενδύσεων Warren Buffett για την πέμπτη θέση στον παγκόσμιο κατάλογο των πλουσίων.
Αλλά ο επικεφαλής του ομίλου ενέργειας και υποδομών που φέρει το όνομά του, ο Adani, δεν αρκείται σε αυτό.

Επεκτείνεται επιθετικά

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση μιας επίθεσης εξαγοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επεκτείνει περαιτέρω την επιρροή του στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Όπως ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο, αγοράζει την ινδική επιχείρηση του ελβετικού ομίλου δομικών υλικών Holcim για περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές τσιμέντου της χώρας.
Τους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν, είχε ήδη εξαγοράσει 30 άλλες εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα κλάδων έναντι τουλάχιστον έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων - από έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης μέχρι μια πύλη διακοπών και μια μάρκα premium ρυζιού.
Πίσω από αυτό κρύβεται η προσπάθεια του Adani να ανεξαρτητοποιηθεί όλο και περισσότερο από την επιχείρηση ορυκτών καυσίμων, η οποία στο παρελθόν αποτελούσε τη βάση του πλούτου του.
Ο Adani ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα τη δεκαετία του 1980 στην πολιτεία Γκουτζαράτ, αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του και εργάστηκε για λίγο καιρό για τον αδελφό του στη βιομηχανία πλαστικών.

Η 1η ανακάλυψη

Η πρώτη του αποφασιστική ανακάλυψη ήρθε μια δεκαετία αργότερα, όταν η τοπική κυβέρνηση του επέτρεψε να διευθύνει ένα ιδιωτικό λιμάνι στην πόλη Mundra στη δυτική ακτή της Ινδίας.
Η Adani ανέπτυξε την εγκατάσταση στο σημαντικότερο βιομηχανικό λιμάνι της υποηπείρου και χρησιμοποίησε το νέο κομβικό σημείο των υποδομών της Ινδίας για να καταστεί ο ίδιος απαραίτητος για την οικονομική έκρηξη της αναδυόμενης χώρας: Μέσω του λιμανιού της Mundra, άρχισε να εισάγει μαζικά άνθρακα από το εξωτερικό και γρήγορα έγινε ο ηγέτης της αγοράς.
Για να εξασφαλίσει προμήθειες, αγόρασε ένα ανθρακωρυχείο στην Ινδονησία.
Χρησιμοποίησε την πρώτη ύλη για να τροφοδοτήσει τις δικές του μονάδες παραγωγής ενέργειας στον όμιλό του, ο οποίος έγινε ο μεγαλύτερος ιδιωτικός προμηθευτής ενέργειας στην Ινδία το 2014.
Οι συμφωνίες του με τον άνθρακα έφεραν την Adani στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας εκστρατείας από ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν πριν από τρία χρόνια κατά της έναρξης κατασκευής ενός ανθρακωρυχείου Adani στην Αυστραλία.
Η Siemens δέχθηκε επίσης πυρά επειδή συμφώνησε να προμηθεύσει εξοπλισμό σηματοδότησης για το έργο.

Η Greta Thunberg διαμαρτυρήθηκε κατά της Adani

Η ακτιβίστρια Greta Thunberg κάλεσε τη γερμανική εταιρεία να ακυρώσει τη συμφωνία με την Adani, προκειμένου να "σταματήσει, να καθυστερήσει ή τουλάχιστον να διαταράξει" τα μεταλλευτικά της σχέδια. Ωστόσο, το τότε αφεντικό της Siemens, ο Joe Kaeser, αποφάσισε να τηρήσει το συμβόλαιο με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο.
Η Adani πανηγύρισε τη νίκη της: είχε επανειλημμένα δείξει ότι δεν θα εκφοβιζόταν.
Πρόκειται για την παροχή προσιτής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να ξεφύγουν από τη φτώχεια, είπε.
Ο πρώτος άνθρακας από το ορυχείο της Αυστραλίας στάλθηκε πριν από λίγους μήνες.
Περίπου δέκα εκατομμύρια τόνοι πρόκειται να εξάγονται ετησίως - παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες.
Ωστόσο, ο Adani δεν είναι πλέον ο απόλυτος εχθρός των ακτιβιστών για το κλίμα: επί του παρόντος πραγματοποιεί μια μαζική αναδιάρθρωση της εταιρείας του προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, η εταιρεία του Adani Green Energy είναι ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και θέλει να παρέχει περίπου 45 γιγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.
Αυτό θα κάλυπτε μόνο του το δέκα τοις εκατό του συνολικού στόχου της Ινδίας.

Στενοί δεσμοί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi

Πέρυσι, ο Adani ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επενδύσει 50 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια στην πράσινη ενέργεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Στο χρηματιστήριο, οι υψηλές φιλοδοξίες πηγαίνουν καλά: Η τιμή της μετοχής της Adani Green Energy έχει αυξηθεί κατά 8000% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Με κεφαλαιοποίηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία είναι πλέον η πιο πολύτιμη στην εταιρική αυτοκρατορία του Adani.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου - ενός ενεργειακού φορέα που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ουδετεροποίηση των χημικών και χαλυβουργικών βιομηχανιών ως προς το CO2, για παράδειγμα.
Έτσι, ο Adani βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον δεύτερο υπερπλούσιο της Ινδίας, τον Mukesh Ambani, ο οποίος πριν από λίγο καιρό κατείχε τον τίτλο του πλουσιότερου Ασιάτη.
Ο επικεφαλής του ομίλου Reliance σχεδιάζει επίσης να επενδύσει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τους δύο δισεκατομμυριούχους ενώνει επίσης η καταγωγή τους: και οι δύο κατάγονται από το Γκουτζαράτ, το κρατίδιο όπου έχει τις ρίζες του ο πρωθυπουργός της Ινδίας Naredra Modi.

Πολιτική υποστήριξη

Ο Adani και ο Ambani λέγεται ότι και οι δύο οφείλουν τις οικονομικές τους επιτυχίες εν μέρει στις καλές διασυνδέσεις τους με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.
Ο Αντάνι θεωρούνταν ήδη σύμμαχος του Modi όταν ήταν αρχηγός της κυβέρνησης του Γκουτζαράτ.
Πριν από την ανάδειξή του σε πρωθυπουργό, ο Modi χρησιμοποιούσε τα ιδιωτικά τζετ του Adani για να πετάει σε προεκλογικές συναντήσεις.
Ο Adani βασίζεται στην πολιτική υποστήριξη, ιδίως στην επιχείρησή του στον τομέα των υποδομών.
Το 2018, για παράδειγμα, επωφελήθηκε από την κυβέρνηση που επέτρεψε σε μη βιομηχανικούς ομίλους να λειτουργούν αεροδρόμια.
Έκτοτε, κέρδισε το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο σε ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων και αναδείχθηκε σε ηγέτη της αγοράς στον τομέα των αεροδρομίων της Ινδίας μέσα σε λίγους μήνες.
Στο παρελθόν, ο Adani απέρριπτε πάντα τις κατηγορίες ότι ο Modi του παρείχε προνομιακή μεταχείριση.
Αλλά δεν κρύβει ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τον πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης