Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στην ΕΕ για τη Ρωσία - Ποια κράτη αγνοούν τις συστάσεις για τα ρούβλια - Χωρίς αέριο Φινλανδία, Πολωνία, Βουλγαρία

Ρήγμα στην ΕΕ για τη Ρωσία - Ποια κράτη αγνοούν τις συστάσεις για τα ρούβλια - Χωρίς αέριο Φινλανδία, Πολωνία, Βουλγαρία
Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε πως πλήρωσε σε ευρώ και ότι στη συνέχεια η Gazprombank προχώρησε στη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Μπροστά στον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, κάποια κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε... αντάρτικο αγνοώντας τις συστάσεις της Κομισιόν όσον το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια, προκαλώντας ακόμα ένα ρήγμα.
Μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Ρωσία αφήνει χωρίς φυσικό αέριο και τη Φινλανδία, διότι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του προέδρου, Vladimir Putin, όσον αφορά τις πληρωμές.
Στον αντίποδα, η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank. Τον ίδιο δρόμο έχει ακολουθήσει και η Ιταλία (χωρίς να έχει γίνει ακόμα η πληρωμή), η Γερμανία αλλά και η Γαλλία.

To deal Φιλανδίας με ΗΠΑ για LNG

Λίγες ώρες αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι η Gazprom σταματάει την παροχή φυσικού αερίου, διότι η σκανδιναβική χώρα αρνείται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια, αλλά και λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος της χώρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, η ίδια χώρα ανακοίνωσε συμφωνία με ΗΠΑ για την αγορά LNG. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Excelerate Energy Inc. υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία για τη μεταφορά ενός πλοίου που αποθηκεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Φινλανδία, επιτρέποντας στη χώρα και τη γειτονική της Εσθονία να τερματίσουν από τον χειμώνα ακόμη τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα ήξεις αφήξεις της Κομισιόν

Οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να διακριβώσουν πώς μπορούν να αγοράσουν νόμιμα ρωσικό αέριο, μετά το διάταγμα του Putin και το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία και Βουλγαρία.
Κατόπιν αυτού η Κομισιόν μοιράστηκε με τις χώρες μέλη δύο γραπτές οδηγίες, αλλά σε καμία δεν γίνεται ρητή αναφορά ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Κι αυτό προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ασάφεια, με αρκετές εταιρείες να δυσκολεύονται να καταλάβουν εάν μπορούν τελεικά να ανοίξουν αυτούς τους λογαριασμούς για να αγοράσουν φυσικό αέριο.
Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμβουλεύσει τις εταιρείες να μην ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε ρούβλια στη Gazprombank για να πληρώσουν για το φυσικό αέριο, όπως ζητήθηκε από το Κρεμλίνο. Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στη γραπτή της καθοδόγηση προς τις κυβερνήσεις, δεν αναφέρει ρητώς αν κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Η SPP ανακοίνωσε ότι άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλι

Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank.
«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SPP, Richard Prokypcak, ενώ εξήγησε ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου. «Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από τη Gazprom.
Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS.
«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος, που θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε και διευκρίνισε ότι «η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP».

«Υποχωρούν» Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια, για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η κρατικά ελεγχόμενη Eni είπε ότι η απόφασή της ελήφθη σε συμφωνία με την ιταλική κυβέρνηση και σε συμμόρφωση με το πλαίσιο των κυρώσεων.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε ότι μεταφέρει ευρώ σε λογαριασμό στη Gazprombank για να συμμορφωθεί με τον μηχανισμό πληρωμών.
Η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου σε ευρώ πριν από το τέλος του μήνα, καθώς και οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει σε μια λύση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες συμμορφώνονται με τους όρους της Ρωσίας


Οι μισοί από τους 54 πελάτες της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, δήλωσε την Πέμπτη (19/5/2022) ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Alexander Novak, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες αγωνίζονται να τηρήσουν τις επικείμενες προθεσμίες πληρωμών χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις της ΕΕ.
«Οι πληρωμές φυσικού αερίου στο πλαίσιο των βασικών συμβάσεων αναμένονται… και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς, έχουν πληρώσει (λογαριασμούς φυσικού αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν στην ώρα τους», είπε ο Novak σε ένα φόρουμ.
«Τις επόμενες δύο ημέρες θα δούμε μια τελική λίστα με το ποιοι πλήρωσαν σε ρούβλια και ποιοι αρνήθηκαν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης