Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο Ιταλίας στον ΟΗΕ για ειρήνη στην Ουκρανία – Τι προβλέπει, τα 4 κρίσιμα στάδια

Σχέδιο Ιταλίας στον ΟΗΕ για ειρήνη στην Ουκρανία – Τι προβλέπει, τα 4 κρίσιμα στάδια
Η Ιταλία προτείνει την πλήρη αυτονομία της Κριμαίας και του Donbass εντός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός και για την ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία κατέθεσε η Ιταλία στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica.
Βάσει του σχεδίου αυτού, το ειρηνευτικό σχέδιο αποτελείται από τέσσερα στάδια, με το πρώτο να κάνει λόγο για κατάπαυση πυρός και με το τελευταίο για μια γενική συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε από τον πρωθυπουργό Mario Draghi και τον ΥΠΕΞ, Luigi Di Maio και υποβλήθηκε χθες, Τετάρτη στις 18 Μαΐου στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Η συμφωνία προβλέπει ότι για να περάσουν τα εμπλεκόμενα μέρη από το ένα στάδιο στο άλλο, θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί πρώτα οι στόχοι του προηγούμενου βήματος.

Τα τέσσερα στάδια

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, σε πρώτη φάση προβλέπεται κατάπαυση του πυρός, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας.
Η κατάπαυση πυρός θα αφορά και την αποστρατιωτικοποίηση της πρώτης γραμμής του μετώπου, διαδικασία την οποία θα επιβλέπει μια διεθνής ομάδα κρατών.
Σε αυτήν την ομάδα προβλέπεται η συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας και τους Ισραήλ, οι οποίες όπως αναφέρεται, έχουν δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία αναζήτησης διεξόδου από την κρίση καθώς και του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Στο σχέδιο αναφέρεται πως αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στάδιο δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, αν και επισημαίνεται πως αν συμβεί, ανοίγει ο δρόμος για την ειρήνη.

Ουδετερότητα

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου προβλέπει ότι θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για το καθεστώς της Ουκρανίας, οι οποίες προϋποθέτουν την ουδετερότητα της με εγγυήσεις ασφαλείας.
Σε αυτό το σημείο, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προβλέπεται η ανεμπόδιστη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Για αυτό το λόγο προτείνεται η διεξαγωγή μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ειρήνη.

Το εδαφικό

Κατόπιν και με τη συμμετοχή πάντα της διεθνούς κοινότητας, προτείνεται να αρχίσει η συζήτηση για τις εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αποτελεί και το πιο «καυτό» και δύσκολο ζήτημα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη προτείνει την πλήρη αυτονομία της Κριμαίας και του Donbass με εγγυήσεις για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς, για την πλήρη αυτοδιοίκηση και την αυτόνομη διαχείριση της ασφάλειας της, αλλά εντός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Πολυμερής συμφωνία

Το τέταρτο στάδιο προβλέπει μια πολυμερή συμφωνία για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Ανάμεσα στις προβλέψεις θα είναι η στρατηγική σταθερότητα, ο αφοπλισμός και ο έλεγχος των εξοπλισμών, η αποφυγή των συγκρούσεων και μέτρα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα εδάφη, η επανφορά του status quo πριν τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, θέμα με τα οποία συνδέονται άλλωστε και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τι λέει η Ρώμη

Όπως είπε ο Di Maio στον Guterres, στόχος της Ρώμης είναι να βρεθεί «μια δίκαιη, ισότιμη λύση που θα συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, βασισμένη στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Ένας από τους περιορισμούς των μέχρι τώρα προσπαθειών είναι ότι, αν και σημαντικές, είναι μεμονωμένες πρωτοβουλίες.
Καλύτερα να κινητοποιηθούν αρκετοί διεθνείς εταίροι με συντονισμένο τρόπο» ανέφερε ο Di Maio, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία πιέζει για μια ειρηνευτική λύση και θέλει η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
543333333_3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->