Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας 15 δισ ευρώ για Ουκρανία – Συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της G7

Νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας 15 δισ ευρώ για Ουκρανία – Συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της G7
Δεν είναι αρκετά όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα είπε η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Janet Yellen
Σχετικά Άρθρα

Συνέρχονται σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου στη Γερμανία οι υπουργοί Οικονομικών της G7 προκειμένου να αποφασίσουν το τι μπορούν να κάνουν για να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε αυτήν ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής.
Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η νέα οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, με την ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Janet Yellen να υποστηρίζει ότι όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής «δεν είναι αρκετά» και ότι οι εταίροι των ΗΠΑ πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να αυξηθεί η οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία θα χρειαστεί μαζική υποστήριξη και ιδιωτικές επενδύσεις για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας της Ουκρανίας.
Θα είναι ένα καθήκον παρόμοιο με αυτό της ανοικοδόμησης της Ευρώπης το 1945» υποστήριξε η Yellen, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πακέτο 15 δισ ευρώ

Στην έκκληση της Yellen ανταποκρίθηκε η Ιαπωνία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει στα 600 εκατομμύρια δολάρια την οικονομική της βοήθεια προς την Ουκρανία σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΥΠΟΙΚ της G7 σκοπεύουν να παρουσιάσουν ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ διάρκειας τριών μηνών, που θα δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες σε αντίθεση με τα δάνεια, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν.
Ήδη οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συνδράμουν με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μισό του πακέτου.
Οι ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως η οικονομική βοήθεια είναι άκρως απαραίτητη, καθώς τα έσοδα της Ουκρανίας έχουν καταρρεύσει.

Πρόταση για τα αποθεματικά της Ρωσίας

Σημειώνεται πως μια από τις σκέψεις που υπάρχουν, είναι να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας που έχουν «παγώσει», συμπεριλαμβανομένων και των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη νομιμότητας μιας τέτοιας κίνησης.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει μέσω του εκπροσώπου Dmitry Peskov, πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια «ξεκάθαρη κλοπή».

Στην ατζέντα πληθωρισμός, επισιτιστική και κλιματική κρίση

Πέρα όμως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη στήριξης της ουκρανικής οικονομίας, στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 θα είναι επίσης το ζήτημα του πληθωρισμού που πλήττει όλες τις δυτικές οικονομίες, ο φόβος μιας επισιτιστικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα που με τη σειρά τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης