Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EE θα δώσει πρόσθετο κονδύλι 9 δις ευρώ στην Ουκρανία και θα δημιουργήσει ειδικό Ταμείο «Rebuild Ukraine»

H EE θα δώσει πρόσθετο κονδύλι 9 δις ευρώ στην Ουκρανία και θα δημιουργήσει ειδικό Ταμείο «Rebuild Ukraine»
Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, με ορισμένους οικονομολόγους να υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί ποσό 1-2 τρισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Τη χορήγηση επιπλέον 9 δισ. ευρώ ως δανείων προς την Ουκρανία το 2022 πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και τη δημιουργία ενός «Rebuild Ukraine Facility», ως μέσου διευκόλυνσης επιχορηγήσεων και δανείων, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Επιτροπή θα δανείζεται τα χρήματα από την αγορά με εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τις ανάγκες της Ουκρανίας για τις βασικές λειτουργίες της γύρω στα 5 δισ. δολάρια τον μήνα, ενώ η ΕΕ αναμένει πως θα συνεισφέρουν επίσης οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, που είναι επίσης μέλη της G7. Το θέμα θα συζητηθεί σε συνάντηση των επτά ισχυρών στη Βόνη την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να συνεχίσει τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες, ώστε να βοηθήσουμε να ανοικοδομηθεί μια δημοκρατική και εύπορη Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν την επιδίωξη του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας, πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει χορηγήσει ήδη 4,1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.
Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, με ορισμένους οικονομολόγους να υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί ποσό 1-2 τρισ. ευρώ, αν και κανένας υπολογισμός δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Το μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων μέσω του «Rebuild Ukraine Facility» θα βασιστεί στην εμπειρία των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την ανάκαμψη μετά την Covid, και βέβεια θα προσαρμοστεί στις χωρίς προηγούμενο προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Επιπλέον επιχορηγήσεις για την Ουκρανία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν είτε από περαιτέρω συνεισφορές μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών είτε από υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Δεδομένης της κλίμακας των δανείων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, οι επιλογές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση χρημάτων για δάνεια εκ μέρους της ΕΕ ή με εθνικές εγγυήσεις των κρατών μελών», ανέφερε η Επιτροπή.
Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη θα λάβει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, εναντιώνονται σε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ.
Άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην ΕΕ και να τεθούν στη διάθεση της Ουκρανίας.
Όμως, αξιωματούχοι προειδοποιούν πως το θέμα αυτό είναι νομικά περίπλοκο, καθώς η ΕΕ δεν διαθέτει νόμους για μια τέτοια κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->