Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο… πόλεμος των απελάσεων διπλωματών από Ρωσία και δυτικές χώρες- Ολόκληρη η λίστα

Ο… πόλεμος των απελάσεων διπλωματών από Ρωσία και δυτικές χώρες- Ολόκληρη η λίστα
Το BN κατέγραψε και παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις απέλασης ξένων διπλωματών από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Στις 18 Μαΐου 2022, η Ρωσία, ως απάντηση, κήρυξε persona non grata 34 υπαλλήλους των διπλωματικών αποστολών της Γαλλίας, 27 της Ισπανίαςκαι 24 της Ιταλίας στη Μόσχα.
Τον Απρίλιο, αυτές οι χώρες απέλασαν 41, 27 και 30 υπαλλήλους ρωσικών διπλωματικών αποστολών, αντίστοιχα, των οποίων οι δραστηριότητες φέρεται να απειλούσαν την εθνική τους ασφάλεια.
Το BN κατέγραψε και παρουσιάζει όλες τις περιπτώσεις απέλασης ξένων διπλωματών από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία:
Στις 24 Μαρτίου, η Ρωσία κήρυξε έναν υπάλληλο της πρεσβείας του Μαυροβουνίου στη Ρωσική Ομοσπονδία persona non grata. Το μέτρο αυτό ήταν απάντηση στην απόφαση που έλαβε στις 4 Μαρτίου η πλευρά του Μαυροβουνίου να κηρύξει έναν διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα αυτή persona non grata. Τότε το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε τον λόγο της απέλασης «δραστηριότητες που ήταν αντίθετες με τη Σύμβαση της Βιέννης».
Στις 28 Μαρτίου, η Μόσχα αποφάσισε να κηρύξει persona non grata τρεις διπλωμάτες της πρεσβείας της Σλοβακίας στη Ρωσία. Αυτή ήταν μια απάντηση στην απέλαση στις 14 Μαρτίου τριών υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στη Σλοβακία βάσει πληροφοριών από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Στις 29 Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την απέλαση, βάσει της «αρχής της αμοιβαιότητας», τεσσάρων υπαλλήλων της λιθουανικής πρεσβείας, τριών της Λετονίας και τριών Εσθονών διπλωματών. Νωρίτερα, στις 18 Μαρτίου, αυτές οι χώρες «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία» κήρυξαν persona non grata συνολικά 10 υπαλλήλους ρωσικών πρεσβειών.
Στις 7 Απριλίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφαση να απελάσει αρκετούς υπαλλήλους από την ιρλανδική πρεσβεία στη Μόσχα ως απάντηση στις ενέργειες του Δουβλίνου στις 29 Μαρτίου, όταν τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν «μέσα στο πλαίσιο μιας ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία».
Στις 8 Απριλίου, η Ρωσία, σε απάντηση, κήρυξε persona non grata δύο υπαλλήλους της Βουλγαρικής Πρεσβείας στη Μόσχα και 45 υπαλλήλους της Πολωνικής Πρεσβείας και των Γενικών Προξενείων της Πολωνίας στο Ιρκούτσκ, στο Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη. Στις 2 και 23 Μαρτίου, οι χώρες αυτές απέλασαν τον ίδιο αριθμό Ρώσων διπλωματών.
Στις 13 Απριλίου, η Ρωσία κήρυξε έναν ανώτερο διπλωμάτη της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα persona non grata ως αντικατοπτρικό μέτρο στην απόφαση της Τσεχίας στις 29 Μαρτίου για απέλαση του απεσταλμένου-συμβούλου της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα.
Στις 15 Απριλίου, η Ρωσία, ως απάντηση στην απέλαση στις 5 Απριλίου 19 υπαλλήλων της από τη Μόνιμη Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κήρυξε persona non grata 18 υπαλλήλους της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα.
Στις 18 Απριλίου, η Ρωσία αποφάσισε να απελάσει ορισμένους υπαλλήλους της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα. Αυτή ήταν μια απάντηση στην ανακοίνωση της Βουλγαρίας στις 18 Μαρτίου persona non grata 10 διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια.
Στις 19 Απριλίου, η Ρωσία, ως απάντηση στην απέλαση στις 29 Μαρτίου 18 υπαλλήλων ρωσικών ξένων αποστολών στις Κάτω Χώρες, κήρυξε persona non grata 14 υπαλλήλους της πρεσβείας του Βασιλείου στη Μόσχα και έναν υπάλληλο του Γενικού Προξενείου της Ολλανδίας στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 19 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την απέλαση ορισμένων υπαλλήλων της βελγικής διπλωματικής αποστολής. Αυτό έγινε ένα συμμετρικό μέτρο κατά των ενεργειών των Βρυξελλών στις 29 Μαρτίου, όταν εκδιώχθηκαν 21 υπάλληλοι της ρωσικής διπλωματικής αποστολής. Την ίδια μέρα, 19 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στην ανακοίνωση της Αυστρίας στις 7 Απριλίου persona non grata τεσσάρων διπλωματών της Ρωσικής Πρεσβείας, ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα κατά τεσσάρων Αυστριακών διπλωματών.
Στις 25 Απριλίου, η Ρωσία ανακοίνωσε την απέλαση 40 υπαλλήλων γερμανικών διπλωματικών ιδρυμάτων. Αυτή ήταν μια απάντηση σε παρόμοιες ενέργειες του Βερολίνου στις 4 Απριλίου.
Στις 26 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την απέλαση τριών διπλωματών από τη σουηδική πρεσβεία στη Μόσχα ως απάντηση σε παρόμοιες ενέργειες της σουηδικής πλευράς στις 5 Απριλίου. Αργότερα, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι απελάθηκε και ένας υπάλληλος του Γενικού Προξενείου της Σουηδίας στην Αγία Πετρούπολη.
Στις 27 Απριλίου, η Ρωσία, βάσει της αμοιβαιότητας, κήρυξε τρεις διπλωμάτες της Νορβηγικής Πρεσβείας στη Μόσχα persona non grata. Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τη Νορβηγία στις 6 Απριλίου.
Στις 13 Μαΐου, η Ρωσία κήρυξε persona non grata 10 διπλωμάτες από τη Ρουμανία και έναν υπάλληλο της βουλγαρικής πρεσβείας που εργαζόταν στη Μόσχα ως απάντηση. Την 1η και 5η Απριλίου, οι χώρες αυτές απέλασαν τον ίδιο αριθμό Ρώσων διπλωματών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης