Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σύγκρουση του ορθόδοξου ρωσικού (ευρασιατικού) και του δυτικού πολιτισμού - O νέος παγκόσμιος πόλος

Η σύγκρουση του ορθόδοξου ρωσικού (ευρασιατικού) και του δυτικού πολιτισμού - O νέος παγκόσμιος πόλος
Το ύφος των επιθέσεων της Δύσης στη Ρωσία είναι άνευ προηγουμένου
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει γίνει κεντρικό γεγονός στη διεθνή ζωή και εξελίσσεται σε μια παγκόσμια πολιτισμική αντιπαράθεση.
Το τέλος της θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η οποία διαμορφώθηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το ύφος των επιθέσεων της Δύσης στη Ρωσία είναι άνευ προηγουμένου.
Αξιωματούχοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και να απομακρύνουν τον Putin από την εξουσία.
Για αρκετές δεκαετίες του 20ου αιώνα, η σύγκρουση μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ είχε ιδεολογικό χαρακτήρα.
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η μετάβαση της στις καπιταλιστικές ράγες φαινόταν να εξαλείφει την κύρια αιτία της αντιπαράθεσης - τον ασυμβίβαστο αγώνα μεταξύ καπιταλισμού και σοσιαλισμού.
Τώρα, όμως, έχουν έρθει στο προσκήνιο βαθύτερες αντιφάσεις πολιτισμικού χαρακτήρα.
Η Δύση, η οποία τα τελευταία 500 χρόνια καθόρισε ουσιαστικά την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης και αύξησε σημαντικά τις δυνατότητές της ως αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με τη νέα ισορροπία δύναμη στον πλανήτη.

Η ισχύς της Δύσης απειλείται…

Η ταχεία ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας, η ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας και οι πιο τολμηρές ενέργειες ορισμένων μεγάλων δυνάμεων - Ινδίας, Βραζιλίας, Ιράν, Τουρκίας, Ινδονησίας και άλλων - συνέβαλαν αντικειμενικά στην αποδυνάμωση της θέσης της Δύσης.
Ο σπουδαίος αμερικανός πολιτικός επιστήμονας S. Huntington στο βιβλίο του «The Clash of Civilizations» σημείωσε ότι στα τέλη του 20ου - αρχές του 21ου αιώνα η Δύση θα αντιταχθεί πρώτα απ' όλα στο Ισλάμ, μια παθιασμένη θρησκεία, οι εκπρόσωποι της οποίας συχνά κατηγορούσαν τις δυτικές δυνάμεις για όλα τα δεινά τους. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός επιστήμονας προέβλεψε επίσης ότι τελικά όλοι αυτοί οι πολιτισμοί θα ενωθούν ενάντια στη Δύση.
Ο άγγλος γεωγράφος Halford John Mackinder, στις αρχές του 20ού αιώνα υποστήριξε ότι το κέντρο της παγκόσμιας ανάπτυξης μετακινείται στην Ευρασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος κυριαρχεί στην Ευρασία θα καθορίσει την πολιτική όλου του πλανήτη. Ο H. J. Mackinder δεν ήταν υποστηρικτής της Ρωσίας, επιπλέον, το 1919, ως μέρος των κατοχικών βρετανικών δυνάμεων στο Μπακού, προσπάθησε να διχάσει τη Σοβιετική Ένωση. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Ρωσία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρασίας και ως εκ τούτου προορίζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της πολιτικής του μέλλοντος.
Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Tim Marshall - «Prisoners of Geography (Ten maps that will tell you what you need to know about global politics)». Το έργο αυτό υποδηλώνει ότι τα τρέχοντα γεγονότα στην παγκόσμια σκηνή, τα οποία έχουν μετατραπεί σε σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Δύσης, αφενός, και της Ρωσίας και της Κίνας, από την άλλη, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής τους θέσης και όχι στα λάθη ή τις προσωπικές φιλοδοξίες αυτών ή άλλων ηγετών.

Η ευσεβής επιδίωξη των δυτικών

Ορισμένοι ηγέτες δυτικών κρατών προβλέπουν με διαφορετικούς τρόπους την κατάρρευση του ρωσικού κράτους, την αναπόφευκτη ήττα στην ουκρανική σύγκρουση και το πιο σημαντικό, την απομάκρυνση του σημερινού προέδρου από την εξουσία. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση ευσεβών πόθων…
Βραχυπρόθεσμα, ο ρόλος της Ρωσίας θα αυξηθεί. Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται κυρίως στα ακόλουθα έξι γεγονότα:

  • έχουμε έναν από τους πιο μορφωμένους πληθυσμούς στον κόσμο.
  • τεράστια αποθέματα ενεργειακών πόρων - πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας.
  • στην επικράτειά της υπάρχει σχεδόν ολόκληρος ο περιοδικός πίνακας (μέταλλα).
  • Το ¼ των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού βρίσκονται στην επικράτειά μας (2 εκατομμύρια ποτάμια, 2 εκατομμύρια λίμνες, συμπεριλαμβανομένης της βαθύτερης - Βαϊκάλη).
  • Η Ρωσία εισπράττει περισσότερα από την εξαγωγή σιτηρών παρά από την εξαγωγή όπλων (φέτος η συγκομιδή σιτηρών θα είναι 130 εκατομμύρια τόνοι, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατομμυρίων τόνων σίτου.

Ο αμερικανός αρθρογράφος Μπρετ Στίβενς σημειώνει ότι η… κύρια παρηγοριά για τις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι «οι αντίπαλοι της Αμερικής είναι εύθραυστοι». Αυτό αφορά κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο νέος στόχος

Κάποτε ο κύριος στόχος της Δύσης ήταν η προστασία από την εισβολή, τώρα έχει μετατραπεί σε μια συνεχή στρατηγική φθορά της Ρωσίας - οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί δραματικά, ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί 10 φορές. Υπάρχει ένας γενικός επανεξοπλισμός της Ευρώπης, που δεν οδηγείται από την επιθυμία για αυτονομία από την αμερικανική εξουσία, αλλά από την υπηρέτησή της...
Ο Φράνσις Φουκουγιάμα, υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Δύση δεν εμποδίσουν τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες μη δημοκρατικές δυνάμεις να κάνουν ότι θέλουν, τότε η Δύση μπορεί πράγματι να αντιμετωπίσει «το τέλος του τέλους». της ιστορίας»…
Ο Michael Walzer, ένας Αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος και ειδικός στην ηθική του πολέμου, πιστεύει ότι οι μάχες στην Ουκρανία καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη διαρκή αξία της θεωρίας του δίκαιου πολέμου. Στο παρελθόν, υποστήριξε τον ισχυρισμό του Ισραήλ για έναν δίκαιο πόλεμο κατά της Παλαιστίνης. «Έχουμε παραιτηθεί στο γεγονός ότι τώρα οποιαδήποτε έξοδος γίνεται μέσω στρατιωτικής νίκης», είπε πρόσφατα.
Ο Γάλλος Bernard-Henri Levy πιστεύει ότι οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στη Συρία, τη Λιβύη και τώρα στην Ουκρανία ήταν όχι μόνο δικαιολογημένες, αλλά και ζωτικής σημασίας, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική στη Δύση (ως φορέα των οικουμενικών ανθρώπινων αξιών).
Ο Noam Chomsky πιστεύει ότι σήμερα η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή: να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό ή να επιδιώξει μια διπλωματική διευθέτηση.

Προς νέα παγκόσμια τάξη

Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των πολιτικών επιστημόνων στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι η ανθρωπότητα κινείται προς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που θα ενώσει τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες κάτω από ένα λάβαρο.
Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν η ραχοκοκαλιά των διεργασιών για νέα παγκόσμια τάξη.
Αξιοσημείωτο ότι οι προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων με κάθε μέσο, κυρίως με απειλές και εκβιασμό, να αναγκάσουν τα αναπτυσσόμενα κράτη να ακολουθήσουν τη γραμμή τους στις διεθνείς υποθέσεις στρέφονται εναντίον τους.
Οι ενέργειες της Δύσης υφίστανται σκληρή κριτική στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με τον Β. Putin, η συνέχιση της εμμονής των κυρώσεων οδηγεί στις πιο δύσκολες και δυσεπίλυτες συνέπειες τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα φτωχότερα κράτη του κόσμου, που ήδη αντιμετωπίζουν τους κινδύνους του λιμού: «Η ευθύνη για αυτό ανήκει εξ ολοκλήρου στις ελίτ των δυτικών χωρών, οι οποίες για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι επιπτώσεις του πολέμου στη Δύση

Στις ΗΠΑ , υπό τη σημερινή κυβέρνηση του Biden, ο αριθμός των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων έχει αυξηθεί, ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και οι ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας απειλούν με ύφεση. Έχουν ήδη εμφανιστεί στοιχεία για τη μείωση του ΑΕΠ της Αμερικής κατά 1,4%.
Οι ενέργειες των δυτικών δυνάμεων, η ακατανίκητη επιθυμία τους να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, έχουν ουσιαστικά οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση.
Αφού δεν κατάφερε να ανανεώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα επέστρεφε το ιρανικό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να ζητά από άλλους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή χρησιμοποιώντας ανοιχτή πίεση και εκβιασμό, αλλά αυτή η ωμή πίεση δεν έφερε αποτελέσματα, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε σχεδόν 6 φορές από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Οι αμερικανικές εφημερίδες γράφουν ότι το χειρότερο αυτής της ενεργειακής κρίσης δεν έχει έρθει ακόμη - ο αριθμός των προβλημάτων για την Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί, ειδικά από τη στιγμή που χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι πολύ προβληματικό.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων δημιούργησαν μια επισιτιστική κρίση στον κόσμο - η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν από τους κύριους εξαγωγείς σιτηρών, τώρα η τιμή του σιταριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες με την παράδοση αγαθών.
Διεθνείς οργανισμοί λένε ότι ορισμένες περιοχές του κόσμου θα βιώσουν την πείνα.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο πλανήτης διέρχεται μια σοβαρή κρίση και, προφανώς, μας περιμένουν ακόμη μεγαλύτερα σοκ!..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης