Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στην Βόρεια Κορέα - Πάνω από 1,5 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού - Στο χείλος του γκρεμού χωρίς εμβόλια και φάρμακα

Σοκ στην Βόρεια Κορέα - Πάνω από 1,5 εκατ. τα κρούσματα κορωνοϊού - Στο χείλος του γκρεμού χωρίς εμβόλια και φάρμακα
Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η Βόρεια Κορέα μετά το ξέσπασμα του κορωνοιού καθώς αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα που θα εξασφαλίσουν στη χώρα εμβόλια και φάρμακα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανυπολόγιστη καταστροφή.
Ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται πως ξεπερνά το 1,5 εκατ. από την περασμένη εβδομάδα που ανακοίνωσε έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα Covid -19 στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ.
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 663.910 άνθρωποι βρίσκονταν σε καραντίνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Λόγω της έλλειψης τεστ και το πόρων για την παρακολούθηση του ιού τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να είναι κατά πολύ μειωμένα και το ξέσπασμα του ιού στη Βόρεια Κορέα να είναι μεγαλύτερο από όσο υπολογίζεται.
Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μία ανθρωπιστική κρίση.
Θεωρείται βέβαιο ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει εμβολιάσει κανέναν από τον πληθυσμό του και δεν έχει πρόσβαση σε αντιϊικά φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Covid-19 σε άλλες χώρες.

Μπροστά στον γκρεμό 

Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές.
Την ίδια ώρα ο χρόνιος υποσιτισμός έχει κάνει τον πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων πιο ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες.
«Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες πάσχουν από χρόνιο υποσιτισμό και δεν είναι εμβολιασμένοι, ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια φάρμακα στη χώρα και οι υποδομές υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία», δήλωσε η Λίνα Γιουν ερευνήτρια που ειδικεύεται στην Κορέα στο Human Rights Watch. Η ίδια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει στη χώρα φάρμακα, εμβόλια και ιατρικό εξοπλισμό.«Φαίνεται πολύ άσχημο», επισημαίνει στον Guardian ο Όουεν Μίλερ, λέκτορας Κορεατικών Σπουδών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
«Αντιμετωπίζουν την αχαλίνωτη εξάπλωση της Omicron χωρίς προστασία από εμβόλια, χωρίς μεγάλη –αν υπάρχει– ανοσία στον πληθυσμό και χωρίς πρόσβαση στα περισσότερα από τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του Covid αλλού».
Από τότε που επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα η μηχανή προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας έχει παρουσιάσει τον ιό ως εχθρό που μπορεί να νικηθεί μέσω lockdown, καραντίνας και μεγαλύτερης επαγρύπνησης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης