Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Ρουτίνα οι επαναλοιμώξεις δύο και τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο

Covid: Ρουτίνα οι επαναλοιμώξεις δύο και τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο
Ο ιός συνεχίζεται να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις αναφέρουν οι επιστήμονες
Σχετικά Άρθρα

Ρουτίνα τείνουν να γίνουν οι επαναλοιμώξεις του κορωνοϊού καθώς άτομα εμφανίζονται να μολύνονται δύο, τρεις ακόμα και τέσσερις φορές μέσα στον ίδιο χρόνο, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως το μέλλον της covid μπορεί να είναι ένας ιός που δεν εξαφανίζεται αλλά διαρκώς γεννά νέες παραλλαγές.
Ο κορωνοϊός φαίνεται να έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους, καθώς όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Omicron (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως Omicron 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.
Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάλλιστα μπορεί να μολυνθούν για τρίτη ή και για τέταρτη φορά, ακόμη και φέτος, σύμφωνα με επιστήμονες, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.
Μάλιστα αναφέρεται πως ένα ποσοστό από αυτούς τους ασθενείς - ευτυχώς όχι μεγάλο - αναμένεται να έχει επίμονα συμπτώματα επί μήνες ή και χρόνια covid.

Πιο συχνές οι επαναλοιμώξεις μετά την Omicron

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους, επισημαίνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα πόσο εκτεταμένο είναι ήδη το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων, επειδή πολλές από αυτές περνάνε απαρατήρητες ως ασυμπτωματικές ή δεν αναφέρονται από τους ασθενείς στις υγειονομικές αρχές.
Είναι πάντως σίγουρο ότι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες μετά την επικράτηση της Omicron σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Πάντως, αναφέρεται πως αυτό δεν το περίμεναν οι επιστήμονες καθώς πριν την εμφάνιση της Omicron, υπήρχε η προσδοκία ότι ο εμβολιασμός και η φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης θα απέτρεπαν τις περισσότερες επαναλοιμώξεις.
Προσδοκία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς οι πάντες, εμβολιασμένοι και μη, είναι ευάλωτοι σε πολλαπλές λοιμώξεις, αν και ο εμβολιασμός συνεχίζει να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, νοσηλείας και θανάτου.

Η τρίτη και τέταρτη δόση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ενισχυτικές δόσεις - τρίτη ή τέταρτη - των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης, αλλά όχι πολύ.
Αυξάνουν όμως την ανοσιακή προστασία, σε σχέση με τις δύο δόσεις, όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς Covid-19.
Η αρχική επιστημονική εκτίμηση ήταν, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, ο κορωνοϊός θα προκαλούσε ένα μεγάλο εποχικό κύμα κάθε χρόνο, πιθανώς το φθινόπωρο, και άρα η καλύτερη λύση θα ήταν ο επαναληπτικός εμβολιασμός λίγο πριν την εκδήλωση αυτού του κύματος. Αντίθετα, φαίνεται να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τους κορωνοϊούς του κρυολογήματος, που κυκλοφορούν και προκαλούν μολύνσεις καθ' όλο σχεδόν το έτος.

Τι συμβαίνει με την Omicron

Οι επαναλοιμώξεις με προηγούμενη παραλλαγή, όπως η Delta, συμβαίνουν, αλλά είναι σχετικά σπάνιες.
Όταν συμβαίνει επαναλοίμωξη, είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για μια διαφορετική Omicron και αυτό επειδή κάθε νέα υποπαραλλαγή της έχει νέους «άσους στο μανίκι της», αλλά επίσης επειδή η αρχική λοίμωξη με Omicron παράγει μια ασθενέστερη ανοσιακή αντίδραση με αποτέλεσμα και η προστασία του να εξασθενεί πιο γρήγορα, άρα να είναι πιο ευάλωτος σε επαναλοίμωξη από μια νεότερη Omicron.
Οι νεότερες υποπαραλλαγές έχουν στενή συγγένεια, αλλά και αρκετές διαφορές, ικανές για να καθιστούν δυνατή μια επαναλοίμωξη σε μερικούς μήνες.
Tο καλό νέο είναι ότι οι περισσότεροι από όσους επαναμολυνθούν, δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά, ιδίως αν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με ενισχυτικές δόσεις.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο κορωνοϊός δεν έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει πλήρως τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->