Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία – Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της για Φινλανδία, Σουηδία

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία – Να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της για Φινλανδία, Σουηδία
Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Πολύτιμο σύμμαχο χαρακτηρίζει την Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος σημειώνει πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που διατυπώνει η Άγκυρα σχετικά με την ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διατυπώσουν και επίσημα το αίτημα τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη των δύο αυτών κρατών, με τον πρόεδρο Erdogan να διαμηνύει πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην είσοδο στη Συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.
Μάλιστα ο Erdogan υποστήριξε πως Σουηδία και Φινλανδία υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας, χαρακτηρίζοντας τις «ξενώνες τρομοκρατών».
«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να απαντηθούν.
Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Stoltenberg ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu.

Πυρά Cavusoglu

Σημειώνεται πως κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον άλλων κρατών-μελών της Συμμαχίας, διότι όπως είπε, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον των δύο οργανώσεων των Κούρδων.
Δεν είναι σαφές με ποια ανταλλάγματα θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται διπλωμάτες και από τις δύο χώρες για διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης