Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κινέζικος κομμουνισμός, οι δισεκατομμυριούχοι και οι απώλειες από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Ο κινέζικος κομμουνισμός, οι δισεκατομμυριούχοι και οι απώλειες από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία
Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των υπερπλούσιων ανθρώπων
Σχετικά Άρθρα

Το 2021, στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 75 οι δισεκατομμυριούχοι - παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας
Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των υπερπλούσιων ανθρώπων.
Ωστόσο, η ηγεσία είναι μάλλον ασταθής: οι αρχές περιορίζουν την ανεξέλεγκτη συσσώρευση ιδιωτικού κεφαλαίου και ενθαρρύνουν τους δισεκατομμυριούχους να μοιράζονται με τον κόσμο. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορούν επίσης να χτυπήσουν τις τσέπες τους.

Jinping εναντίον Xiaoping

Υπάρχουν 1100 δισεκατομμυριούχοι στην Κίνα.
Έτσι, η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους χίλιους. Αυτό αναφέρει το ερευνητικού ινστιτούτο Hurun Report που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το ίδιο, μόνο το 2021, στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 75 οι δισεκατομμυριούχοι - παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας.
Στη δεύτερη θέση είναι οι ΗΠΑ με 716 δισεκατομμυριούχους, στην τρίτη η Ινδία με 215. Υπάρχουν εβδομήντα δύο από αυτούς στη Ρωσία και συνολικά, σύμφωνα με τον Hurun, υπάρχουν σχεδόν 3.400 στον κόσμο.
Αποδεικνύεται ότι το ένα τρίτο της λίστας είναι πολίτες της Κίνας.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Hurun, είναι ο Zhong Shanshan, ο οποίος έβγαλε 72 δισεκατομμύρια δολάρια από το μεταλλικό νερό Nongfu Spring. Στην περσινή βαθμολογία του περιοδικού Forbes, τα ελαφρώς πιο μέτρια στοιχεία για το εισόδημά του είναι 67,3 δισεκατομμύρια.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Zhang Yiming, ο ιδρυτής της ByteDance, στην οποία ανήκει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο TikTok. Το κεφάλαιό του υπολογίστηκε σε 54 δις.
Ένα δισεκατομμύριο λιγότερα - και την τρίτη θέση - καταλαμβάνει ο Zen Yukun, διευθυντής μιας εταιρείας που κατασκευάζει μπαταρίες CATL.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη βαθμολογία, η λίστα έχει αλλάξει πολύ: 160 δισεκατομμυριούχοι αποχώρησαν, 235 νέοι μπήκαν αντ' αυτού. Μεταξύ αυτών που έχασαν χρήματα είναι ο πρώην ηγέτης της αξιολόγησης, ο ιδιοκτήτης του Alibaba Group, Jack Ma, καθώς και ο ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Tencent Holdings, Pony Ma.
Την ίδια στιγμή, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι δυσαρεστημένο με τον αυξανόμενο αριθμό δισεκατομμυριούχων.
Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, ο πρώην υπουργός Ασφαλείας της Κίνας Guo Sengun είπε ότι η εισοδηματική ανισότητα υπονομεύει το κύρος του κόμματος.
Ο αξιωματούχος αναφέρεται στις ομιλίες του προέδρου Xi Jinping - υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «κοινή ευημερία».
Έτσι, οι δισεκατομμυριούχοι θα πρέπει να μοιράζονται με τον κόσμο. Μια τέτοια πολιτική είναι ακόμη ένα σημάδι της απομάκρυνσης της σύγχρονης Κίνας από τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς του Deng Xiaoping.

«Αντιμετωπίστε τα μονοπώλια»

Οι κινεζικές αρχές άρχισαν πραγματικά να σφίγγουν τις βίδες στις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι, το 2020, ο Jack Ma σχεδίαζε να πραγματοποιήσει IPO της θυγατρικής AntGroup της Alibaba. Αλλά λίγες μέρες πριν από αυτό, επέκρινε δημόσια την οικονομική ελίτ της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η δημόσια εγγραφή δεν πραγματοποιήθηκε. Όπως εξήγησε στους Financial Times μια πηγή στον τραπεζικό τομέα, οι ρυθμιστικές αρχές δεν ήταν ικανοποιημένες ότι η AntGroup μπορούσε να λάβει αγοραία αξία μεγαλύτερη από αυτή των κρατικών πιστωτικών οργανισμών. Μετά από τέτοια νέα, ο Jack Ma εξαφανίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Ωστόσο, αργότερα οι πληροφορίες διαψεύστηκαν παρακολουθώντας τις κινήσεις του επικεφαλής της Alibaba σε ιδιωτικό αεροπλάνο.
Εποπτεία
Μετά από αυτή την ιστορία, ο Xi Jinping κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενισχύσουν την εποπτεία των εταιρειών του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης των μονοπωλίων και της αποτροπής μιας ανεξέλεγκτης αύξησης των οικονομικών.
Η κεφαλαιοποίηση ορισμένων συμμετοχών πληροφορικής κατέρρευσε αμέσως.
Σύμφωνα με το Forbes, η Tencent έχασε περισσότερα από 65 δισεκ. δολάρια σε δύο ημέρες. Εξ ου και η μείωση της θέσης του ιδιοκτήτη του επενδυτικού ομίλου στη βαθμολογία των υπερπλούσιων.
Οι αυστηρότεροι κυβερνητικοί κανονισμοί στον κλάδο της τεχνολογίας ανησυχούν τους Κινέζους αναλυτές. Ειδικά στο πλαίσιο της καραντίνας λόγω του COVID-19 και των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από αυτόν. Για παράδειγμα, στο Shenzhen, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Tencent, οι μετοχές της εταιρείας έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας τους από τον Φεβρουάριο του 2021, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες λογοκρισίας για την κυκλοφορία βιντεοπαιχνιδιών. Πηγές στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας Shenzhen παραδέχονται ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται να αλλάξουν εργοδότες. "Οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα απολυθούν. Το ηθικό είναι χαμηλό", λέει ένας από τους μηχανικούς.
"Η αγορά έχει γίνει ένα φοβισμένο πουλί.
Οι επιχειρηματίες είναι γεμάτοι φόβο", προσθέτει ο Zhou Jiangong, πρώην διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής επιχειρηματικής έκδοσης Yicai.
Ωστόσο, δεν εγκρίθηκαν νέοι περιοριστικοί νόμοι. Ίσως επηρέασε η αλλαγή της γεωπολιτικής κατάστασης. Τώρα είναι ασύμφορο για την Κίνα να ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική έναντι των εταιρειών της: η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και οι δυτικές κυρώσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία. Το Πεκίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο να έρθει σε άμεση σύγκρουση με την Ουάσιγκτον, παρά την αυξανόμενη διαφωνία για το καθεστώς της Ταϊβάν.
Έμμεση αποτυχία
Ωστόσο, οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι χάνουν ήδη χρήματα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ιστορία της Huawei Technologies, του μεγαλύτερου προμηθευτή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο. Ο Λευκός Οίκος το 2018 επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας λόγω συνεργασίας με το Ιράν. Η CFO Meng Wanzhou ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ για σχεδόν τρία χρόνια. Παρεμπιπτόντως, ο Zhengfei πρόεδρος της Huawei είναι μέλος του ΚΚΚ και πρώην στρατιωτικός, κάτι που δεν αρέσει στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Αν και το μερίδιό του στην εταιρεία είναι μόνο 1,42%, ο Zhengfei έχει καθαρή αξία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και εμφανίζεται στη λίστα Forbes. Η ελάχιστη απώλεια εισοδήματος - και παύει να είναι δισεκατομμυριούχος. Μια τέτοια πιθανότητα υπάρχει: η Huawei ανέφερε ότι τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 14% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι

Η περίπτωση της Huawei

Και όμως η Huawei συνεχίζει να εξάγει προϊόντα στη Ρωσία χωρίς κανέναν περιορισμό. Ωστόσο, το Bloomberg αναφέρεται σε μελέτη της Capital Economics, η οποία λέει ότι άλλες κινεζικές εμπορικές εταιρείες είναι απρόθυμες να συνεργαστούν με Ρώσους αντισυμβαλλομένους λόγω του κινδύνου δευτερογενών κυρώσεων. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική για τους Κινέζους επιχειρηματίες παρά στο Ρώσο. Τα ονόματα των εταιρειών δεν αποκαλύπτονται.
Η Wall Street Journal γράφει ότι η Lenovo και η Xiaomi «σταμάτησαν σχεδόν εντελώς τις παραδόσεις εξοπλισμού στη Ρωσία». Είναι αλήθεια ότι ο λόγος μπορεί να είναι όχι μόνο οι κυρώσεις των ΗΠΑ, αλλά και ένα lockdown λόγω του Covid στη Σαγκάη.

Οι φόβοι για τις κυρώσεις

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το σύστημα πληρωμών UnionPay που δημιουργήθηκε στην Κίνα φοβάται επίσης να συνεργαστεί με ρωσικές τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξαν άμεσες δηλώσεις για αυτό το θέμα από την ίδια την UnionPay.
Επιπλέον, ούτε μία μεγάλη κινεζική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων κρατικών εταιρειών, δεν έχει ανακοινώσει ευθέως την άρνησή της να συναλλάσσεται με τη Μόσχα. Αρκετές εταιρείες αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους με γιουάν - παρακάμπτοντας πιθανά οικονομικά εμπόδια από τη Δύση. Επίσης στην Κίνα, φέρεται να σκέφτηκαν να αγοράσουν ή να αυξήσουν μετοχές σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και πρώτων υλών. Μιλάμε για Gazprom και Rusal, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον σε πρώιμο στάδιο - και δεν είναι γεγονός ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Παρά τα νέα και νέα πακέτα κυρώσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά της Μόσχας, η Κίνα συνεχίζει να εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία. Αλλά η στρατηγική υποστήριξη της Κίνας για τη ρωσική οικονομία είναι ακόμα μόνο θέμα συζήτησης. Έτσι, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, η Sinopec, ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις στη Ρωσία.

Όχι στις μονομερείς κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, συνεχίζει να επικρίνει οποιαδήποτε εμπορική σχέση μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ καταδίκασε την Κίνα στα τέλη Απριλίου για ενέργειες που «προκαλούν άδικη ζημιά» στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας άλλων κρατών. Το Πεκίνο δεν άργησε να απαντήσει. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς κυρώσεις που δεν υποστηρίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Su Jiueting, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. «Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε απαγόρευση και περιορισμό του κανονικού εμπορίου της Κίνας με άλλες χώρες."
"Είμαστε ενάντια στις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Κίνας. Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση και εξαναγκασμό. Ο χρόνος θα δείξει ότι βρισκόμαστε στον σωστό ιστορικό δρόμο", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης