Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία εκβιάζει την Ευρώπη και… χλευάζει τους Γερμανούς πολιτικούς που κρατούν κάποιες αποστάσεις

Η Ουκρανία εκβιάζει την Ευρώπη και… χλευάζει τους Γερμανούς πολιτικούς που κρατούν κάποιες αποστάσεις
Παρά την υπόσχεση αλλαγής εποχής ο Olaf Scholz δεν φαίνεται να είναι πραγματικά έτοιμος να κινηθεί γρήγορα

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τη χαλαρή στάση της κυβέρνησης της Γερμανίας απέναντι στον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο: Σχεδόν καθημερινά ο Andriy Melnyk περίπου… εξυβρίζει την κυβέρνηση του Olaf Scholz, έχει επανειλημμένα επικρίνει το Βερολίνο για αναποφασιστικότητα, λέγοντας ότι οι γερμανικές αρχές προφανώς δεν ήταν έτοιμες να δράσουν γρήγορα στο θέμα της προμήθειας όπλων στο Κίεβο. Και περιέργως πως… η γερμανική κυβέρνηση… κρατά χαμηλούς τόνους….
«Παρά την υπόσχεση αλλαγής εποχής ο Olaf Scholz δεν φαίνεται να είναι πραγματικά έτοιμος να κινηθεί γρήγορα. Το επιχείρημα ότι τα στρατεύματά μας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα γερμανικά συστήματα πυροβολικού όπως τα άρματα μάχης Leopard ή το Marder, είναι αδύναμα: στις τρεις εβδομάδες που ο κατασκευαστικός τομέας θεωρεί απαραίτητες για παράδοση, θα είχαμε αρκετό χρόνο για να εκπαιδεύσουμε τους στρατιώτες μας. Αυτή η αναποφασιστικότητα είναι πολύ απογοητευτική», ισχυρίστηκε ο Melnyk σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Echos.
Κανείς δεν ξεχνά το μείζον θέμα με την (μη) επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας FrankWalter Steinmeier στο Κίεβο τον οποίο οι Ουκρανοί τον χαρακτήρισαν ως στενό φίλο της Μόσχας!..
Ωστόσο ο Scholz αρνήθηκε να αξιολογήσει τις προσβλητικές δηλώσεις του πρέσβη Andriy Melnyk και σε ομιλία του είπε… να μην τους δίνουν μεγάλη σημασία. Σε συνέντευξη του στο T-Online, όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε για τις δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη κατέβασε τους τόνους: «Δεν πρέπει να δίνεται τόσο μεγάλη σημασία σε κάθε λέξη».
Παράλληλα, ο Scholz απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες της επίσκεψής του στο Κίεβο. «Ένας υπεύθυνος πολιτικός θα πρέπει πρώτα από όλα να πάει στο Κίεβο εάν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να συζητηθούν επιτόπου», είπε ο καγκελάριος. «Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία παραμένει ισχυρή», κατέληξε.
Ο Ουκρανός πρέσβης έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των γερμανικών αρχών σχετικά με τον όγκο της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας που παρέχει η ΟΔΓ στο Κίεβο.
Στις 2 Μαΐου, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε μιλώντας στο ZDF γιατί δεν μπορούσε να επισκεφθεί ακόμη την Ουκρανία. Είπε ότι αυτό έγινε με την απόφαση των ουκρανικών αρχών τον Απρίλιο να μην υποδεχθούν τον Γερμανό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier στο έδαφός τους λόγω των υποτιθέμενων στενών δεσμών του με τη Ρωσία.
Στη συνέχεια, ο Ουκρανός πρέσβης εκ νέου επιτέθηκε στον Scholz και αργότερα αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον καγκελάριο.
Στις 5 Μαΐου, ο Steinmeier είχε τηλεφωνική συνομιλία 45 λεπτών με τον Zelensky ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Γερμανίας και ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επισκεφθούν την Ουκρανία. Τελικά στις 10 Μαΐου επισκέφθηκε το Κίεβο μόνο Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Burbock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης