Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Προ των πυλών το επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Fast track είσοδος

Σουηδία: Προ των πυλών το επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Fast track είσοδος
Το «πράσινο φως» για την επίσημη υποβολή του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έδωσε το κοινοβούλιο της Σουηδίας
Σχετικά Άρθρα
Το «πράσινο φως» για την επίσημη υποβολή του αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έδωσε η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σουηδίας, ακολουθώντας τα χνάρια της Φινλανδίας.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι η Σουηδία θέλει να γίνει μέλος της συμμαχίας.
Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ενημερώσει σύντομα το ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός Magdalena Andersson μετά από την κοινοβουλευτική συζήτηση.
Η απόφαση - ορόσημο έρχεται αφότου οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας έσπασαν μια 73χρονη πολιτική «μη ευθυγράμμισης» και δήλωσαν την Κυριακή ότι θα υποστήριζαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε το δόγμα της ασφάλειας στη βόρεια Ευρώπη.
Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη, συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.
Η ένταξη αναμένεται να είναι fast track και να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Andersson, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή.
«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, προειδοποίησε σήμερα ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποτελεί πρόβλημα και γίνεται για το συμφέρον των ΗΠΑ.
«Η Ρωσία δεν έχει προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά θα αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη επέκταση των στρατιωτικών υποδομών σε αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Putin, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, τόνισε η Ρωσία θα πρέπει να δώσει επιπλέον προσοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της επιρροής του διεθνώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης