Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η θεωρία συνωμοσίας πίσω από το μακελειό στις ΗΠΑ: Η «Μεγάλη αντικατάσταση των Λευκών» που οδήγησε σε 10 νεκρούς

Η θεωρία συνωμοσίας πίσω από το μακελειό στις ΗΠΑ: Η «Μεγάλη αντικατάσταση των Λευκών» που οδήγησε σε 10 νεκρούς
Η θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης για την επιρροή των λευκών ανθρώπων

Η επέκταση μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, όπου μέσω του διαδικτύου παρεισφρέει σε μέρος της κοινής γνώμης, διερευνάται ως κίνητρο για τους μαζικούς πυροβολισμούς με 10 νεκρούς σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μαύροι.
Σημεία από το «The Great Replacement Theory» (μτφ. Η Θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης) περιλαμβάνονταν σε ένα ρατσιστικό παραληρηματικό κείμενο που φαίνεται να ανέβασε στο διαδίκτυο ο 18χρονος λευκός άνδρας, που κατηγορείται ότι στόχευσε εναντίον μαύρων ανθρώπων στο μακελειό του περασμένου Σαββάτου.

Ποια είναι η θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης

Με απλά λόγια, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχει μια συνωμοσία για να μειωθεί η επιρροή των λευκών ανθρώπων.
Οι υποστηρικτές της λένε ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τόσο μέσω της μετανάστευσης μη λευκών ανθρώπων σε κοινωνίες που κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από λευκούς, όσο και μέσω απλών δημογραφικών στοιχείων, με τους λευκούς να έχουν χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων από άλλους.
Οι ακραία ρατσιστές, υποστηρικτές της θεωρίας, πιστεύουν ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από τη λεγόμενη συνωμοσία της αντικατάστασης.

Υποστηρικτές και επέκταση στην Ευρώπη

Ανησυχητική δείχνει η επέκταση των μαζικών δολοφονιών και εκτός ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνωμοσίας όπως στη Νορβηγία το 2011, σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας το 2019, σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, σε μια εκκλησία αφροαμερικανών στη Νότια Καρολίνα - θεωρούνται «άγιοι».

Associated Press – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ενώ οι πιο ακραίες μορφές ρατσισμού αποδοκιμάζονται σαφώς, πολλοί ειδικοί ανησυχούν για την ενσωμάτωση ορισμένων απόψεων στο ευρύ κοινωνικό σύνολο.
Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, το Associated Press και το Κέντρο Ερευνών για Δημόσια Ζητήματα διαπίστωσαν ότι περίπου 1 στους 3 Αμερικανούς πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αντικατασταθούν Αμερικανοί που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ με μετανάστες για εκλογικό κέρδος.
Σε τακτική βάση, πολλοί υποστηρικτές των πιο ακραίων εκδόσεων της λεγόμενης «Μεγάλης Αντικατάστασης» συνομιλούν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών στο διαδίκτυο και τείνουν να είναι προσεκτικοί, επειδή ξέρουν ότι τους παρακολουθούν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης