Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία υποβαθμίζει τις ανησυχίες ενός τουρκικού βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία υποβαθμίζει τις ανησυχίες ενός τουρκικού βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για ανεπαρκή συνεργασία από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά Άρθρα
O πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η Τουρκία θα εμπόδιζε τη χώρα του και τη γειτονική Σουηδία να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κίνηση αυτή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν ευνοεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επικαλούμενη ανησυχίες για τους Κούρδους "τρομοκράτες".
Το ΝΑΤΟ καλωσορίζει ομόφωνα τα νέα μέλη και την Κυριακή αναμένεται η απόφαση για την υποβολή αίτησης εισόδου από τις δύο σκανδιναβικές χώρες που προώθησαν τα σχέδιά τους να ενταχθούν στη συμμαχία μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
"Δεν θα έκανα καμία εικασία ότι αυτό θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα έριχνε ένα τρικλοποδιά στις διαδικασίες για τα καλά", δήλωσε ο Niinistö σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο από το YLE TV1 της Φινλανδίας. "Μέχρι τώρα, το μήνυμα της Τουρκίας προς εμάς ήταν εντελώς αντίθετο", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συζήτηση, βλέποντας ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν αντιδράσει".
Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για ανεπαρκή συνεργασία από το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Erdogan μίλησε για τη Σουηδία και την Ολλανδία, τονίζοντας πως χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους Κούρδους μαχητές.

Ο Niinistö, ο οποίος την Παρασκευή συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Anderson σε κοινή τηλεφωνική επικοινωνία, δήλωσε ότι τα σχόλια του Erdogan φαίνεται ότι αιφνιδίασαν τον Biden.
Η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου ζήτησε αργότερα από την Τουρκία να διευκρινίσει τα σχόλιά της, δήλωσε ο Φινλανδός ηγέτης.
Τα σχόλια του Niinistö απηχούν εκείνα της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde, η οποία δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μετέφερε καμία ανησυχία και σηματοδότησε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υποστηρίξουν μια πιθανή απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης