Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι νομισματικοί κλυδωνισμοί στην Ασία - Μετά την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παρεμβαίνει στο δολάριο

Συνεχίζονται οι νομισματικοί κλυδωνισμοί στην Ασία - Μετά την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ παρεμβαίνει στο δολάριο

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επιχείρησαν να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων που τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Δύο ημέρες αφότου ότι το κινεζικό γουάν δέχτηκε μία ακόμη παρέμβαση υποτίμησης από τις αρχές, μια κίνηση που ήταν εξαιρετικής σημασίας για τις αγορές, ήταν ότι το αυξανόμενο δολάριο ΗΠΑ ανάγκασε το Χονγκ Κονγκ να παρέμβει και να υπερασπιστεί το νόμισμά του για πρώτη φορά από το 2019.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επιχείρησαν να ανακόψουν τις εκροές κεφαλαίων που τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη νομισματική χαλάρωση στην Κίνα, και να ανακόψουν την πτώση του δολαρίου Χονγκ Κονγκ στο αδύναμο άκρο του εύρους συναλλαγών των 7,75-7,85 ανά δολάριο.

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας

Και με τον κίνδυνο παραβίασης του νομισματικού ορίου, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ - η τοπική κεντρική τράπεζα - αγόρασε περίπου 1,59 δισ. δολάρια HK για να στηρίξει το νόμισμα.
Η δοκιμή του ορίου του νομίσματος έγινε περίπου την ίδια στιγμή που τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ανέβασαν το δολάριο και οι αποδόσεις του αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκαν.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τα περιθώρια παρέμβασης της τοπικής κεντρικής τράπεζας είναι μεγάλες.
Η περαιτέρω παρέμβαση θα εξαντλήσει τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, επηρεάζοντας τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε μια εποχή που η τοπική οικονομία συρρικνώνεται υπό το βάρος ορισμένων από τους αυστηρότερους ελέγχους περιορισμού του Covid.
Τα αυξανόμενα επιτόκια αποτελούν επίσης απειλή για την αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ, με την Goldman Sachs να αναφέρει νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι τιμές των κατοικιών στη λιγότερο προσιτή αγορά του κόσμου ενδέχεται να υποχωρήσουν περίπου 20% έως το 2025.

Η σύνδεση με το δολάριο

Ενώ ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να εγκαταλείψουν το δεσμό με το δολάριο ΗΠΑ, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι αρχές σχεδιάζουν να αλλάξουν ένα σύστημα που έχει επιβιώσει από πολλαπλές κερδοσκοπικές επιθέσεις από το 1983 και βοήθησε να μετατραπεί η πόλη σε ένα από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα του κόσμου.
Ωστόσο, αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετική, καθώς η πώληση του τοπικού δολαρίου έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της ολοένα και πιο επιθετικής Fed η οποία ενισχύει το δολάριο ΗΠΑ.

Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει υπό πίεση καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ ανεβαίνουν στα στοιχήματα αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο Samuel Tse, οικονομολόγος της DBS Bank στο Χονγκ Κονγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης