Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid μετά από δύο χρόνια στη Β. Κορέα: Αυστηρό lockdown με το πρώτο κρούσμα

Covid μετά από δύο χρόνια στη Β. Κορέα: Αυστηρό lockdown με το πρώτο κρούσμα
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει προμηθευτεί ούτε έχει χορηγήσει εμβόλια κατά της covid στους πολίτες της
Σχετικά Άρθρα

Με μια «καθυστέρηση» περίπου δύο ετών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο έφτασε – τουλάχιστον επίσημα – η πανδημία του κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα, όπου οι αρχές χωρίς καμία χρονοτριβή επέβαλαν αυστηρό lockdown με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος.
Πάντως, η επίσημη ανακοίνωση της έλευσης της covid στη Βόρεια Κορέα δεν συνοδεύτηκε με ιδιαίτερες λεπτομέρειες.
Όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, εντοπίστηκαν το πρώτο και άλλα κρούσματα της Omicron 2 στην πρωτεύουσα Πιονγκ Γιανγκ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται πόσα είναι τα κρούσματα.

Κενό στην καραντίνα

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
«Αυτό είναι το σοβαρότερο περιστατικό εθνικής έκτακτης ανάγκης καθώς αποκαλύφθηκε κενό στην καραντίνα που τηρήθηκε με ασφαλή τρόπο εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2020» αναφέρει το KCNA.

Ψυχραιμία από Kim: Θα το ξεπεράσουμε και αυτό

Σύμφωνα με το KCNA, ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong un προέδρευσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος Εργαζομένων της Κορέας και δεσμεύτηκε ότι η κρίση «θα ξεπεραστεί» μέσω της εφαρμογής του συστήματος ελέγχου και καραντίνας στη «μέγιστη» βαθμίδα του.
«Ο σκοπός είναι να εξαλειφθεί (ο ιός) από τη ρίζα το συντομότερο
Χάρη στην ισχυρή πολιτική συνείδηση του λαού (...) θα ξεπεράσουμε σίγουρα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» φέρεται να υποστήριξε ο Kim.
1_123.jpg
Κανένα εμβόλιο

Σημειώνεται πως η Β. Κορέα δεν έχει προμηθευτεί ούτε έχει χορηγήσει έστω και μια δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έχοντας απορρίψει προσφορές τόσο για το κινέζικο εμβόλιο της Sinovac όσο και για το εμβόλιο της Astrazeneca.
Κρατώντας κλειστά τα σύνορα της η Β. Κορέα είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά τον ιό, κίνηση ωστόσο που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία και οδήγησε σε μεγάλες ελλείψεις τροφίμων.
Πάντως, από την έκρηξη της πανδημίας στα τέλη του 2019, έχουν υπάρξει αρκετές πληροφορίες – ανεπιβεβαίωτες – για κρούσματα στη Β. Κορέα, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο, τα κρατικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως ο Kim είχε επιπλήξει σφόδρα ανώτατους αξιωματούχους για ένα σοβαρό περιστατικό με τον covid, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν λεπτομέρειες.
Εν τω μεταξύ, η προεδρία της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη βούλησή της να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης