Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικό μπλόκο στη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη - Διακόπτονται οι ροές μέσω του σταθμού Sohranivka

Ουκρανικό μπλόκο στη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη - Διακόπτονται οι ροές μέσω του σταθμού Sohranivka
Μήπως τελικά σταματήσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με ουκρανική πρωτοβουλία;

Από το πρωί της Τετάρτης 11 Μαΐου 2022 η Ουκρανία διακόπτει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του σταθμού διανομής Sohranivka, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Υπογραμμίζεται ότι μέσω του σταθμού αυτού μεταφέρεται το ένα τρίτο του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη!
Ειδικότερα, η Gazprom, για να συνεχίσει να στέλνει στην Ευρώπη τις ποσότητες αερίου που έχει συμβολαιοποιήσει, θα πρέπει, σύμφωνα με την απαίτηση των Ουκρανών, να χρησιμοποιήσει ένα άλλο σταθμό στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας.
Προς το παρόν, η ρωσική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει εάν αυτό είναι δυνατόν και εάν ο σταθμός αυτός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες ποσότητες ροής φυσικού αερίου που προορίζονται για τις χώρες της Ευρώπης.
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια ουκρανική εταιρεία που ελέγχει τους αγωγούς (OGTS) σταματά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού διανομής αερίου Sohranivka στην περιοχή Luhansk.
Συγκεκριμένα,  από τις 07:00 στις 11 Μαΐου 2022, δεν θα γίνεται δεκτό φυσικό αέριο στον ουκρανικό κόμβο Sokhranivka. 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας «ο χειριστής αναφέρει περιστάσεις ανωτέρας βίας που καθιστούν αδύνατη την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του GIS Sohranovka και του συνοριακού σταθμού συμπίεσης (CS) Novopskov, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι Ουκρανοί αναφέρουν  ότι ο σταθμός συμπίεσης Novopskov είναι ο πρώτος από τους σταθμούς συμπίεσης του ουκρανικού GTS στην περιοχή Luhansk, μέσω του οποίου σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου (έως 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη
Η εταιρεία πρόσθεσε ότι προκειμένου να εκπληρωθούν πλήρως οι υποχρεώσεις διαμετακόμισης προς τους ευρωπαίους εταίρους, είναι δυνατή η προσωρινή μεταφορά από το φυσικό σημείο της σύνδεσης Sohranivka στο σημείο της σύνδεσης Sudzha, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από Ουκρανία.
Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης ότι επί του παρόντος οι υπάλληλοί της δεν μπορούν «να ασκήσουν λειτουργικό και τεχνολογικό έλεγχο στο Novopskov CS και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές». 

«Τεχνικά αδύνατον» να χρησιμοποιηθεί ο σταθμός Sudzha, λένε οι Ρώσοι

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, η GTSOU ανέφερε ότι λόγω ανωτέρας βίας θα σταματήσει η ροή φυσικού αερίου από τον σταθμό εισόδου Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου.
Πρότεινε να συνεχιστούν οι ροές μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, που βρίσκεται σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.
Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.
Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

GTSOU: Οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις πέρασαν πλέον το αέριο στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας  

Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε ότι οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παίρνουν το αέριο που περνά από την Ουκρανία και να το στέλνουν στις αυτονομιστικές περιοχές που στηρίζονται από τη Ρωσία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της GTSOU Σέρχι Μακόγκον, έκανε αυτή τη δήλωση στο πρακτορείο Reuters, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης