Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mήπως ήρθε η ώρα για έναν υπερεθνικό στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης; - Τι προτείνει το Future of the EU

Mήπως ήρθε η ώρα για έναν υπερεθνικό στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης; - Τι προτείνει το Future of the EU
Τα κομμάτια του Στρατού της ΕΕ υπάρχουν ήδη, απλά χρειάζονταν έναν λόγο για να συναρμολογηθούν...
Τα δομικά στοιχεία ενός υπερεθνικού στρατού υπάρχουν ήδη… απλώς περιμένουν έναν λόγο.
Η ειδική Διάσκεψη «Μέλλον της ΕΕ» κατέληξε πριν από λίγες ημέρες.
Μπορεί να υπήρχε μια γενική πλατφόρμα «δημόσιας διαβούλευσης», αλλά ο στόχος της διάσκεψης ήταν απλός: Να κάνει η ΕΕ αυτό που ήδη σχεδίαζε να κάνει εδώ και χρόνια.
Αν αυτό δεν ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, έγινε αναπόφευκτα προφανές πριν από μερικές ημέρες, όταν δημοσιεύτηκε η λίστα με τις 49 «συστάσεις» της συνόδου στις 27 Απριλίου.
Ποιες ήταν όμως οι πιο ενδιαφέρουσες;

Στον αριθμό 21, για παράδειγμα, προτείνεται:

...ότι η ΕΕ βελτιώνει την ικανότητά της να λαμβάνει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις, ιδίως στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), μιλώντας με μία φωνή και ενεργώντας ως πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας, προβάλλοντας θετικό ρόλο στον κόσμο και κάνοντας τη διαφορά ως απάντηση σε οποιαδήποτε κρίση.
Αυτό το συναίσθημα επαναλαμβάνεται στον αριθμό 39, όπου η σύνοδος ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για…

... βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα δράσης της ΕΕ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών και διασφαλίζοντας μια διαφανή και κατανοητή διαδικασία για τους πολίτες

Και σκοπεύουν να το κάνουν αυτό αλλάζοντας το σύστημα ψηφοφορίας…

Όλα τα θέματα που αποφασίζονται με ομοφωνία θα πρέπει να αποφασίζονται με ειδική πλειοψηφία.

Σε τι στοχεύουν

Συνολικά αυτά τα μέτρα θα εξαλείψουν σε μεγάλο βαθμό το εθνικό βέτο και τα κράτη μέλη ενδέχεται να υπόκεινται σε νομοθεσία που επιβάλλεται παρά τη θέλησή τους.
Ένα τεράστιο χτύπημα στην εθνική κυριαρχία.

Θέλουν επίσης:

... ενίσχυση του ρόλου του Ύπατου Εκπροσώπου για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ μιλά με μία φωνή

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι η σύσταση 23:

Προτείνουμε η ΕΕ να συνεχίσει να δρα για την προώθηση του διαλόγου και τη διασφάλιση της ειρήνης και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, ενισχύοντας την πολυμέρεια και αξιοποιώντας μακροχρόνιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην απονομή του βραβείου Νόμπελ το 2012, ενισχύοντας παράλληλα την κοινή ασφάλεια.

Έρχεται ο Στρατός της ΕΕ;

Οι κοινές ένοπλες δυνάμεις [της ΕΕ] που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αυτοάμυνας και θα αποκλείουν κάθε είδους επιθετική στρατιωτική δράση, με ικανότητα παροχής υποστήριξης σε περιόδους κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών καταστροφών.
Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις, κατά προτίμηση με νόμιμη εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεπώς σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, και χωρίς να ανταγωνίζεται ή να αντιγράφει το ΝΑΤΟ και να σέβεται τις διαφορετικές εθνικές σχέσεις με το ΝΑΤΟ και να αναλαμβάνει αξιολόγηση των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.
Ένας πιθανός στρατός της ΕΕ αποτελεί σημείο συζήτησης εδώ και χρόνια, αλλά τις περισσότερες φορές απλώς απορρίπτεται από τους ευρωσκεπτικιστές.

Μάλιστα, στο σημείο 21, η σύνοδος προσθέτει:

[Η ΕΕ πρέπει] να σκεφτεί πώς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα με αντικειμενικό και τεκμηριωμένο τρόπο.
Βέβαια, η ίδια η ΕΕ δημοσίευσε ένα άρθρο στον επίσημο ιστότοπό της καταρρίπτοντας τον «μύθο του στρατού της ΕΕ» τον Ιούνιο του 2019.
…Στη συνέχεια, μόλις τον περασμένο μήνα, η ΕΕ ψήφισε για τη δημιουργία μιας «στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης» 5000 στρατευμάτων.
Αυτό ήταν πάντα το σχέδιο.
Τα κομμάτια του Στρατού της ΕΕ υπάρχουν ήδη, απλά χρειάζονταν έναν λόγο για να συναρμολογηθούν.
Και χάρη στη «χαοτική» αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και στην «Ειδική Επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται ότι έχουν έναν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης