Τελευταία Νέα
Διεθνή

ISPI: Εμπόδιο το ΝΑΤΟ για την επίτευξη ειρήνης και συμφωνίας στην Ουκρανία

ISPI: Εμπόδιο το ΝΑΤΟ για την επίτευξη ειρήνης και συμφωνίας στην Ουκρανία
Πιο σκληρή η στάση του Stoltenberg ακόμα και από του Zelensky αναφέρει το Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών
Σχετικά Άρθρα

Ως το κυριότερο εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ο Aldo Ferrari, διευθυντής του τμήματος ερευνών για τη Ρωσία, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία του ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ferrari υποστηρίζει πως το ΝΑΤΟ είναι αυτό που κάνει τις προοπτικές για μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, ακόμα πιο δύσκολη.
«Από τη μια πλευρά, η ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες έχει επηρεάσει αποφασιστικά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, από την άλλη, το αυξανόμενο βάρος της Συμμαχίας – τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά – στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην Ουκρανία» υποστηρίζει ο Ferrari.

Προβληματικός παράγοντας

Μάλιστα ο Ferrari έσπευσε να επισημάνει τις πρόσφατες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, στην οποία είπε πως «οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα δεχθούν ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία», τοποθέτηση που είναι πιο σκληρή ακόμα και από αυτή του Ουκρανού προέδρου Zelensky, ο οποίος έχει αναφέρει πως είναι έτοιμος για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία που θα αναφέρεται στα σύνορα όπως αυτά ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, πριν δηλαδή την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
«Αυτές οι δηλώσεις του Stoltenberg δείχνουν πολύ ξεκάθαρα πόσο προβληματικός παράγοντας είναι το ΝΑΤΟ στη διεθνή κατάσταση» επισημαίνει ο Ferrari, ο οποίος ωστόσο διευκρινίζει σε κάθε περίπτωση πως δεν εγκρίνει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Όπως λέει, «θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα ο αρνητικός ρόλος του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια εύρεσης μιας ισορροπημένης και διορατικής διπλωματικής λύσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης