Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος της Ρωσίας η Οδησσός – Μπλοκαρισμένο το λιμάνι, φόβοι για επισιτιστική κρίση – Ανησυχία Biden για … αδιέξοδο Putin

Στόχος της Ρωσίας η Οδησσός – Μπλοκαρισμένο το λιμάνι, φόβοι για επισιτιστική κρίση – Ανησυχία Biden για … αδιέξοδο Putin
Μόνο εάν πέσει ο Putin και το καθεστώς του, θα είμαστε ασφαλείς ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να κρατά – στην ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας - κλειστά τα χαρτιά του για το ποια είναι τα σχέδια του στην Ουκρανία, ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το σημαντικό αυτό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας είναι στο στόχαστρο της Ρωσίας.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνδράμουν έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τους Ρώσους, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που με το πέρασμα του χρόνου, θα χειροτερεύει διαρκώς.
Την ίδια στιγμή, μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία και συγκεκριμένα στις επαρχίες του Donetsk και του Luhansk, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αφού είπε ότι ο πρόεδρος Putin έχει περιέλθει σε αδιέξοδο στην Ουκρανία υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για το τι μπορούν να κάνουν για αυτό.
Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του χώρου παραμένουν 100 άμαχοι, ενώ οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως βάσει μαρτυριών διασωθέντων, εντός του εργοστασίου υπάρχουν και πολλοί Δυτικοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
11_21.JPG
Υπερηχητικοί πύραυλοι στην Οδησσό

Ένα εμπορικό κέντρο και δύο ξενοδοχεία επλήγησαν από την επίθεση της Ρωσίας με υπερηχητικούς πυραύλους στην Οδησσό.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι Ρώσοι έπληξαν από αέρος με επτά πυραύλους ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι επτά.
Πάντως, αρκετά κατεστραμμένα κτήρια εντοπίζονται στην πόλη.
Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Δευτέρα 9/5 οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και οι πύραυλοι διέκοψαν τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel που επισκεπτόταν την Οδησσό και του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Denys Shmyhal, αναγκάζοντάς τους να μεταβούν σε ένα καταφύγιο βομβαρδισμού.
17_3.jpg
18_4.jpg
Υπό αποκλεισμό το εργοστάσιο Azovstal

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από άρματα μάχης και πυροβολικό διεξάγουν "επιχειρήσεις εφόδου" στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης.
Μάλιστα, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης αναφέρουν πως περίπου 100 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο πολιορκούμενο εργοστάσιο, ενώ στην πόλη παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 πολίτες.
Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk υποστήριξε ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες είναι στο εργοστάσιο Azovstalk.
Όπως είπε, στο εργοστάσιο υπάρχουν και περίπου 100 άμαχοι, τη στιγμή που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα.
«Εκατοντάδες είναι τραυματίες
Υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά τραύματα που πρέπει επειγόντως να φύγουν.
Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα» υποστήριξε η Vereshchuk.
Σημειώνεται πως η ουκρανική κυβέρνηση είχε αναφέρεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πως όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν εντός του εργοστασίου, είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια.
19_2.jpg

Προέλαση Ρώσων στο Donbass – Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Στα χέρια μας η Popasnaya

Συνεχίζουν την προέλαση τους στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να ανακοινώνει πως στα χέρια του ρωσικού στρατού είναι η πόλη Popasnaya
«Μονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, με την υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση των εθνικιστών στο χωριό Popasnaya, διέσπασαν την άμυνα του εχθρού σε βάθος και έφτασαν στα διοικητικά σύνορα της τη Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk» ανακοίνωσε ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Όπως είπε ο Konanshenkov, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών, σκοτώθηκαν 120 Ουκρανοί στρατιώτες, 13 άρματα μάχης και 12 οχήματα
Πέρα από το Luhansk, συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά, με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν Kharkiv και Dnipro.
Στην πόλη Bogodukhov, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Kharkiv, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιδρομές.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι η Ρωσία συγκρατεί ορισμένες από τις δυνάμεις της εντός των συνόρων της για να αποτρέψει μια ουκρανική αντεπίθεση που έχει σημειώσει κάποια πρόοδο ανατολικά του Kharkiv.
16_7.jpg

15_8.jpg


Προειδοποιεί για επισιτιστική κρίση ο Zelensky (Ουκρανία): Βάλτε τέλος στο ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών

Να μπει τέλος στο ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ζητά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
O Zelensky προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό του ρωσικού αποκλεισμού στα λιμάνια της χώρας έτσι ώστε να επιτραπούν οι αποστολές σιταριού.
Σημειώνεται πως το λιμάνι της Οδησσού που είναι σημαντικό για τις εξαγωγές τροφίμων, χτυπήθηκε χθες Δευτέρα 9/5 από ρωσικούς πυραύλους.
«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν παρατηρείται καμία κίνηση εμπορικών πλοίων, καμία εμπορική δραστηριότητα στο λιμάνι της Οδησσού.
Ενδεχομένως αυτό να έχει να συμβεί από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κανονικότητα στη θάλασσα έχει διακοπεί εξαιτίας της Ρωσίας.
Και μόνο της Ρωσίας.
Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο την Ουκρανία.
Χωρίς τις εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων, δεκάδες χώρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις σε τρόφιμα.
Και με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η κατάσταση θα γίνει πραγματικά τρομακτική.
Οι πολιτικοί ήδη συζητούν τις πιθανές συνέπειες της κρίσης στις τιμές και του λιμού σε Αφρική και Ασία.
Αυτή είναι μια άμεση συνέπεια της ρωσικής επιθετικότητας, η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μαζί, με όλους τους Ευρωπαίους και τον ελεύθερο κόσμο.
Μπορεί να ξεπεραστεί, ασκώντας πίεση στη Ρωσία, αναγκάζοντας ουσιαστικά τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον επαίσχυντο πόλεμο» ανέφερε στο διάγγελμα του ο Zelensky.

Μ. Βρετανία: Ο Putin δεν μπορεί να ανακοινώσει καμία στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία

Την θέση πως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν μπορεί να ανακοινώσει ούτε μια στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση από το στρατιωτικό μέτωπο.
«Η υποτίμηση της Ρωσίας για την ουκρανική αντίσταση και ο σχεδιασμός για το βέλτιστο δυνατό σενάριο είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφούν επιχειρησιακές αποτυχίες που εμπόδισαν τον πρόεδρο Putin να ανακοινώσει κάποια σημαντική στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία στην παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο της νίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπ.Άμυνας της Μ. Βρετανίας, «το σχέδιο της ρωσικής εισβολής είναι πολύ πιθανό να βασίστηκε σε μια λανθασμένη υπόθεση ότι θα αντιμετώπιζαν μια περιορισμένη αντίσταση και ότι θα μπορούσαν να περικυκλώσουν και να παρακάμψουν γρήγορα τα μεγάλα αστικά κέντρα».
«Αυτή η υπόθεση οδήγησε τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να επιχειρήσουν με μια χαλαρή προσέγγιση που σκόπευε σε μια γρήγορη νίκη με ελάχιστο κόστος.
Αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός οδήγησε σε τεράστιες απώλειες και σε μια μείωση της επιχειρησιακής εστίασης της Ρωσίας» τονίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
14_8.jpg

Biden (ΗΠΑ): Δεν έχει δρόμο να βγει από τη σύρραξη στην Ουκρανία ο Putin

Την θέση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin δεν έχει δρόμο να βγει από τη σύρραξη στην Ουκρανία διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι αυτός και η κυβέρνηση του εξετάζουν «τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό».
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων στο Ποτόμακ, προάστιο της Ουάσινγκτον, ο Biden υποστήριξε ότι ο Putin εσφαλμένα πίστευε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα διέλυε το NATO και την ΕΕ.
Ωστόσο, όπως είπε, το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες συσπειρώθηκαν στο πλευρό των Ουκρανών.
Ο Biden είπε ότι ο Putin είναι ένας άνθρωπος που υπολογίζει τα πάντα, ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο Ρώσος ομόλογος του δεν έχει τρόπο να βγει από το αδιέξοδο της Ουκρανίας.

Επιπρόσθετη βοήθεια 40 δις δολάρια

Σημειώνεται πως χθες Δευτέρα 9/5 ο Biden υπέγραψε νόμο από την εποχή του Roosevelt για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο
Το μέτρο προβλέπει υπενοικίαση ή δανεισμό οπλισμού στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023.
Παρόμοιο μέτρο είχε εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο το 1941, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, για να βοηθηθούν σύμμαχοι να αντιμετωπίσουν τη ναζιστική Γερμανία και τον άξονα.
Από την έναρξη του πολέμου, η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ή παραδώσει ήδη στο Κίεβο όπλα και πυρομαχικά αξίας 3,7 δισεκ. δολαρίων και πλέον, ενώ τον Μάρτιο, το Κογκρέσο ενέκρινε να κατανεμηθούν 13,6 δισεκ. δολάρια για τη χορήγηση ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ο Biden ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 33 δισεκ. δολαρίων, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά το Κογκρέσο θα εγκρίνει υψηλότερο ποσό, στα 39,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Landsbergis (ΥΠΕΞ Λιθουανίας): Μόνο εάν πέσει ο Putin, θα νιώσουμε ασφάλεια

Την θέση πως μόνο εάν απομακρυνθεί από την εξουσία ο Vladimir Putin, θα μπορέσει η Δύση και οι σύμμαχοι της να νιώσουν ασφάλεια από τη ρωσική απειλή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis.
Σε δηλώσεις του ο Landsbergis υποστήριξε ότι η ομιλία του Putin για την επέτειο της 9ης Μαΐου ήταν «καταθλιπτική» και ότι τα ζοφερά πρόσωπα των στρατηγών ήταν ένδειξη της αποτυχίας της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Όπως είπε, «ένας «τραυματισμένος» Putin μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνος και ότι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η απειλή από τη Ρωσία, είναι να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Putin».

Να φύγει όλο το καθεστώς

«Βάσει της δικής μας θεώρησης, και μέχρι το σημερινό καθεστώς να βρεθεί εκτός εξουσίας, οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Ρωσία θα εξακολουθήσουν να είναι σε κίνδυνο.
Και αυτό γιατί η αλλαγή δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τον Putin αλλά όλο το καθεστώς, διότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τον Putin και τον κλειστό κύκλο των ανθρώπων του, αλλά μπορεί ένας άλλος Putin να εμφανιστεί στη θέση του.
Και έτσι υπάρχει ένα καθεστώς που σκοπεύει να διεξάγει πολέμους έξω από το ρωσικό έδαφος, θέτοντας τις γειτονικές χώρες σε κίνδυνο» είπε ο Landsbergis.

Περισσότερη βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη στήριξη που έλαβε η Λιθουανία από τα άλλη κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, αν και σημείωσε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια.
«Η Λιθουανία μαζί με τα άλλα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λετονία, θα πιέσουν το ΝΑΤΟ να παράσχει περισσότερη αεροπορική και θαλάσσια βοήθεια καθώς και μόνιμες αναπτύξεις στρατευμάτων στο έδαφός τους κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου» υποστήριξε ο Lansdsbergis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης