Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ δίνουν εσπευσμένα 40 δισ. στην Ουκρανία, αργότερα... o Covid 19 – Εμπλοκή στο deal Γερμανίας – Κατάρ για LNG

Οι ΗΠΑ δίνουν εσπευσμένα 40 δισ. στην Ουκρανία, αργότερα... o Covid 19 – Εμπλοκή στο deal Γερμανίας – Κατάρ για LNG
Εμπλοκή στο deal Γερμανίας – Κατάρ για LNG

Ενώ μέχρι πρότινος όλος ο πλανήτης εστίαζε στον covid 19 και πως θα αντιμετωπιστεί… ξαφνικά οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα κεφάλαια για τον κορωνοιό μπορεί να μετατεθούν για αργότερα καθώς τώρα προέχει η στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία σχεδιάζουν να δώσουν 40 δισεκ. δολάρια…
Η παρέμβαση των ΗΠΑ για την στήριξη της Ουκρανίας είναι προκλητική και ρίχνει περισσότερο λάδι στην φωτιά σε σχέση με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή η Γερμανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο αλλά οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ για προμήθεια LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες…
Είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο που είναι φθηνότερο και άμεσης παράδοσης αφού διοχετεύεται μέσω αγωγών.

Το Κογκρέσο σχεδιάζει πακέτο στήριξης 40 δισεκ. δολαρίων

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ σχεδιάζει να χορηγήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, ενώ τα κεφάλαια που ήταν να διατεθούν για τον Covid 19… μετατίθενται για αργότερα.
Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου των ΗΠΑ συμφώνησαν να επισπεύσουν την χορήγηση 39,8 δισεκ. δολαρίων σε πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ώστε να συνεχίσουν να διοχετεύουν όπλα στον πόλεμο έναντι της Ρωσίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να εγκρίνει το σχέδιο, το οποίο ξεπέρασε την αρχική πρόταση του προέδρου Biden να χορηγηθούν 33 δισεκατομμύρια δολάρια και η Γερουσία δήλωσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα στις εγκρίσεις.

Μια πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον COVID-19, την οποία ορισμένοι Δημοκρατικοί ήθελαν να συνδυάσουν με την έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θα εξεταστεί χωριστά… και αργότερα.
Ο Biden στις 28 Απριλίου ζήτησε από το Κογκρέσο 33 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια.
Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί δραματική κλιμάκωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επιπλέον 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια και 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.

Το πρόγραμμα «Δανεισμός-Μίσθωση» των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα νέο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση του προγράμματος «δανεισμού-μίσθωσης» της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο νέος νόμος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός, αλλά εάν συνδυαστεί με τα 40 δισεκ. δολάρια που προωθούν οι ΗΠΑ ως στήριξη στην Ουκρανία, μπορεί να ειπωθεί ότι ο αμερικανικός παράγοντας εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Εμπλοκή στο deal Γερμανίας – Κατάρ για LNG

Η Γερμανία και το Κατάρ δυσκολεύονται να επιτύχουν συμφωνίες για μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω διαφωνιών σχετικά με βασικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας των συμβάσεων.
Η Γερμανία δεν θέλει να συμφωνήσει με τους όρους του Κατάρ να υπογράψει συμβόλαια για περίοδο τουλάχιστον 20 ετών.
Αυτές οι συμβάσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την προμήθεια τεράστιων ποσοτήτων LNG που χρειάζεται η Γερμανία για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Επιπλέον, το Κατάρ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG στον κόσμο, προσδιορίζει όρους όπως μια ρήτρα προορισμού που θα εμποδίσει το Βερολίνο να εκτρέπει φυσικό αέριο σε άλλα μέρη της Ευρώπης.
Η ΕΕ αντιτίθεται σε έναν τέτοιο όρο.
Όπως σημειώνει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση δίνει μάχη, να εξισορροπήσει οποιαδήποτε συμφωνία με τους στόχους της για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 88% έως το 2040, γεγονός που περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις με την Qatar Energy.
«Το θέμα της διάρκειας της σύμβασης LNG, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της Γερμανίας για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, είναι μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Κατάρ».
Για την ώρα η Γερμανία δεν μπορεί να πετύχει συμφωνία με το Κατάρ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος R. Habek επίσης δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.
Τον Μάρτιο, ο Habek πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κατάρ, κατά την οποία συμφώνησε για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος στο μέλλον προβλέπει τη δυνατότητα προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Ο υπουργός είχε τονίσει στη Ντόχα ότι επετεύχθη συμφωνία για μια «μακροπρόθεσμη ενεργειακή συνεργασία» σε συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα εναπόκειται στις εταιρείες να συνάψουν συγκεκριμένες συμφωνίες για την προμήθεια LNG.

Οι γερμανικές εταιρείες φυσικού αερίου θα μεταβούν στο Κατάρ τον Μάιο για να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γερμανία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για να υπογράψει συμφωνία εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπογραφούν συμβάσεις για παροχή LNG μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έχει επενδύσει περίπου 20 δισ. δολάρια στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης