Τελευταία Νέα
Διεθνή

Radev (Βουλγαρία): Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα για άμεση έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Radev (Βουλγαρία): Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα για άμεση έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζει μια διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί κανένα «τελεσίγραφο» στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν μια διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017.
«Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίνονται στη Βουλγαρία τελεσίγραφα», δήλωσε σήμερα ο Radev σε δημοσιογράφους στη Σόφια, σχολιάζοντας μια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Buyar Osmani.
Σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο Osmani φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο - δηλαδή μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ - υπάρχει μια πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Radev επέμεινε ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Το βέτο επηρέασε επίσης την έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος έκανε λόγο επίσης για άσκηση «εξωτερικών πιέσεων» στη Βουλγαρία και κατηγόρησε τη Βόρεια Μακεδονία για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (των εθνοτικών Βούλγαρων), για παραβίαση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης και για ρητορική μίσους».
Αυτό, είπε ο ίδιος, είναι ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Σύμφωνα με τα Κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα κράτη μέλη πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ύπαρξη θεσμών για τη διατήρηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επικριτές του Βούλγαρου πρωθυπουργού Kiril Petkov, καθώς και εθνικιστές, τον κατηγορούν ότι θέλει να άρει μέχρι τα μέσα του έτους το βουλγαρικό βέτο λόγω «εξωτερικών πιέσεων».
Ο Radev και ο Petkov βρίσκονται σε διένεξη για σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατο περιστατικό το αν η Σόφια θα στείλει όπλα στην Ουκρανία.
Ο Radev, ο οποίος θεωρείται φιλορώσος, είναι αντίθετος σε αυτή την αποστολή όπλων ενώ ο Petkov την υποστηρίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης