Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άγριο sell off στη Wall, λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο -3,2% ο S&P 500, o Nasdaq -4,3%

Άγριο sell off στη Wall, λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων - Στο -3,2% ο S&P 500, o Nasdaq -4,3%
Στο κόκκινο η Wall Street...

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη Δευτέρα 9 Μαΐου, με τον S&P 500 να χάνει το ψυχολογικό στήριγμα των 4.000 μονάδων, ευρισκόμενος πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2021 και υποχωρώντας 17% από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, ο Nasdaq βρέθηκε -27% από τα ιστορικά υψηλά του.

Όλοι οι κλάδοι, εκτός από τις μετοχές εταιρειών λιανικής, βυθίστηκαν στο βαθύ κόκκινο.
Εν μέσω των απωλειών, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, διαπραγματευόμενο πολύ πάνω από το 3%.
«Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ηρεμία στις αγορές μετοχών είναι η Fed να κατευνάσει τα επιτόκια.
Το 10ετές πρέπει να επιστρέψει κάτω από το 3%» επισημαίνει ο Jeff Kilburg του Sanctuary Wealth.

Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν για έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, με άμεση επίπτωση σε ενέργεια και περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού.
Επίσης φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, από την μια μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά από την άλλη τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην ομιλία του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, κατά την παρέλαση στη Μόσχα για τους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, όπου δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που διακινούσε η Δύση σύμφωνα με τα οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα κήρυττε και επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε πτώση -1,99%, στις 32.245 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε -3,2%, στις 3.991 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψαν απώλειες -4,29%, στις 11.7623 μονάδες. 
δφασσδφαδασφ_1.JPG

Οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων συνέθλιψαν για άλλη μία συνεδρίαση  εταιρείες τεχνολογίας όπως η Meta Platforms και η Alphabet, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 3,7% και 2,7%, αντίστοιχα.
Η Amazon, η Apple και το Netflix υποχώρησαν περισσότερο από 5%, 3% και 4%, αντίστοιχα, ενώ η Tesla και η Nvidia σημείωσαν βουτιά άνω του 9%.
Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και πιθανής ύφεσης έπληξαν και άλλους τομείς της αγοράς.
Οι μετοχές λιανεμπορίου όπως η Nike υπέφεραν μαζί με βιομηχανίες όπως η Caterpillar και η Deere.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν επίσης πιέσεις με την Bank of America να υποχωρεί πάνω από 3%.
Η Boeing σημείωσε τον μεγαλύτερο χαμένο στον Dow, σημειώνοντας βουτιά άνω του 10%, ακολουθούμενη από την ενεργειακή Chevron που υποχώρησε 6,7% καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου των ΗΠΑ συνέχισαν να υποχωρούν.
Οι 3M, Walmart, Amgen και Home Depot παρέμειναν φωτεινά σημεία στην αγορά, σημειώνοντας κέρδη παρά το ευρύτερο sell-off. 

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021 κατρακύλησε το Bitcoin όσο και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα
Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το μεγαλύτερο, βάσει κεφαλαιοποίηση, ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο υποχωρούσε περισσότερο από 10% τη Δευτέρα 9 Μαΐού, καθώς τύγχανε διαπραγμάτευσης στα 31.000 δολάρια.
Τα περισσότερα altcoins νομίσματα ήταν υπό πίεση το Σαββατοκύριακο και η κακή διάθεση μεταφέρθηκε στη Δευτέρα.

Ωστόσο σήμερα οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν αισθητά.
Ειδικότερα η τιμή του αργού WTI σημείωσε «βουτιά» 6,1% στα 103,09 δολ. και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,3% στα 1.856 δολ./oz, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων επτά ημερών.

Iσχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν σήμερα 9/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο την ουκρανική κρίση και τους επενδυτές να φοβούνται ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. 
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,8%, με τον κλάδο των ταξιδιών να χάνει 5,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,32% στις 7.216 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,15% στις 13.380 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,75% στις 6.086 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης