Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα διαφοροποίηση στην ΕΕ για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Εξαίρεση ζητά και η Βουλγαρία

Νέα διαφοροποίηση στην ΕΕ για το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο – Εξαίρεση ζητά και η Βουλγαρία
Δεν θα υποστηρίξουμε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν δεν εξαιρεθούμε από το embargo λέει η Βουλγαρία
Σχετικά Άρθρα

Έτοιμη να μην υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας δηλώνει η Βουλγαρία, η οποία και αυτή ζητά να εξαιρεθεί από την επιβολή embargo στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σε δηλώσεις του ο Asen Vasilev, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας υποστήριξε πως η θέση της Βουλγαρίας είναι σαφής και ότι θέλει και αυτή να εξαιρεθεί από το embargo, αν υπάρξουν και άλλες χώρες που θα εξαιρεθούν.
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη), μπορεί να χρειαστεί σύνοδος των ηγετών για να ολοκληρωθούν.
Η θέση μας είναι πολύ σαφής.
Εάν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για κάποιες από τις χώρες, θέλουμε κι εμείς εξαίρεση», είπε ο Vasilev στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT, επισημαίνοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα υποστηρίξουμε τις κυρώσεις».
«Όμως δεν αναμένω να φθάσουμε εκεί, με βάση το πού βρίσκονται οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Vasilev και ενώ για σήμερα Δευτέρα 9/5 είναι προγραμματισμένες νέες συνομιλίες έτσι ώστε να μην υπάρξει συναίνεση και μια τελική συμφωνία στην ΕΕ για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι εξαιρέσεις

Ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν, είναι να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο για έναν χρόνο ακόμα χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και που ενδεχομένως, θα χρειαστούν μεγαλύτερο διάστημα για να βρουν εναλλακτικές..
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή 6/5 η Κομισιόν πρότεινε ορισμένες τροποποιήσεις στο embargo που εισηγήθηκε αρχικά, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις πρώτες χώρες,.
Ωστόσο, δεν είχε προσφερθεί κάποια παραχώρηση στη Βουλγαρία, η οποία και αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο.
Στην τοποθέτηση του ο Vasiliev είπε ότι και η Βουλγαρία πρέπει να εξαιρεθεί, διότι το μοναδικό διυλιστήριό της, στο Μπουργκάς, χρειάζεται χρόνο για να αναβαθμιστεί ώστε να επεξεργάζεται άλλα είδη αργού, πέραν του ρωσικού, ειδικά όσον αφορά τη διαδικασία αποθείωσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το διυλιστήριο στο Μπουργκάς, το οποίο ανήκει στη ρωσική Lukoil, είναι ο βασικός προμηθευτής της αγοράς στη Βουλγαρία, ενώ περίπου το μισό αργό που διυλίζει έρχεται από τη Ρωσία.
«Εάν δεν εξασφαλίσει εξαίρεση, η Βουλγαρία θα αντιμετωπίσει κινδύνους για το περιβάλλον στο Μπουργκάς ή/και το διυλιστήριο θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά και περαιτέρω αύξηση των τιμών» υποστήριξε ο Vasiliev.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης