Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό σφυροκόπημα στην Οδησσό, βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς που έχασαν πλοίο και S 300 - Τι θα συμβεί με Azovstal

Ρωσικό σφυροκόπημα στην Οδησσό, βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς που έχασαν πλοίο και S 300  - Τι  θα συμβεί με Azovstal
Η Οδησσός είναι το επίκεντρο των νέων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ενώ ήδη οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasnaya (Ποπάσναγια) στο Luhansk του Donbass
Σχετικά Άρθρα

(upd 5) Iσχυρά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό κατάφερε η ρωσική αεροπορία καταστρέφοντας έναν σταθμό επικοινωνίας και μια κορβέτα Project 1241 κοντά στην Οδησσό μέσω πυραύλων ακριβείας, ανακοίνωσε την Κυριακή (8/5/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Igor Konashenkov.
Η Οδησσός είναι το επίκεντρο των νέων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ενώ ήδη οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasnaya (Ποπάσναγια) στο Luhansk του Donbass
«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια θέση διοίκησης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας κοντά στην Πιατικχάτκα, στην περιοχή του Χάρκοβο, και μια θέση επικοινωνίας στον αεροδιάδρομο Chervonoglinskoye κοντά στον οικισμό Artsyz», δήλωσε ο Konashenkov.

Νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Οδησσό

Νέα πυραυλικά χτυπήματα στην περιοχή της Οδησσού φέρονται να πραγματοποίησαν την Κυριακή (8/5/2022) οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με αναφορές στα ουκρανικά ΜΜΕ.
Βίντεο στα social media δείχνει αρκετές στήλες καπνού να υψώνονται στον αέρα, ενώ κάτοικοι της πόλης επιβεβαιώνουν πως ήχησαν οι σειρήνες και άκουσαν πολλές ισχυρές εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία στα περίχωρα της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χτυπήσει με πυραύλους από την Κριμαία τις εγκαταστάσεις που επισκευάζονται τα τουρκικά drones, μετά το πλήγμα που δέχτηκαν σε πολεμικό πλοίο και τις μάχες με ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή γύρω από το Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Putin φαίνεται πως έχει προσδιορίσει το επόμενο στάδιο του πολέμου στην Ουκρανία, στην περιοχή της Οδησσού, ώστε να επέλθει ο καθολικός αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη θάλασσα και να προχωρήσει το σχέδιο διχοτόμησης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης -όπως εικάζεται- και της Υπερδνειστερίας, η οποία δρομολογεί την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μολδαβία.
Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς


«Μια κορβέτα του Ουκρανικού Ναυτικού Project 1241 καταστράφηκε κοντά στην Οδησσό», πρόσθεσ.
Σύμφωνα με τον Konashenkov, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο ακόμη ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24 και ένα ελικόπτερο Mi-24. Πρόσθεσε ότι ένα drone Bayraktar TB-2 καταρρίφθηκε κοντά στην Οδησσό.

Ο Konashenkov πρόσθεσε ότι η ρωσική αεροπορία έπληξε 130 ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα και εξόντωσε 420 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό εξάλειψαν δύο ουκρανικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 στην περιοχή του Χάρκοβο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού κοντά στην Οδησσό με πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως αναφέρει το Reuters.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημείωσε ότι πύραυλοι είχαν πλήξει μια κορβέτα "Project 1241", μια κατηγορία σοβιετικών πυραυλοφόρων πλοίων με όνομα αναφοράς στο ΝΑΤΟ, Tarantul.

Κατεστράφη αμερικανικός εξοπλισμός

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε (8/5/2022) ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες, αδιευκρίνιστες χώρες της Δύσης, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Luhansk, Donetsk και Χαρκόβου ενώ η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό Su-25.
Ο κυβερνήτης του Luhansk νωρίτερα είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση του, το πλήγμα αυτό εντάσσεται σε μια πρόσφατη σειρά επιθέσεων.
Υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις, όπως ο χώρος όπου παραλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και αναμιγνύεται με άλλα στοιχεία, στη διαδικασία της διύλισής του.
Πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα πυρά δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Νεκροί οι 60 αγνοούμενοι στο σχολείο

Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο (7/5/2022) στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
«Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Lyhansk, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους» είπε ο Zelensky στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Κίνδυνος νέων βομβαρδισμών

Φόβους ότι είναι νεκροί και οι εξήντα άνθρωποι που αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό ενός σχολείου όπου είχαν καταφύγει, στην περιφέρεια του Luhansk εξέφρασε νωρίτερα ο κυβερνήτης Serhiy Haidai.
Το χωριό Μπιλοχορίβκα έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού, «οι βόμβες έπληξαν το σχολείο και, δυστυχώς, καταστράφηκε ολοσχερώς», ανέφερε ο κυβερνήτης στο Telegram.
Στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο συνολικά 90 άνθρωποι και οι 27 από αυτούς σώθηκαν.
«Εξήντα άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο είναι πιθανότατα νεκροί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή μετά την έκρηξη που προκάλεσε η βόμβα.
«Ήταν αδύνατον κατά τη διάρκεια της νύχτας να εργαστούν οι διασώστες εκεί, λόγω των πληγμάτων.
Θα χρειαζόταν να φωτίσουν τον χώρο, κάτι που θα προσέλκυε νέους βομβαρδισμούς», είπε.

Μήνυμα από το Azovstal

Οι Ουκρανοί μαχητές στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης έναντι των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη, υποσχέθηκαν την Κυριακή (8/5/2022) να συνεχίσουν να μάχονται για όσο είναι ζωντανοί.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Svyatoslav Palamar , αναπληρωτής διοικητής του ναζιστικού τάγματος Azov, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.
Ρωσικό σφυροκόπημα στην Οδησσό, βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς που έχασαν πλοίο και S 300  - Τι  θα συμβεί με Azovstal

Ζelensky: Το κακό επέστρεψε – Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό

Προσαρμοσμένη στα δεδομένα που επιτάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η ομιλία του Zelensky για την επέτειο από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έκλεισε με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους.
«Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία», τόνισε ο Zelensky στο μήνυμά του και συνέχισε:
«Το κακό επέστρεψε. Ξανά! Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό».
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.
«Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο», υπογράμμισε.

Επίθεση Ουκρανών στην πόλη Golaya Pristan στην περιοχή Kherson

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πλήγμα με το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U στον άμαχο πληθυσμό της πόλης Golaya Pristan στην περιοχή Kherson.
«Το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας πραγματοποίησε εγκληματική επίθεση με πυραύλους στην πόλη Golaya Pristan, στην περιοχή Kherson, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ένα σπίτι, όπου διέμενε μια οικογένεια με ένα παιδί, καταστράφηκε ολοσχερώς. Δέκα ακόμη κτίρια υπέστησαν ζημιές.

matr_2.JPG
Ουκρανική προβοκάτσια

Μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό στο Slavyansk στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) ναρκοθετήθηκε από Ουκρανούς εθνικιστές που επιδιώκουν να κατηγορήσουν τα ρωσικά στρατεύματα για την έκρηξή της, δ
ήλωσε την Κυριακή (8/5/2022) ο Mikhail Mizintsev επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσίας.
«Οι νεοναζί των ουκρανικών ενόπλων μονάδων έχουν ναρκοθετήσει μια σιδηροδρομική και μηχανοκίνητη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Sukhoi Torets στο Slavyansk της Λαϊκής Δημοκρατίας του Doentsk.
Σχεδιάζουν να την ανατινάξουν για να κατηγορήσουν τα ρωσικά στρατεύματα γι' αυτό», δήλωσε ο Mizintsev., σύμφωνα με το Tass.

army.JPG
Στη Μαριούπολη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Marat Khusnullin επισκέφθηκε τις πόλεις Μαριούπολη και Volnovakha, που «απελευθερώθηκαν» από τις ρωσικές δυνάμεις για να αξιολογήσει τον όγκο των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών, όπως ο δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
«Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας Marat Khusnullin, επισκεφθήκαμε τη Volnovakha και τη Μαριούπολη για να αξιολογήσουμε τον όγκο των εργασιών αποκατάστασης και να καθορίσουμε προσεγγίσεις στη διαδικασία κατασκευής.
Πρέπει να είναι μη τυποποιημένες, επειδή μια κατασκευή πρωτοφανούς κλίμακας σε πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο είναι μπροστά μας», είπε ο Pushilin σύμφωνα με το Tass.
Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη παρτίδα προϊόντων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) θα αποσταλεί από το λιμάνι της Μαριούπολης τον Μάιο.
Το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την παραλαβή δομικών υλικών, απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της πόλης που «απελευθερώθηκε» από τις δυνάμεις της Ρωσίας.

ι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωπο στην Ουκρανία;

Η ουκρανική αντεπίθεση βορειοανατολικά του Kharkiv σημειώνει σημαντική πρόοδο και πιθανότατα θα απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα προς την Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποιούν περιορισμένη απόσυρση ενόψει επιτυχημένων ουκρανικών επιθέσεων και σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψαν τρεις γέφυρες για να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση.
Οι στρατοί γενικά καταστρέφουν γέφυρες μόνο εάν έχουν αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τον ποταμό προς την άλλη κατεύθυνση σύντομα.
Ως εκ τούτου, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να ξεκινήσουν επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των βορειοανατολικών προαστίων του Kharkiv που απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν προηγουμένως αρκετές γέφυρες κατά την υποχώρησή τους από την περιφέρεια Chernihiv —όπως και οι ουκρανικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν ενόψει της ρωσικής επίθεσης τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Αυτή η ουκρανική επίθεση πιθανότατα σκοπεύει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την εμβέλεια του πυροβολικού της πόλης του Kharkiv και να οδηγήσει τους ρώσους στα σύνορα της περιφέρειας Belgorod της Ρωσίας.
Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις δεν απειλούν άμεσα τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας με το Izyum.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson στην Νότια Ουκρανία ή πιθανώς την αναγκαστική προσάρτηση της Περιφέρειας Kherson στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας τόσο στη Kherson όσο και στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης προσωπικού από μονάδες μάχης πρώτης γραμμής για την προστασία των Ρώσων αξιωματούχων στη Μαριούπολη.
Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin έφτασε στη Kherson στις 6 Μαΐου και οι τοπικοί αξιωματούχοι κατοχής δήλωσαν ότι η περιοχή «θα προσπαθήσει να γίνει μέρος της Ρωσίας» και «θα μοιάζει σαν την Κριμαία όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης».
Η Ρωσία πιθανότατα θα σχηματίσει τοπικές ανεξάρτητες δημοκρατίες ή θα προσαρτήσει απευθείας κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας για να εδραιώσει την κυριαρχία της στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία.

Τα επίμαχα σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αρκετές γέφυρες για να επιβραδύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις και ενδέχεται να πραγματοποιούν περιορισμένη απόσυρση βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv ενόψει της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντική πρόοδο γύρω από το Kharkiv.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές προελεύσεις προς το Barvinvoke ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν την στρατηγική τους προς το Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasna στην Ανατολική Ουκρανία μια πόλη με στρατηγική σημασία.

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες αμάχοι που είχαν παγιδευτεί στο εργοστάσιο του Azovstal εκκενώθηκαν, αν και οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες φαίνεται απίθανο να παραδοθούν.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν προσεχώς πλήρως το εργοστάσιο Azovstal.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson ή πιθανώς να προσαρτήσουν αναγκαστικά την Περιφέρεια της Kherson τις επόμενες εβδομάδες.
Το ρωσικό σχέδιο είναι να αφαιρέσουν εδάφη από την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν την Οδησσό με επιθέσεις με πυραύλους κρουζ εξέλιξη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
ff1.png

ff2.png
ff3.png
ff4.png
ff5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης