Τελευταία Νέα
Διεθνή

W. Burns (CIA): O Putin δεν επιτρέπει ήττα στην Ουκρανία - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

W. Burns (CIA): O Putin δεν επιτρέπει ήττα στην Ουκρανία - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν του επιτρέπεται να αποτύχει και θα κάνει τα πάντα να μην...

«Εξίσου επικίνδυνη» αν όχι «πολύ περισσότερο επικίνδυνη», θεωρεί την δεύτερη φάση του πολέμου, όπως επικεντρώνεται στο Ντονμπάς στα ανατολικά και στο νότο, ο διευθυντής της CIA, William Burns, θεωρώντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες.
Μιλώντας σε εκδήλωση των Financial Times στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε μάλιστα ότι ο Vladimir Putin μπορεί να κλιμακώσει τις σκληρές επιθέσεις.
«Πιστεύω ότι ο Putin έχει ποντάρει πολλά σε αυτή τη δεύτερη φάση μιας απίστευτα άσχημης και βίαιης επίθεσης εναντίον των Ουκρανών», είπε ο Burns, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα προσπαθεί «να προσαρμοστεί σε κάποια από τα διδάγματα από τις αποτυχίες της πρώτης φάσης».

Ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν του επιτρέπεται να αποτύχει - Το «τεράστιο λάθος του»

Ο διευθυντής της CIA υποστήριξε ότι «ο Putin βρίσκεται σε μια τέτοια διανοητική κατάσταση που πιστεύει ότι δεν επιτρέπεται να ηττηθεί», και «είναι πεπεισμένος ότι αν διπλασιάσει τις προσπάθειες θα επιτύχει πρόοδο», τονίζοντας ωστόσο ότι η CIA δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. 
Τόνισε ακόμη ότι πολλά, περιλαμβανομένης της έκτασης του πολέμου και το κατά πόσον οι εδαφικές βλέψεις της Ρωσίας θα παραμείνουν περιορισμένες στα νοτιοανατολικά ή θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν ξανά την Οδησσό, το Κίεβο και άλλες περιοχές - θα εξαρτηθούν από το αν οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιδείξουν δυναμική τις επόμενες εβδομάδες.
«Συμφωνώ απολύτως ότι είναι ανεύθυνο - είναι πολύ επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι μιλούν πάρα πολύ, είτε διαρρέουν ιδιωτικά είτε μιλούν δημόσια για συγκεκριμένα θέματα πληροφοριών», είπε ο Burns.
Και επεσήμανε: «Ήταν ένα μεγάλο λάθος - το μεγαλύτερο λάθος του Putin - στον σχεδιασμό αυτής της εισβολής και στη συνέχεια στην έναρξή της που υποτίμησε τους Ουκρανούς. Και νομίζω ότι είναι εξίσου λάθος για οποιονδήποτε από εμάς να υποτιμά αυτό που φέρνει στο τραπέζι από άποψη πληροφοριών για την υπεράσπιση της χώρας του».

Κόκκινη γραμμή η ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ή casus belli;

Ο Burns παραδέχτηκε ότι προκαλεί «ανησυχία» το γεγονός ότι ο Putin χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε ότι η ρητορική του δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτική για μια διευρυμένη συμμαχία, εάν αυτό συμφωνήσουν τελικά οι δύο σκανδιναβικές χώρες και το ΝΑΤΟ να κάνουν, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό.
Ο πρώην διπλωμάτης καριέρας μίλησε επίσης για το πώς αντιλαμβάνονται στην Κίνα τον πόλεμο και τη συνεχιζόμενη, σιωπηρή υποστήριξη του Πεκίνου σε αυτόν.
«Δεν θα υποτιμούσα τη δέσμευση του Xi Jinping στη συνεργασία του με τη Ρωσία του Putin», είπε ο Burns, επικαλούμενος τη μακροσκελή κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι δύο χώρες πριν από την έναρξη της εισβολής.
«Πιστεύω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και των δύο ηγεσιών σε μια εταιρική σχέση που η καθεμία θεωρεί χρήσιμη, κυρίως σε ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ρωσία και Κίνα

Ωστόσο, είπε επίσης ότι το Πεκίνο είχε πιθανότατα μια «πικρή εμπειρία» παρακολουθώντας τη σύγκρουση να εκτυλίσσεται τις τελευταίες 10-11 εβδομάδες και ότι ο Xi ήταν πιθανότατα «αναστατωμένος» από την πιθανή ζημιά στη φήμη του να συσχετίσει την Κίνα με τη «βαρβαρότητα» του πολέμου του Πούτιν.
Αν και η παγκόσμια αντίδραση στη ρωσική εισβολή πιθανότατα δεν είχε διαβρώσει την αποφασιστικότητα του Xi να αποκτήσει, με την πάροδο του χρόνου, τον έλεγχο της Ταϊβάν, η σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας και η συντονισμένη απάντηση της Δύσης πιθανότατα επηρέασαν τους υπολογισμούς του, είπε ο διευθυντής της CIA. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι αιχμηρά μαθήματα, στα οποία η κινεζική ηγεσία δίνει προσοχή», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης