Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός - H Κίνα σκληραίνει το lockdown στη Σαγκάη, οδηγεί σε μαζική έξοδο των ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω εμφράγματος στα Logistics

Παραλογισμός - H Κίνα σκληραίνει το lockdown στη Σαγκάη, οδηγεί σε μαζική έξοδο των ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω εμφράγματος στα Logistics
Oi τερατώδεις συνέπειες της παρανοϊκής πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων του Πεκίνου στην παγκόσμια οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Οι κινεζικές αρχές κλιμακώνουν περαιτέρω τα ήδη σκληρά και αυταρχικά περιοριστικά μέτρα στην Σαγκάη παρά το γεγονός πως τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν υποχωρήσει προκειμένου να φτάσουν στον στόχο των μηδενικών κρουσμάτων (zero-Covid) μέχρι τα τέλη Μάϊου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 8 Μαΐου 2022.
Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για διεύρυνση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κάποια από τα 16 προάστια της πόλης, όπως και παράταση της μέχρι και τα τέλη του μηνός.
Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός της Κίνας Li έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απασχόληση και την αύξηση της ανεργίας η οποία βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά το τελευταίο διάστημα ενώ παραδέχεται ότι κινδυνεύει με καταβύθιση η βιομηχανική παραγωγή..
Την ίδια ώρα με πάνω από 40 πόλεις σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων τα Επιμέλητήρια κάνουν λόγο για κύμα εξόδου ευρωπαϊκών εταιρειών και για πρωτοφανείς αναταράξεις στις αλυσίδες ανεφοδιασμού.


Τρόφιμα για μια εβδομάδα

Σύμφωνα με μαρτυρίες, από χθες πολλοί κάτοικοι διατάχθηκαν να μην βγουν από το σπίτι τους για τουλάχιστον μία εβδομάδα, για οποιοδήποτε λόγο, αλλά και να φροντίσουν να προμηθευτούν τρόφιμα μέσω delivery για μία εβδομάδα.
Στο προάστιο του Σουχούι κάτοικοι υποστήριξαν πως έλαβαν ανάλογη εντολή, χωρίς όμως να τους δίδεται καν το δικαίωμα να προμηθευτούν τρόφιμα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Τα παρανοϊκά μέτρα

Οι νέοι ουργουελικου χαρακτήρα περιορισμοί αφορούν και προάστια όπως το Πουτούο και το Τσανγκνίνγκ που υποτίθεται ότι ήταν ανάμεσα στις περιοχές με πολύ χαμηλό ρίσκο μετάδοσης λόγω του μικρού αριθμού κρουσμάτων.
Παράλληλα, αυξάνονται οι προσπάθειες για την απομόνωση των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα με τη μεταφορά τους σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα καραντίνας.

Τα μηδενικά κρούσματα και απαγωγές... νοσούντων

Πάντως, πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι έχουν απομονωθεί, ενώ ήταν αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού, απλά και μόνο επειδή υπήρχε κρούσμα όχι στο περιβάλλον τους, αλλά μέσα στο κτίριο που διέμεναν.
Τα αρχικά πλάνα των αρχών ήταν η επίτευξη του στόχου των μηδενικών νέων κρουσμάτων μέχρι τις 20 Απριλίου, οπότε επειδή δεν το κατάφεραν λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron, σκληραίνουν συνεχώς τα μέτρα.
Είναι δε, αβέβαιο για πόσο ακόμη θα διατηρηθεί το καθεστώς αυτό.
To Σάββατο 7 Μάιου 2022 η Σαγκάη ανακοίνωσε μόλις 11 κρούσματα εκτός της ζώνης της καραντίνας, που περιλαμβάνει πολλαπλά προάστια.
The way Chinese think about covid-19 is changing | The Economist

Πρόβλημα στην απασχόληση – Καταρρέει η παραγωγή

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang, την ίδια ώρα, προειδοποίησε για μια «περίπλοκη και σοβαρή" κατάσταση στην απασχόληση, καθώς η χώρα επιβάλλει σαρωτικά λουκέτα για να περιορίσει τις επιδημίες του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 8 Μαϊου 2022
Ο Li έδωσε εντολή σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις περιφέρειες να δώσουν προτεραιότητα σε μέτρα που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δυσκολίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, η οποία επικαλείται τα σχόλια του πρωθυπουργού σε πανεθνική τηλεδιάσκεψη για την απασχόληση.
«Η σταθεροποίηση της απασχόλησης έχει σημασία για τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, είναι επίσης μια βασική στήριξη για την οικονομία ώστε να λειτουργεί σε ένα λογικό εύρος», δήλωσε ο Li, παροτρύνοντας τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν την παραγωγή με τη λήψη μέτρων καταπολέμησης του Covid.

Επιμονή στα lockdowns

Οι ηγέτες της Κίνας εκάναν διπλά αυστηρότερη τη στρατηγική Covid-Zero την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε προσπάθειας αμφισβήτησης της προσέγγισης που στηρίζεται στο lockdown, ακόμη και παρά το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε απότομα τον Απρίλιο εν μέσω κλεισίματος εργοστασίων και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ανεργία

Η προειδοποίηση του πρωθυπουργού για την απασχόληση ήρθε μετά την άνοδο του ποσοστού ανεργίας της χώρας στο 5,8% τον Μάρτιο, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στα μέσα Απριλίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Η Κίνα ανέφερε 4.384 νέα κρούσματα Covid-19 για τις 7 Μαΐου.
Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές στη Σαγκάη κάλεσαν τις τοπικές τράπεζες να ενισχύσουν την πιστωτική στήριξη των κατοίκων με "ευέλικτη απασχόληση", όπως οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων και οι οδηγοί φορτηγών, δήλωσε ο Yu Wenjian, αξιωματούχος του κεντρικού γραφείου της κεντρικής τράπεζας στη Σαγκάη.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της πόλης έχουν δανείσει 72,3 δισεκατομμύρια γιουάν (10,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός και 33,5 δισεκατομμύρια γιουάν σε προμηθευτές υλικών και εταιρείες logistics από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε το τελευταίο ξέσπασμα στην πόλη, δήλωσε ο Yu σε τακτική ενημέρωση την Κυριακή 8/5.
Προέτρεψε επίσης τις τράπεζες να επιτρέψουν στους αγοραστές κατοικιών στη Σαγκάη να καθυστερήσουν τις πληρωμές υποθηκών ή να προσαρμόσουν τα σχέδια πληρωμών για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις του Covid.
Το Πεκίνο κατέγραψε 62 νέα κρούσματα, καθώς οι αρχές της πρωτεύουσας προσπαθούν να περιορίσουν μια ευρύτερη εξάπλωση.
Η ανατολική συνοικία Chaoyang, όπου βρίσκονται πρεσβείες και γραφεία πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Apple Inc. και η Alibaba Group Holding Ltd., διέταξε να κλείσουν ορισμένες επιχειρήσεις που παρέχουν μη απαραίτητες υπηρεσίες, όπως γυμναστήρια και κινηματογράφοι, για να ελαχιστοποιηθούν οι μολύνσεις.
Ο Li επανέλαβε  ότι η Κίνα θα προωθήσει επίσης την υγιή ανάπτυξη των εταιρειών διαδικτυακών πλατφορμών για τη στήριξη της απασχόλησης.

Κεντρική Τράπεζα – Σταθεροποίηση της ανάπτυξης

Ο Chen Yulu, υποδιοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και θα αυξήσει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Σε συνέντευξή του στο Xinhua που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (7/5) ο σημείωσε επίσης ότι οι αρχές θα βοηθήσουν τις μικρότερες τράπεζες να αυξήσουν τη δανειοδοτική τους ικανότητα μέσω της πώλησης αέναων ομολόγων.

Μαζική έξοδος των ευρωπαϊκών εταιρειών

Η αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί η Κίνα έχει οδηγήσει την ίδια ώρα σε ραγδαία πτώση της εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα έσοδα των εταιρειών μειώνονται και το προσωπικό εγκαταλείπει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα στις 5 Μάιου .

Μεταφορά των δραστηριοτήτων και κρίση εμπιστοσύνης

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα επιδιώκουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε άλλες αγορές και, σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων μελών του σκέφτεται να μεταφέρει τις παρούσες ή τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις του εκτός Κίνας, υπερδιπλάσιος αριθμός σε σχέση με την αρχή του χρόνου.
«Τα μέλη μας έχουν μέχρι στιγμής αντεπεξέλθει, αλλά αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα αρχίσουν όλο και περισσότερο να εξετάζουν εναλλακτικές της Κίνας» , δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Τα lockdown έχουν προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων με το 92% των ερωτηθέντων να απαντά ότι έχει πληγεί από τα πρόσφατα κλεισίματα λιμανιών, από τη μείωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και από την αύξηση του κόστους των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών.
Lockdowns σε 43 πόλεις και επικών διαστάσεων αναστάτωση
Μέχρι την Τρίτη 3 Μάιου 43 πόλεις βρίσκονταν σε πλήρες ή μερικό lockdown ή εφάρμοζαν ελέγχους στις μετακινήσεις των κατοίκων τους.
Το Επιμελητήριο κάνει λόγο για «αναστάτωση επικών διαστάσεων» που έχουν προκαλέσει τα περιοριστικά μέτρα σε δεκάδες κινεζικές πόλεις –ανάμεσά τους και τη μεγαλύτερη, τη Σαγκάη.
«Παρότι ο πόλεμος (στην Ουκρανία) είχε επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα, η Covid-19 συνιστά μια πολύ πιο άμεση πρόκληση και έχει προκαλέσει μια αξιοσημείωτη μείωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» , προσθέτει το Επιμελητήριο.

Απαισιοδοξία

Η έρευνα διεξήχθη τον Απρίλιο ανάμεσα σε πάνω από 370 μέλη του Επιμελητηρίου.
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά, ενώ περίπου ένα τρίτο κατέγραψε μείωση του προσωπικού τους, σύμφωνα με την έρευνα.
«Η κινεζική αγορά έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ερωτηθέντες», αναφέρεται στην έκθεση.
Το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, μια μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών που ερωτήθηκαν συμφώνησαν με την πρόταση για εμβολιασμό ολόκληρου του κινεζικού πληθυσμού επιτρέποντας σε όσους βγαίνουν θετικοί, και είτε είναι ασυπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα, να μπαίνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Επίσης, τάσσεται υπέρ της χρήσης εμβολίων τύπου mRNA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης