Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «γονατίσει» την οικονομία της Μολδαβίας - Η παρέμβαση του ΔΝΤ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «γονατίσει» την οικονομία της Μολδαβίας - Η παρέμβαση του ΔΝΤ
Η σύγκρουση αυξάνει την πίεση στο πρώην σοβιετικό έθνος, την ώρα που άρχισε να προσπαθεί να διορθώσει τη δωροδοκία και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα.
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε βιασύνη για την παροχή δανείων για να βοηθηθεί η μικροσκοπική Μολδαβία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα της.
Τα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί τώρα τα κράτη να στείλουν μετρητά.
Η σύγκρουση αυξάνει την πίεση στο πρώην σοβιετικό έθνος, την ώρα που άρχισε να προσπαθεί να διορθώσει τα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα.

Η Μολδαβία είναι τρόπον τινά παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους.

Ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξακολουθεί να είναι ενεργειακά δεμένη με τη Μόσχα.
Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης στο φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος της Υπερδνειστερίας, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η Μολδαβία μπορεί να εμπλακεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε δυνητικά να ωθήσει τη Μολδαβία σε μια αποφασιστική ρήξη με το παρελθόν.
Η κυβέρνηση έχει επιταχύνει την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ και, από τον Φεβρουάριο, έχει την τεχνική δυνατότητα να μεταβεί από τα ρωσικά στα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 22%, με την ανάπτυξη να καταρρέει από το 14% που ήταν μετά την πανδημία το 2021 σε ένα προβλεπόμενο 0,3% φέτος και με τις εξαγωγές και τα εμβάσματα να έχουν διακοπεί, η σύγκρουση θα μπορούσε ακόμη να αποσταθεροποιήσει το έθνος των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ποιος ο κίνδυνος σύμφωνα με το ΔΝΤ

Ο κίνδυνος, σύμφωνα με τον Rodgers Chawani, μόνιμο αντιπρόσωπο του ΔΝΤ στη Μολδαβία, είναι να δανειστούν τόσα πολλά για να διασωθεί η χώρα από εξωτερικούς κλυδωνισμούς που δεν θα μείνει τίποτα για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
"Σε ποιο σημείο θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στη δική τους ατζέντα;" ρώτησε ο Chawani, ανησυχώντας ότι, καθώς θεσμοί όπως το ΔΝΤ μπορούν μόνο να χορηγούν δάνεια, το συσσωρευμένο χρέος θα καταναλώσει μελλοντικά έσοδα που θα έπρεπε να δαπανηθούν για την ανάπτυξη.
"Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν υπερβολικά", δήλωσε μιλώντας στο γραφείο του στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας.
"Γι' αυτό ζητάμε από τους διμερείς δωρητές να προσφέρουν περισσότερες επιχορηγήσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης