Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasnaya, ελέγχουν Kherson, χτυπούν Οδησσό – Οι Ουκρανοί θα κερδίσουν το Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasnaya, ελέγχουν Kherson, χτυπούν Οδησσό – Οι Ουκρανοί θα κερδίσουν το Kharkiv
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson στην Νότια Ουκρανία ή πιθανώς την αναγκαστική προσάρτηση της Περιφέρειας Kherson στο εγγύς μέλλον
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Οι ρωσικές δυνάμεις σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας έχουν θετικά αποτελέσματα στην προέλαση τους αλλά όχι στο Kharkiv μια μεγάλη πόλη στην Βόρεια Ουκρανία που από ότι φαίνεται… μάλλον αποσύρονται αφού οι Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη…

Ποια τα νέα δεδομένα;

Ο Ramzan Kadyrov επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Popasna ή Popasnaya (Ποπάσναγια) στο Luhansk του Donbass τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
«Οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Popasnaya.
Οι κεντρικοί δρόμοι και οι κεντρικές συνοικίες της πόλης έχουν εκκαθαριστεί πλήρως», έγραψε ο Ramzan Kadyrov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προετοιμάζονταν για μια μακροπρόθεσμη άμυνα, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης σημείων βολής σε κατοικημένες περιοχές.
«Αυτή η «στρατηγική» απόφαση δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε.
Ο Ramzan Kadyrov σημείωσε επίσης ότι από την αρχή της επίθεσης στην Popasnaya, μια τέτοια έκβαση ήταν αναπόφευκτη, «ήταν μόνο θέμα χρόνου»

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ έκανε ένα στρατηγικό λάθος

Το ΝΑΤΟ έκανε ένα «μοιραίο στρατηγικό λάθος» στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ανέφερε ο Dm. Polyansky, Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Ο Ρώσος διπλωμάτης σχολίασε τη δημοσίευση του επίσημου εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.
Θυμήθηκε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, έπληξαν τότε την κινεζική πρεσβεία στη χώρα.
«Ας μην έχουμε αυταπάτες. 23 χρόνια μετά, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει η κύρια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα» τόνισε ο Polyansky.
«Σήμερα η συμμαχία διεξάγει έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τον τελευταίο Ουκρανό, τον οποίο προετοιμάζει ενεργά από το 2014.
Και αυτό είναι ένα μοιραίο στρατηγικό λάθος του ΝΑΤΟ».

Πρόσφατα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya, μιλώντας σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού για την Ουκρανία, είπε ότι η Δύση βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με τη Ρωσία χρησιμοποιώντας τρίτους και εν προκειμένω την Ουκρανία που την χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι άνθρωποι και χώρες που ονειρευόντουσαν από καιρό να μετατρέψουν την Ουκρανία σε εφαλτήριο για μια μάχη με τη Ρωσία, έκαναν τα πάντα πολιτικά και ιδεολογικά από τότε που η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία και σήμερα επίσης με τη παροχή όπλων.

Τι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωπο στην Ουκρανία;

Η ουκρανική αντεπίθεση βορειοανατολικά του Kharkiv σημειώνει σημαντική πρόοδο και πιθανότατα θα απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα προς την Ρωσία.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποιούν περιορισμένη απόσυρση ενόψει επιτυχημένων ουκρανικών επιθέσεων και σύμφωνα με πληροφορίες κατέστρεψαν τρεις γέφυρες για να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση.
Οι στρατοί γενικά καταστρέφουν γέφυρες μόνο εάν έχουν αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ότι δεν θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τον ποταμό προς την άλλη κατεύθυνση σύντομα.
Ως εκ τούτου, οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να ξεκινήσουν επιχειρήσεις για την ανακατάληψη των βορειοανατολικών προαστίων του Kharkiv που απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν προηγουμένως αρκετές γέφυρες κατά την υποχώρησή τους από την περιφέρεια Chernihiv —όπως και οι ουκρανικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν ενόψει της ρωσικής επίθεσης τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Αυτή η ουκρανική επίθεση πιθανότατα σκοπεύει να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την εμβέλεια του πυροβολικού της πόλης του Kharkiv και να οδηγήσει τους ρώσους στα σύνορα της περιφέρειας Belgorod της Ρωσίας.
Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις δεν απειλούν άμεσα τις ρωσικές γραμμές επικοινωνίας με το Izyum.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson στην Νότια Ουκρανία ή πιθανώς την αναγκαστική προσάρτηση της Περιφέρειας Kherson στο εγγύς μέλλον.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας τόσο στη Kherson όσο και στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης προσωπικού από μονάδες μάχης πρώτης γραμμής για την προστασία των Ρώσων αξιωματούχων στη Μαριούπολη.
Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Denis Pushilin έφτασε στη Kherson στις 6 Μαΐου και οι τοπικοί αξιωματούχοι κατοχής δήλωσαν ότι η περιοχή «θα προσπαθήσει να γίνει μέρος της Ρωσίας» και «θα μοιάζει σαν την Κριμαία όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης».
Η Ρωσία πιθανότατα θα σχηματίσει τοπικές ανεξάρτητες δημοκρατίες ή θα προσαρτήσει απευθείας κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας για να εδραιώσει την κυριαρχία της στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία.

Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: Καταστρέψαμε πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου ότι κατέστρεψε ένα πλοίο του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού κοντά στην Οδησσό με πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως αναφέρει το Reuters.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο σημείωσε ότι πύραυλοι είχαν πλήξει μια κορβέτα "Project 1241", μια κατηγορία σοβιετικών πυραυλοφόρων πλοίων με όνομα αναφοράς στο ΝΑΤΟ, Tarantul.
Η ανακοίνωσε ανέφερε ακόμη πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε επίσης δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά SU-24 και ένα ελικόπτερο Mi-24 πάνω από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα τη νύχτα.
Είπε ότι συνολικά τέσσερα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και ένα επιθετικό σκάφος είχαν καταστραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά και δεν υπήρξε άμεσο σχολιασμός από την Ουκρανία.

Zelensky: Το κακό επέστρεψε – Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό

Προσαρμοσμένη στα δεδομένα που επιτάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν η ομιλία του Zelensky για την επέτειο από τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έκλεισε με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας στους Συμμάχους.
«Η ζωή για την οποία πολέμησαν οι στρατιώτες σε αυτό τον πόλεμο τερματίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία», τόνισε ο Zelensky στο μήνυμά του και συνέχισε:
«Το κακό επέστρεψε. Ξανά! Σε διαφορετική μορφή, με διαφορετικά συνθήματα, αλλά με τον ίδιο σκοπό».
Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα νικήσουν.
«Κανένα κακό δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες, δεν μπορεί να κρυφτεί σε ένα υπόγειο καταφύγιο», υπογράμμισε.

Μήνυμα από το Azovstal

Οι Ουκρανοί μαχητές στο υπό πολιορκία εργοστάσιο Azovstal, στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης έναντι των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη, υποσχέθηκαν την Κυριακή (8/5/2022) να συνεχίσουν να μάχονται για όσο είναι ζωντανοί.
«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Svyatoslav Palamar , αναπληρωτής διοικητής του ναζιστικού τάγματος Azov, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης.
«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.


Επίθεση Ουκρανών στην πόλη Golaya Pristan στην περιοχή Kherson

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πλήγμα με το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U στον άμαχο πληθυσμό της πόλης Golaya Pristan στην περιοχή Kherson.
«Το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας πραγματοποίησε εγκληματική επίθεση με πυραύλους στην πόλη Golaya Pristan, στην περιοχή Kherson, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε από το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ένα σπίτι, όπου διέμενε μια οικογένεια με ένα παιδί, καταστράφηκε ολοσχερώς. Δέκα ακόμη κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Νεκροί και εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια από τον βομβαρδισμό σχολείου στην επαρχία Luhansk

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός σχολείου στο ουκρανικό χωριό Bilohorivka, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια, με τον φόβο ότι δεν ζουν, όπως δήλωσε την Κυριακή 8/5 ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της επαρχίας Luhansk.
Κατά τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν το απόγευμα του Σαββάτου 7/5 μία βόμβα στο σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 90 άνθρωποι, εν των οποίων οι 30 έχουν διασωθεί.
«Επτά από αυτούς είναι τραυματισμένοι», έγραψε ο Gaidai σε ανάρτησή του στο Telegram, προσθέτοντας πως «60 άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων».

Ουκρανική προβοκάτσια

Πληροφορίες για προβοκάτσιες, που προετοιμάζονται από τις ουκρανικές αρχές στις περιφέρειες Lvov και Volyn εξετάζει η αρμόδια ρωσική ερευνητική επιτροπή.
«Η ερευνητική επιτροπή θα εξετάσει τις πληροφορίες για προκλήσεις που προετοιμάζει το καθεστώς του Κιέβου σε δυτικές περιοχές της Ουκρανίας στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων που διερευνώνται επί του παρόντος», ανέφερε η επιτροπή, σύμφωνα με το Tass.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το Κίεβο σχεδιάζει προκλήσεις σε δυτικές περιοχές της Ουκρανίας με θανάτους αμάχων, προκειμένου να κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Σε αυτόν τον βαθμό, οι τακτικοί πύραυλοι Tochka-U θα εκτοξευθούν σε πολυσύχναστες περιοχές στις περιοχές Lvov και Volyn
Η Επιτροπή σημείωσε ότι οι ανακριτές θα ζητήσουν αυτές τις πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας.
Τα γεγονότα αυτά θα καταγραφούν στις ποινικές υποθέσεις που διερευνώνται.

Στη Μαριούπολη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Marat Khusnullin επισκέφθηκε τις πόλεις Μαριούπολη και Volnovakha, που «απελευθερώθηκαν» από τις ρωσικές δυνάμεις για να αξιολογήσει τον όγκο των επιχειρήσεων αποκατάστασης των ζημιών, όπως ο δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin.
«Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας Marat Khusnullin, επισκεφθήκαμε τη Volnovakha και τη Μαριούπολη για να αξιολογήσουμε τον όγκο των εργασιών αποκατάστασης και να καθορίσουμε προσεγγίσεις στη διαδικασία κατασκευής.
Πρέπει να είναι μη τυποποιημένες, επειδή μια κατασκευή πρωτοφανούς κλίμακας σε πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο είναι μπροστά μας», είπε ο Pushilin σύμφωνα με το Tass.
Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη παρτίδα προϊόντων από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) θα αποσταλεί από το λιμάνι της Μαριούπολης τον Μάιο.
Το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την παραλαβή δομικών υλικών, απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της πόλης που «απελευθερώθηκε» από τις δυνάμεις της Ρωσίας.



Τα επίμαχα σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αρκετές γέφυρες για να επιβραδύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις και ενδέχεται να πραγματοποιούν περιορισμένη απόσυρση βορειοανατολικά της πόλης Kharkiv ενόψει της επιτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντική πρόοδο γύρω από το Kharkiv.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές προελεύσεις προς το Barvinvoke ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν την στρατηγική τους προς το Slovyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Popasna στην Ανατολική Ουκρανία μια πόλη με στρατηγική σημασία.

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι τελευταίοι εναπομείναντες αμάχοι που είχαν παγιδευτεί στο εργοστάσιο του Azovstal εκκενώθηκαν, αν και οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες φαίνεται απίθανο να παραδοθούν.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν προσεχώς πλήρως το εργοστάσιο Azovstal.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις θα ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Kherson ή πιθανώς να προσαρτήσουν αναγκαστικά την Περιφέρεια της Kherson τις επόμενες εβδομάδες.
Το ρωσικό σχέδιο είναι να αφαιρέσουν εδάφη από την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να στοχεύουν την Οδησσό με επιθέσεις με πυραύλους κρουζ εξέλιξη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
ff1.png
ff2.png

ff3.png
ff4.png
ff5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης