Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να αποκλείσει τους λομπίστες της Ρωσίας από τα όργανα των Βρυξελλών

Handelsblatt: Το Ευρωκοινοβούλιο θέλει να αποκλείσει τους λομπίστες της Ρωσίας από τα όργανα των Βρυξελλών
Σύμφωνα με τα μηνύματα, η Jourova υποστηρίζει τις προσπάθειες της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αφαιρέσει τους λομπίστες αρχικά 13 εταιρειών και οργανισμών με έδρα τη Ρωσία από το μητρώο διαφάνειας του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ.
Οι Ρώσοι λομπίστες πρόκειται να χάσουν σημαντικά προνόμια στις συναλλαγές τους με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.
Αυτό προκύπτει από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Katarina Barley (SPD) και της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jourova.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τέθηκαν στη διάθεση της Handelsblatt.

Οι προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με τα μηνύματα, η Jourova υποστηρίζει τις προσπάθειες της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αφαιρέσει τους λομπίστες αρχικά 13 εταιρειών και οργανισμών με έδρα τη Ρωσία από το μητρώο διαφάνειας του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ.
Οι εν λόγω λομπίστες δεν θα επιτρέπεται πλέον να συναντούν κορυφαίους εκπροσώπους της Επιτροπής της ΕΕ, για παράδειγμα.
Η Jourova ανέφερε στο ηλεκτρονικό της μήνυμα ότι συμφώνησε να αναστείλει τις οργανώσεις που ανέφερε η Barley "καθώς βλάπτουν τη φήμη του μητρώου σύμφωνα με τον καθιερωμένο κώδικα δεοντολογίας".
H Barley είχε προηγουμένως αποστείλει στην Jourova σχετική πρόταση. Το ηλεκτρονικό της μήνυμα εστάλη ταυτόχρονα και σε άλλους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, καθώς και στη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου.
Στις εταιρείες που επηρεάζονται περιλαμβάνονται οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες Gazprom και Lukoil, η χαλυβουργία Novolipetsk Steel, η εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Rusal και η Kaspersky, ειδικός σε λογισμικό προστασίας από ιούς.
Θεωρητικά, το μέτρο θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Gerhard Schroeder, επειδή ο πρώην ηγέτης του SPD βρίσκεται στην υπηρεσία της θυγατρικής της Gazprom, Nord Stream. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Schröder δεν έχει διαπιστευτεί στις Βρυξέλλες.
Το όνομά του δεν εμφανίζεται στο μητρώο διαφάνειας.

Οι Πράσινοι ζητούν "απαγορεύσεις για τους λομπίστες του Κρεμλίνου"

Εάν το Συμβούλιο της ΕΕ συμφωνήσει να διαγράψει τις προαναφερθείσες εταιρείες από το μητρώο, οι λομπίστες τους δεν θα έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου της ΕΕ.
Θα τους απαγορευτεί να συναντώνται με επιτρόπους, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και γενικούς διευθυντές.
Επίσης, δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να παρευρίσκονται σε ενημερώσεις και εκδηλώσεις του Συμβουλίου.
Από την άλλη πλευρά, οι λομπίστες δεν είναι εντελώς αποκομμένοι από τη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες.
Ακόμα και χωρίς εγγραφή, μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου - για παράδειγμα, με πρόσκληση από έναν ευρωβουλευτή.
Ομοίως, οι λομπίστες μπορούν να συναντούν μέλη της Επιτροπής της ΕΕ που βρίσκονται κάτω από το βαθμό του γενικού γραμματέα.
Ως εκ τούτου, ο ειδικός σε θέματα διαφάνειας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντάνιελ Φράιντ, θεωρεί ότι μια "απαγόρευση εισόδου για τους λομπίστες του Κρεμλίνου" στα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχει ήδη καθυστερήσει.
"Δεν είναι δυνατόν οι λομπίστες ρωσικών κρατικών εταιρειών να έχουν ακόμη - δέκα εβδομάδες μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου - αποκλειστική πρόσβαση σε κορυφαίους αξιωματούχους και βουλευτές της ΕΕ", δήλωσε ο Freund. "Οι εταιρείες που επωφελούνται από τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο δεν αξίζουν να ακουστούν οι ανησυχίες τους στις Βρυξέλλες".
O Barley αφήνει υπονοούμενα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια διέξοδος από το δίλημμα για τους Ρώσους λομπίστες στο email της προς την Jourova.
"Η αναστολή θα μπορούσε να αρθεί (ή να μην επιβληθεί καθόλου)", γράφει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "εάν οι οργανώσεις καταδίκαζαν δημόσια και απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία".

Ο Schroeder δεν έχει πρόβλημα μόνο λόγω της Gazprom

Στην περίπτωση του Schröder, ωστόσο, δεν υπάρχει ίχνος αποστασιοποίησης.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την έναρξη του πολέμου στους "New York Times", χαρακτήρισε τον πόλεμο λάθος, αλλά δεν πήρε αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είναι στενοί φίλοι από την εποχή που ήταν καγκελάριος (1998-2005).
Ο Schröder εντάχθηκε στην εταιρεία αγωγών Nord Stream, θυγατρική της Gazprom, αμέσως μετά την αποχώρησή του από την κυβερνητική του θέση το 2005. Εκεί εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων. Ο Schröder είναι επίσης πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft.
Είναι υποψήφιος για το Εποπτικό Συμβούλιο της Gazprom. Ο Σρέντερ έχει δεχθεί μαζική κριτική στη Γερμανία επειδή δεν αποχωρίστηκε τα καθήκοντά του παρά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Αρκετές ενώσεις του SPD έχουν υποβάλει αίτηση για τη διαδικασία διαγραφής από το κόμμα κατά του Schröder για το λόγο αυτό.
Ο Schröder θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της εμπλοκής του με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Jourova υποστηρίζει την πρόταση του Barley να στοχοθετηθούν και άλλες οργανώσεις "που εδρεύουν εκτός Ρωσίας, αλλά εκπροσωπούν σαφώς τα συμφέροντα ρωσικών εταιρειών".
Ως παραδείγματα, το Barley ανέφερε το γερμανικό παρακλάδι του ρωσικού παραγωγού πετρελαίου Rosneft καθώς και την ελβετική Nord Stream AG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης