Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky (Ουκρανός πρόεδρος): Διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Azovstal

Zelensky (Ουκρανός πρόεδρος): Διπλωματικές προσπάθειες για τη διάσωση των μαχητών στο Azovstal
Απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για να σωθούν οι μαχητές που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azofstal στη Μαριούπολη, απ΄ όπου την Παρασκευή 6/5 απομακρύνθηκαν δεκάδες άμαχοι, αν και έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, σε διάγγελμά του αργά τη νύκτα ότι η Ουκρανία εργάζεται πάνω σε μια διπλωματική προσπάθεια προκειμένου να σωθούν οι μαχητές που υπερασπίζονται το Azovstal, λέγοντας πως «συμμετέχουν μεσολαβητές με επιρροή, κράτη με επιρροή», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Πάντως, οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται το Azovstal έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν.
Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εξαλείψουν και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη, την πόλη – λιμάνι της νότιας Ουκρανίας, μέχρι τη Δευτέρα 9/5 που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin κήρυξε τη νίκη των στρατευμάτων του στη Μαριούπολη στις 21 Απριλίου και τους ζήτησε να αποκλείσουν το εργοστάσιο, καλώντας τους μαχητές μέσα σε αυτό να παραδοθούν, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε και πάλι η επίθεση εναντίον του Azovstal.
Για τη Μόσχα η κατάληψη της Μαριούπολης θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να δημιουργήσει έναν διάδρομο που θα ενώνει την προσαρτημένη Κριμαία με τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες.

Απομάκρυνση αμάχων

Απομακρύνθηκαν από το Azovstal 50 άμαχοι, όπως ανακοίνωσε το Κίεβο την Παρασκευή 6/5, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραβίασε τη μονομερή εκεχειρία την οποία είχε κηρύξει η ίδια για να απομακρυνθούν οι δεκάδες άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του εργοστασίου.
Σημειώνεται ότι η Μαριούπολη έχει υποστεί τον σφοδρότερο βομβαρδισμό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία.
Οι απομακρύνσεις των εκατοντάδων αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας ξεκίνησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, αν και χρειάστηκε να αναβληθούν λόγω της επανέναρξης των μαχών.
Πάντως, στις 6/5 απομακρύνθηκαν 50 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι από το Azovstal, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ir. Vereshshuk, κατηγορώντας παράλληλα τους Ρώσους ότι παραβιάζουν συνεχώς την εκεχειρία και κατά συνέπεια η επιχείρηση εκκένωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς.
Από την πλευρά της, η Μόσχα επιβεβαίωσε τον αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Azovstal, γνωστοποιώντας πως «η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Azovstal θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου».
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι διασωθέντες, ανάμεσά τους και 11 παιδιά, παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος της Μαριούπολης είχε εκτιμήσει ότι 200 άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο, με λιγοστές προμήθειες σε νερό και τρόφιμα, ενώ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου ανέφερε στο Telegram ότι 500 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Μαριούπολη στις 6/5, μιλώντας «για ένα ακόμη στάδιο απομάκρυνσης» που θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ουκρανικό γενικό επιτελείο: Περιορισμένες κινήσεις στα μέτωπα, νέες απόπειρες εφόδου στο Azovstal

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ήρεμα ήταν τα πράγματα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο.
«Απωθήθηκαν 8 επιθέσεις του εχθρού» στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ και καταστράφηκαν 3 άρματα μάχης, 8 πυροβόλα, 7 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και 3 μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.
Παράλληλα, στο νότο έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.
Τέλος, σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.
Στην περιοχή της Ιζιούμ καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων, ενώ στο Χάρκοβο και σε περιοχές έξω από τη Ντανιέτσκ αναφέρθηκαν βολές του πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης