Διεθνή

Νέα αγκάθια για τον Elon Musk - Αγωγή από συνταξιοδοτικό ταμείο εμποδίζει την εξαγορά του Twitter

Νέα αγκάθια για τον Elon Musk - Αγωγή από συνταξιοδοτικό ταμείο εμποδίζει την εξαγορά του Twitter
Με τόσα εμπόδια θα ολοκληρωθεί άραγε η εξαγορά του Twitter από τον Musk;
Σχετικά Άρθρα

Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο και κάποιοι είχαν προξοφλήσει, τα πρώτα εμπόδια αναφορικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς στην οποία κατέληξε το ΔΣ του Twitter με τον Elon Musk έκαναν την εμφάνισή τους.
Το πρώτο πρόβλημα προέκυψε ως αποτέλεσμα αγωγής που κατέθεσε ένα μεγάλο συνταξιοδοτικό fund της Φλόριδα κατά του διοικητικού συμβουλίου της Twitter στρεφόμενο ενάντια στους όρους της συμφωνίας.
Η αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ υποστηρίζει πως για να προχωρήσει το deal πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των ανεξάρτητων μετόχων της εταιρείας, αντί του τυπικού 50% των μετόχων.
To fund συγκεκριμένα ισχυρίζεται πως ο Musk, η Morgan Stanley και ο Jack Dorsey αποτελούν ουσιαστικά μια ομάδα αγοραστών και πως το τωρινό, μεγάλο ποσοστό τους στην Twitter αιτιολογεί την ενεργοποίηση των σχετικών κανονισμών που απαιτούν αυξημένο ποσοστό υποστήριξης από τους μετόχους για την επικύρωση της συμφωνίας.
Η αμερικανική νομοθεσία ορίζει πως ένας μέτοχος που διαθέτει ποσοστό άνω του 15% σε μια εταιρεία και ο οποίος προσπαθεί να την εξαγοράσει, χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία των μετόχων για την έγκριση της συμφωνίας
Όπως είναι γνωστό, ο Elon Musk κατάφερε να «χτίσει» ένα μερίδιο ύψους άνω του 9% στο Twitter με διαδοχικές αγορές μετοχών τους προηγούμενους μήνες.
Όμως, το συνταξιοδοτικό ταμείο ισχυρίζεται πως δεδομένου ότι η τράπεζα Morgan Stanley χρηματοδοτεί τον Musk για να προχωρήσει στην εξαγορά της Twitter και πως επίσης ο Jack Dorsey, συνιδρυτής του Twitter, είναι σύμμαχος του, τα μετοχικά μερίδια που διαθέτουν θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο πακέτο μετοχών που διαθέτει το αφεντικό της Tesla.
Οι τρεις τους μαζί ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο των μετοχών, άρα πάνω από το όριο του 15%.
Για αυτούς τους λογους λοιπόν το συνταξιοδοτικό ταμείο ζητά από το δικαστήριο να ορίσει πως απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από την γενική συνέλευση των μετόχων με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Αν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα, η ολοκλήρωση του deal θα γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Το deal μπορεί να πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, για να ξεπεράσει ο Musk το συγκεκριμένο εμπόδιο, επιχείρησε να προσεγγίσει κάποιους από τους μετόχους της πλατφόρμας και να τους πείσει να τον υποστηρίξουν. 
Και πράγματι τα κατάφερε.
Ανάμεσα σε αυτούς που δέχτηκαν να τον υποστηρίξουν είναι όμως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, που έχει 34,95 εκατ. μετοχές του Twitter, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ και η Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο που ιδρύθηκε από τον Κινέζο Changpeng Zhao.
Αλλά το γεγονός ότι ο Musk εμπλέκει στην εξαγορά του Twitter ξένους επενδυτής δημιουργεί τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να πρέπει να περάσει το deal από τον εξονυχιστικό έλεγχο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Με δυο λόγια, το γεγονός ότι ο Musk επέλεξε να στηριχτεί σε ξένους επενδυτές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Twitter, δίνει στην Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS) σοβαρούς λόγους να εξετάσει αν η εξαγορά του Twitter από τον Musk, με την υποστήριξη των συγκεκριμένων ξένων επενδυτών, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης