Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα αντικαθιστά την αμερικανική τεχνολογία σε κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες από τη δική της

Η Κίνα αντικαθιστά την αμερικανική τεχνολογία σε κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες από τη δική της
Μεγάλ άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των κινέζικων εταιρειών μετά την κυβερνητική εντολή για αντικατάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ξένης κατασκευής με εγχώριους, στις κρατικές υπηρεσίες της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες της να αντικαταστήσουν εντός διετίας τούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές ξένης κατασκευής με εγχώριους, κλιμακώνοντας μια πολυετή προσπάθεια του Πεκίνου να εξαλείψει την υπερπόντια βασική τεχνολογία από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση πάνω από 50 εκατ. υπολογιστών μόνο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε εφαρμογή μιας δεκαετούς κινεζικής εκστρατείας για αντικατάσταση της εισαγόμενης τεχνολογίας, από ημιαγωγούς μέχρι διακομιστές και τηλέφωνα, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρς από γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως οι ΗΠΑ.
Θεωρείται πιθανό να επηρεαστούν άμεσα οι πωλήσεις των HP και Dell Technologies, των μεγαλύτερων εμπορικών brands υπολογιστών στη χώρα μετά τον εγχώριο πρωταθλητή Lenovo Group.
Η ώθηση για αντικατάσταση των ξένων προμηθευτών τεχνολογίας από κινέζους αποτελεί τμήμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας να απογαλακτιστεί η Κίνα από την εξάρτησή της από την αμερικανική τεχνολογία -- η οποία επιταχύνθηκε μετά την απόφαση της κυβέρνησης Trump ευπάθεια να επιβάλει κυρώσεις με αποκλεισμό από τις προμήθειες αμερικανικής τεχνολογίας στην Huawei Technologies Co. η οποία οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις πωλήσεις των smartphones της.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική οδηγία πιθανώς θα καλύπτει μόνο λογισμικό και όχι εξαρτήματα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων των μικροεπεξεργαστών, αναφέρουν οι πηγές.
Η Κίνα θα ενθαρρύνει κυρίως λειτουργικά συστήματα που βασίζονται σε Linux ώστε να αντικαταστήσουν τα Windows της Microsoft.
Κορυφαίος πάροχος τέτοιων εργαλείων είναι η Standard Software με έδρα τη Σαγκάη.
Η εκστρατεία αναμένεται να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον και στις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων κρατικών μέσων ενημέρωσης και φορέων κυβερνοασφάλειας, ενδέχεται να συνεχίσουν να αγοράζουν προηγμένο ξένο εξοπλισμό βάσει συστήματος ειδικών αδειοδοτήσεων, το οποίο όμως αναμένεται να αυστηροποιηθεί.
Πάντως κατόπιν αυτών των νέων, κι ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία έπεφταν, ακολουθώντας την πτώση της Wall, οι μετοχές των κινέζικων εταρειών τεχνολογίας που αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την ενέργεια της κινεζικης κυβέρνησης κατέγραφαν σοβαρή άνοδο, με τη Lenovo να ανεβαίνει στο 5% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και την εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Kingsoft Corp. να ενισχύεται κατά 3,3%.
Στα κινεζικά χρηματιστήρια κέρδισε 6% η Inspur Electronic Information και 4% η Dawning Information Industry, κατασκευάστριες διακομιστών.
Η Inspur Software, θυγατρική του ομίλου Inspur, και η China National Software & Service έπιασαν και οι δύο τα ημερήσια όρια αύξησης 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης