Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήγμα για Τόρις οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία – Χάνονται προπύργια, να παραιτηθεί ο Johnson

Πλήγμα για Τόρις οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία – Χάνονται προπύργια, να παραιτηθεί ο Johnson
Εκλογικές νίκες Εργατικών σε δήμους στο Λονδίνο
Σχετικά Άρθρα

Σε πλήγμα για τον πρωθυπουργό Boris Johnson και την κυβέρνηση των Συντηρητικών εξελίσσονται οι τοπικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, με αρκετούς Τόρις μάλιστα να ζητούν και την παραίτηση του Johnson.
Σύμφωνα με το BBC, οι Εργατικοί κατάφεραν να κερδίσουν κάποιους σημαντικούς δήμους του Λονδίνου, όπως το Wandsworth, το Barnet and το Westminster, οι οποίοι αποτελούν «προπύργια» των Συντηρητικών εδώ και πολλές δεκαετίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Wandsworth είναι «προπύργιο» των Τόρις από το 1978 ενώ στο Barnet οι Συντηρητικοί κερδίζουν συνεχώς – πλην δύο εξαιρέσεων – από το 1964.
Πάντως και πέρα από το Λονδίνο, η εκλογική εικόνα είναι πιο μπερδεμένη, αν και οι Εργατικοί κατάφεραν να κερδίσουν από τους Συντηρητικούς και το Southampton, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναφέρουν πως έχουν κερδίσει 57 έδρες σε δημοτικά συμβούλια.
Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημα και πλήρη αποτελέσματα, οι Συντηρητικοί φέρονται να έχουν χάσει περίπου 124 έδρες και οι Εργατικοί να κερδίζουν 38 έδρες.
76_1.JPG
Να παραιτηθεί

Τα αρνητικά αυτά εκλογικά αποτελέσματα για τους Συντηρητικούς αποτελούν ένα σαφές μήνυμα της δυσαρέσκειας των πολιτών κατά της κυβέρνησης Johnson τόσο για το πρόσφατο σκάνδαλο με τα πάρτι εν μέσω lockdown – υπόθεση partygate – όσο και για την ακρίβεια και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των βρετανικών νοικοκυριών.
Πάντως, πολλοί Τόρις, οι οποίοι έχασαν τις έδρες τους σε δημοτικά συμβούλια, κατηγόρησαν τον Johnson για το ρόλο και την εμπλοκή του στην υπόθεση του partygate, ζητώντας μάλιστα να υποβάλλει την παραίτηση του, καθώς οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται πλέον στη θέση του πρωθυπουργού.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του απερχόμενου ηγέτη των Συντηρητικών στο Carlisle, John Mallinson, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Johnson φέρει ακέραια την ευθύνη για τα κακά αυτά εκλογικά αποτελέσματα.

Αν μείνει, θα κάνει κακό στο κόμμμα

«Ο Boris Johnson φαίνεται να προσελκύει αρκετή κακία.
Ο κόσμος ανησυχεί για το κόστος διαβίωσης και για τα πάρτι της Downing Street.
Ο Johnson θα ήταν μια κακή επιλογή για ηγηθεί των Τόρις στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Εάν παραμείνει, το κόμμα θα την πληρώσει» υποστήριξε ο Mallinson.
Οι εκλογές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη 5/5 αναμένεται να κρίνουν 7.000 θέσεις σε τοπικά συμβούλια: του συνόλου τους στο Λονδίνο, στη Σκοτία, στην Ουαλία, του ενός τρίτου στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Αγγλίας.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης