Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σε Οδησσό και Zaporizhia, έλεγχο του Kherson… οι Ουκρανοί απώθησαν τους ρώσους στο Kharkiv

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σε Οδησσό και Zaporizhia, έλεγχο του Kherson… οι Ουκρανοί απώθησαν τους ρώσους στο Kharkiv
Οι ρωσικές δυνάμεις μεταξύ άλλων... στοχεύουν σε Zaporizhia κοντά στον Δνείπερο ποταμό και νότια του Dnipo και δυτικά του Donetsk

Αν και δεν υπάρχει εμφανής πρόοδος στην ρωσική προέλαση στην Ουκρανία τις τελευταίες 48 ώρες, ωστόσο αρχίζουν να αποκαλύπτονται ορισμένοι στόχοι…
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν σε Zaporizhia κοντά στον Δνείπερο ποταμό και νότια του Dnipo και δυτικά του Donetsk.
Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν επίθεση στην Οδησσό…
Ωστόσο οι Ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στο Kharkiv στην Βόρεια Ουκρανία… οπότε οι ρώσοι θα εστιάσουν στο Izyum.
Πιθανότατα οι Ρώσοι θα χάσουν το Kharkiv.

Οι Ουκρανοί βλέπουν αδιέξοδα… και θέλουν ξανά συνομιλίες

Η Ουκρανία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Serhiy Nikiforov, επιβεβαιώνοντας ότι τώρα οι επαφές έχουν πλήρως παγώσει.
Οι ρώσοι ωστόσο δεν πείθονται καθώς κάθε φορά που ξεκινάει διάλογος οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για αντεπιθέσεις…
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πολλά πολεμοφόδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που καταφθάνουν στην Ουκρανία…

Νέες επιθέσεις

Η αεροπορία των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πραγματοποίησε επιδρομές σε 45 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.
Μονάδες πυροβολικού έπληξαν έξι θέσεις διοίκησης, δύο αποθήκες πυρομαχικών, 152 οχυρά, περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και 38 μονάδες πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε θέσεις βολής.

Απαιτήσεις τρομοκρατών… στο Azovstal

Η προσφορά των Ουκρανών μαχητών στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη να ανταλλάξουν πολίτες για τρόφιμα και φάρμακα μοιάζει πολύ με τις απαιτήσεις που εκφράστηκαν από τρομοκράτες στη Συρία και σε άλλες χώρες, δήλωσε ρώσος αξιωματούχος…

Τι έχει συμβεί στο πεδίο της μάχης;

Η ουκρανική αντεπίθεση έξω από την πόλη του Kharkiv μπορεί να διαταράξει τις ρωσικές δυνάμεις βορειοανατολικά του Kharkiv και πιθανότατα θα αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να αποφασίσουν εάν θα ενισχύσουν τις θέσεις κοντά στην πόλη ή θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις περισσότερες ή όλες τις θέσεις τους εντός της εμβέλειας του πυροβολικού της πόλης.
Ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής Valerii Zalyzhnyi δήλωσε στις 5 Μαΐου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν σε αντεπιθέσεις γύρω από το Kharkiv και το Izyum.
Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά απέκρουσαν τις ρωσικές προσπάθειες να ανακτήσουν χαμένες θέσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν μικρές προόδους στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο νότιο Kharkiv, στο Dontesk και στο Luhansk εξασφαλίζοντας μικρά εδαφικά κέρδη.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διεισδύσει στις εγκαταστάσεις του Azovstal και επιβεβαίωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χάνουν έδαφος.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν την εγκατάσταση του εργοστασίου τις επόμενες ημέρες.

Οι ουκρανικές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Kharkiv στην Βόρειο Ουκρανία πιθανότατα σκοπεύουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από το βεληνεκές του πυροβολικού.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις προς την πόλη Zaporizhia και στις περιφέρειες Kherson και Mykolaiv.

Κύρια προσπάθεια - Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο νότιο Kharkiv, Donetsk και Luhansk.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να σημειώσουν περαιτέρω προόδους λόγω των επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν απώλειες σε επιθέσεις κατά μήκος του άξονα Izyum και στοιχεία της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων και της 106ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας αποσύρθηκαν στη Ρωσία.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Lyman, το Severodonetsk και την Popasna και συνέχισαν να βομβαρδίζουν κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης θερμοβαρικά πυρομαχικά εναντίον ουκρανικών θέσεων στο Lyman.
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν εγκαταστάσεις σιτηρών στο Rubizhne και το Soledar, έναν οικισμό που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από την Popasna.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το Troitske (ένα χωριό περίπου 25 χιλιόμετρα από την κατεχόμενη Horlivka) στις 5 Μαΐου, αλλά είχαν και απώλειες…

Θα πέσει σύντομα το Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal με υποστηρικτικές αεροπορικές επιδρομές.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Συντάγματος Azov Svyatoslav Palamar δημοσίευσε ένα βίντεο στο Telegram αναφέροντας ότι η τρέχουσα ρωσική επίθεση ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο.
Ο Palamar είπε ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές και οι πολίτες δεν μπόρεσαν να αποχωρήσουν στις 5 Μαΐου, παρά τις αναφορές από την ουκρανική κυβέρνηση ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη μεταξύ 5 και 7 Μαΐου

Νότιος Άξονας – Στόχος ο έλεγχος της Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς την πόλη Zaporizhia, αλλά δεν πραγματοποίησαν επιθέσεις στις περιφέρειες Kherson και Mykolaiv.
Έως και 13 τακτικές ομάδες τάγματος συγκεντρώνονται σε αυτή τη γραμμή προέλασης προς την πόλη Zaporizhia ή τα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας του Donetsk.
Οι αρχές της Zaporizhia σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι πιο προσεκτικές από ότι κατά το αρχικό στάδιο του πολέμου και αυξάνουν τη χρήση των μέσων αναγνώρισης.
Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν επιθετικές επιχειρήσεις στις περιφέρειες Kherson ή Mykolaiv.

Τα μέσα ενημέρωσης της Υπερδνειστερίας ανέφεραν απροσδιόριστους πυροβολισμούς κοντά στο συνοριακό σημείο ελέγχου Kuchurhan-Pervomaisc με την Ουκρανία στις 5 Μαΐου, δύο ημέρες αφότου η Ουκρανία απέκλεισε τη διέλευση.
Τα μέσα ενημέρωσης της Υπερδνειστερίας ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στο Pavlivka, ένα χωριό στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.

Κινητικότητα Λευκορώσων στην περιοχή Sumy

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι ορισμένες άγνωστες λευκορωσικές μονάδες αύξησαν τη μαχητική τους ετοιμότητα εν μέσω συνεχιζόμενων έκτακτων ασκήσεων στις 5 Μαΐου.
Ωστόσο οι λευκορωσικές δυνάμεις παραμένουν εξαιρετικά απίθανο να εισέλθουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανότατα στοχεύουν να καθηλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη θέση τους απειλώντας περαιτέρω δράση.

Άμεσα θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να συγχωνεύουν τις επιθετικές προσπάθειες νότια του Izyum με προελάσεις προς τα δυτικά από το Dontesk, προκειμένου να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη νότια περιφέρεια του Kharkiv.

Η Ρωσία μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και Luhansk, πιθανώς με τη συγχώνευσή τους σε μια ενιαία «Δημοκρατία του Donbass».

Οι ρωσικές δυνάμεις προφανώς αποφάσισαν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Azovstal μέσω χερσαίας επίθεσης.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις γύρω από την πόλη του Kharkiv μπορεί να ανατρέψουν τις ρωσικές θέσεις βορειοανατολικά της πόλης, αναγκάζοντας πιθανώς τους Ρώσους να επιλέξουν μεταξύ της ενίσχυσης αυτών των θέσεων ή της εγκατάλειψής τους, εάν οι Ουκρανοί συνεχίσουν να πιέζουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της Περιφέρειας της Kherson.

To σχέδιο των ρώσων στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία

Η Ρωσία εγκαθιδρύει οικονομικό, κυβερνητικό και πληροφοριακό έλεγχο στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, που υποδηλώνει ότι μπορεί να προετοιμάζεται να δημιουργήσει μια σειρά από ρωσικές «λαϊκές δημοκρατίες» ή μια ανεξάρτητη δημοκρατία του Donbass.
Η Ουκρανία ενδέχεται να αναστείλει εξ ολοκλήρου τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ως απάντηση στα «δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας» που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης επιθετικότερων όπλων για να επιτύχουν πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης στη μάχη του Donbass.
H Ρωσία με τις επιθέσεις στην Οδησσό πιθανότατα σκοπεύει να καθηλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στο νότο για να τις αποτρέψει από το να ενισχύσουν την ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8%-10% το 2022 που δεν θεωρείται ακραίο.

Η Ρωσία μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που διέκοψε τις αποστολές φυσικού αερίου προσπαθεί να εξαναγκάσει τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλους καταναλωτές ρωσικού φυσικού αερίου της ΕΕ να πληρώσουν για τις εισαγωγές σε ρούβλια.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνέχισαν να παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων υψηλών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς η Σουηδία και η Φινλανδία εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μετατροπή σε ρωσικό νόμισμα

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Kherson εφάρμοσαν μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών για να αλλάξουν το νόμισμα της Ουκρανίας σε ρωσικά ρούβλια αντί σε ουκρανικό hryvnia από την 1η Μαΐου.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι τα καταστήματα στη Μελιτόπολη και Volnovakha αρχίζουν να μεταβαίνουν στο ρωσικό ρούβλι από την 1η Μαΐου.
Το ουκρανικό GUR ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισάγουν πληρωμές σε ρούβλια στα κατεχόμενα τμήματα της Περιφέρειας του Kharkiv και ενθαρρύνουν τους κατοίκους να αγοράζουν προϊόντα και φάρμακα από τη Ρωσία.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κριμαίας στη Ρωσία είχε ισχυριστεί στις 6 Απριλίου ότι η Κριμαία και τα κατεχόμενα από τη Ρωσία νότια ουκρανικά εδάφη είχαν «αποκαταστήσει ένα ενιαίο οικονομικό σύμπλεγμα» και αντικατέστησαν το hryvnia με το ρούβλια.

Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων:

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προειδοποίησε στις 22 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις συλλέγουν προσωπικά δεδομένα Ουκρανών στις νότιες περιφέρειες για να πραγματοποιήσουν δημοψηφίσματα.
Η Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέλεξαν τις προσωπικές πληροφορίες των κατοίκων των περιοχών Kherson και Mykolaiv για να διεξάγουν δημοψηφίσματα.

Αντικατάσταση της Τοπικής Διακυβέρνησης

Ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης Kherson ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής αντικατέστησαν τον δήμαρχο και τον περιφερειακό κυβερνήτη με Ρώσους.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αντικαταστήσει Ουκρανούς αξιωματούχους με Ρώσους

Τι υποστηρίζει η Ρωσία;

Η Ρωσία θέτει όρους για τη διχοτόμηση της Ουκρανίας εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να καταλάβουν και να κρατήσουν μεγαλύτερα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών άρχισε να προωθεί μια νέα αφήγηση: ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει «ειρηνευτές» για να εισβάλει στη Δυτική Ουκρανία και τελικά να προσαρτήσει μέρος της χώρας στην Πολωνία.
Ο πρώην Ουκρανός βουλευτής και μακροχρόνιος Ρώσος προπαγανδιστής Alexei Zhuravko ισχυρίστηκε στις 4 Μαΐου ότι οι νότιες επαρχίες της Ουκρανίας «πάντα» ιστορικά έλκονταν προς τη Ρωσία και δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι η Kherson, το Mykolaiv και η Odesa θα εγκαταλείψουν επίσης την Ουκρανία, θέτοντας όρους για μια πιθανή ρωσική προσάρτηση αυτών των περιοχών, είτε απευθείας στη Ρωσία είτε ως ανεξάρτητα κράτη.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin ισχυρίστηκε στις 3 Μαΐου ότι η Kherson και άλλες περιοχές δεν θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας.
Ο πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Ilya Kiva, ο οποίος έφυγε στη Ρωσία κατά την έναρξη της εισβολής, ισχυρίστηκε στις 3 Μαΐου ότι η φιλοδυτική Ουκρανία θα ανεξαρτητοποιηθεί με πρωτεύουσα το Lviv και στη συνέχεια θα διεξήγαγε δημοψήφισμα για την προσχώρηση στην Πολωνία
zzz.png
zzz2.png
zzz3.png

zzz4.png

zzz6.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης